Όπως και το υπόλοιπο σώμα του μωρού σας, τα νύχια του μεγαλώνουν πριν γεννηθεί. Οπότε μπορεί κάλλιστα να είναι έτοιμο για «μανικιούρ» ήδη από την πρώτη εβδομάδα της ζωής του.

Το να κρατάτε ένα ψαλίδι οπουδήποτε κοντά στα μικροσκοπικά δάχτυλα του μικρού σας μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά είναι απαραίτητο. Αυτά τα νύχια μπορεί να είναι πιο μαλακά και πιο εύκαμπτα από τα δικά σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι αρκετά αιχμηρά ώστε το μωρό σας να σας γρατζουνήσει, ειδικά γύρω από το πρόσωπο. Οπότε πάρτε τα μέτρα σας, κόβοντας τα νύχια του.

Do’s:

Ξεκινήστε με τα σωστά εργαλεία: Χρησιμοποιήστε το ειδικό ψαλίδι με τις στρογγυλεμένες άκρες (για να μην τρυπήσετε κατά λάθος το μωρό σας αν τρομάξει ενώ του κόβετε τα νύχια) ή έναν βρεφικό νυχοκόπτη – μερικοί έχουν ακόμη και ενσωματωμένους μεγεθυντικούς φακούς για να βλέπετε καλύτερα. Μία mini χάρτινη λίμα νυχιών μπορεί να σας φανεί επίσης χρήσιμη.

Για να κόψετε τα νύχια στο μωρό σας χωρίς… δράματα, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  1. Κρατήστε το δάχτυλο του μωρού σας, πιέζοντας το μαξιλαράκι του δακτύλου προς τα κάτω και μακριά από το νύχι.
  2. Κόψτε απαλά ακολουθώντας τη φυσική καμπύλη του νυχιού, προσέχοντας να μην κατεβείτε πολύ χαμηλά και να μην το τραβήξετε πολύ γρήγορα.
  3. Όταν φροντίζετε τα μικροσκοπικά δάχτυλα των ποδιών του μωρού, κόψτε τα νύχια ευθεία. Λάβετε υπόψη ότι τα νύχια των ποδιών μεγαλώνουν πιο αργά κι επομένως απαιτούν λιγότερη συντήρηση.

Πολλοί γονείς βρίσκουν ότι είναι πιο εύκολο να καθαρίζουν τα νύχια όταν το μωρό κοιμάται. Ρίξτε έναν νυχοκόπτη στην τσάντα με τις πάνες του μωρού, ώστε να μπορείτε να εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες για να του κόψετε τα νύχια όποτε προκύψουν: στο καρότσι, στο αυτοκίνητο (όταν οδηγεί κάποιος άλλος!) ή στο σπίτι της γιαγιάς. Ή κόψτε του τα νυχάκια όταν έχετε διαθέσιμο βοηθό – ο ένας από εσάς μπορεί να κρατήσει ακίνητα τα χέρια του μωρού (και να του αποσπάσει την προσοχή με ένα τραγούδι) ενώ ο άλλος κόβει.

Donts

Και ενώ η γιαγιά μπορεί να σας προτείνει να ξεφλουδίσετε ή να δαγκώσετε τις άκρες των νυχιών του μωρού, μάλλον δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Το ξεφλούδισμα μπορεί να αφαιρέσει κατά λάθος πολύ μεγάλο μέρος του νυχιού, ενώ το δάγκωμα μπορεί να μεταφέρει τα μικρόβια σας στο δέρμα της.

Σε περίπτωση ατυχήματος…

Αν και θα αισθάνεστε απαίσια, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε αν όντως δείτε αίμα – αυτό συμβαίνει σε κάθε καλοπροαίρετο γονέα/μανικιουρίστα! Απλώς μην εφαρμόσετε επίδεσμο στην περιοχή (αν αποκολληθεί, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο πνιγμού). Αντίθετα, εφαρμόστε απαλή πίεση με ένα καθαρό πανί που δεν αφήνει χνούδι ή ένα επίθεμα γάζας και η αιμορραγία θα σταματήσει σύντομα.