Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα γίνεται το χρόνο που έχουμε μαζί τους, οργανώνοντας δραστηριότητες που μας επιτρέπουν να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να δημιουργήσουμε οικογενειακές αναμνήσεις που θα κρατήσουν στο χρόνο.

Αλλά, οι δραστηριότητες με τις οποίες χαλαρώνουν οι γονείς μπορεί να είναι βαρετές για τα παιδιά και να μην έχουν καμία σχέση με τον τρόπο που εκείνα ερμηνεύουν τον κόσμο και με την ανάπτυξή τους. Στα παιδιά αρέσει να κινούνται διαρκώς, να παίζουν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Αλλά πρέπει, επίσης, να μπορούν να χαλαρώνουν και να ηρεμούν.

Δείτε μερικές χαλαρωτικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, με τις οποίες γονείς και παιδιά θα διώξετε το άγχος και θα περάσετε καλά:

Βραδιά καραόκε

Μία από τις πιο διασκεδαστικές βραδιές για μικρούς και μεγάλους θα είναι η βραδιά καραόκε, που μπορεί να συμμετέχει κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά ή και να δημιουργήσετε ομάδες. Γράψτε σε έναν πίνακα τα ονόματα ή τα ψευδώνυμά σας και επιλέξτε το τραγούδι που σας αρέσει περισσότερο. Η μαμά και ο μπαμπάς μπορεί να είναι η κριτική επιτροπή, η οποία μπορεί στο τέλος κάθε γύρου να αλλάζει.

Επιτραπέζια!

Τα επιτραπέζια αποτελούν πάντα μια καλή επιλογή, καθώς φτάνουν την διασκέδαση της οικογένειας στα ύψη ενώ ανάλογα με την επιλογή σας, μπορείτε να αυξήσετε και τις γνώσεις των παιδιών. Απομακρύνετε τους καναπέδες για να κάνετε χώρο στο σαλόνι σας, βάλτε μεγάλες μαξιλάρες, καθίστε και βάλτε στο κέντρο το επιτραπέζιο παιχνίδι.

Διαβάστε ιστορίες

Βρείτε ένα διήγημα ή ένα παραμύθι και διαβάστε δυνατά μία σελίδα εσείς και μία το παιδί, εναλλάξ. Αλλάξτε τη φωνή για κάθε διαφορετικό χαρακτήρα της ιστορίας, σαν να παίζετε σε έργο. Κάθε νύχτα διαβάστε κι από ένα κεφάλαιο του βιβλίου. Η συνήθεια αυτή μπορεί να κάνει τα παιδιά σας ακόμη και να ανυπομονούν για την ώρα του ύπνου, ώστε να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Μαρκαδόροι, πλαστελίνες ή κιμωλίες;

Αφήστε τον καλλιτέχνη που κρύβετε μέσα σας να εκφραστεί και θα χαλαρώσετε με έναν πρωτόγνωρο τρόπο: Καλύψτε το πάτωμα της κουζίνας με στρώματα εφημερίδων και ζωγραφίστε εικόνες πάνω τους ή φτιάξτε μίνι γλυπτά με πλαστελίνες. Πιάστε χαρτί και πολύχρωμα μολύβια και σχεδιάστε σκίτσα ο ένας στα τετράδια του άλλου. Πιάστε την κιμωλία και δημιουργήστε αριστουργήματα πάνω στην εξώπορτά σας.

Εναλλακτική γυμναστική

Πάτε μια βόλτα όλοι μαζί ή βάλτε διασκεδαστική μουσική και χορέψτε. Ή κάντε μια χαζή προπόνηση, όπου κάθε μέλος της οικογένειας εφευρίσκει μια δική του άσκηση. Εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω, μην αφήσετε τους τέσσερις τοίχους να σας εμποδίσουν. Δοκιμάστε να κάνετε τους γρύλους χοροπηδώντας στο σαλόνι, να αγγίξτε με τα δάχτυλά σας τον πάγκο της κουζίνας και να περπατήσετε στο διάδρομο σαν τα καβούρια.

Σπάστε πλάκα

Ζητήστε από όλους να μοιραστούν μια αστεία ιστορία ή το αγαπημένο τους ανέκδοτο. Βεβαιωθείτε ότι όλοι ακούνε όταν είναι η ώρα ενός μέλους της οικογένειας να μιλήσει. Όταν τα προσέχουν τα παιδιά αισθάνονται καλά. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος κάθε μέλος της οικογένειάς σας να βρεθεί για λίγο στο προσκήνιο.

Movie night

Αφήστε τους μικρούς σινεφίλ φίλους σας να επιλέξουν την αγαπημένη τους ταινία και έπειτα καθίστε αναπαυτικά στο σαλόνι σας με ποπ κορν για να την απολαύσετε. Για την αποφυγή διενέξεων μπορείτε να ορίσετε μια σειρά, όπου κάθε μέλος θα επιλέγει μια ταινία που θα αρέσει σε όλους ή μπορείτε να ορίσετε μια λίστα από ταινίες και να επιλέξετε τυχαία.