Το να κάνετε το παιδί σας να θέλει να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού, ειδικά όταν βρίσκεται στην νηπιακή ηλικία, μπορεί να φαίνεται μάταιο. Αν σκεφτείτε τον χρόνο και την ενέργεια που πρέπει να ξοδέψετε για να τους κάνετε να συμμετάσχουν, μπορεί να θεωρήσετε ότι δεν αξίζει καν τον κόπο. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ξανά τη δουλειά τους, καθώς το παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει την δουλειά με τον σωστό τρόπο ή με τον τρόπο που θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει.

Ωστόσο, δεν θέλετε να τα παρατήσετε τόσο εύκολα. Υπάρχει μια ποικιλία πλεονεκτημάτων για τα ίδια τα παιδιά, καθώς οι δουλειές στο σπίτι τα βοηθούν να αναπτύξουν καλές συνήθειες δια βίου, τους διδάσκει αξίες όπως η ομαδική εργασία και ο σεβασμός και μπορεί να βελτιώσει δεξιότητες όπως διαχείριση χρόνου, προγραμματισμός και εργασιακή ηθική. Με τις παρακάτω συμβουλές, είναι πιο εύκολο να παρακινήσετε το μικρό σας να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού.

Το παιδί χρειάζεται θετική ώθηση

Ένα καλό σημείο εκκίνησης για να κάνετε το παιδί σας να συμμετέχει στις μικροδουλειές είναι να σκεφτείτε τη δική σας στάση και την επιλογή λέξεων. Ως γονέας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε θετική ενίσχυση για να διατηρείτε το παιδί σας παρακινημένο και αφοσιωμένο. Η θετική ενίσχυση είναι η προσθήκη ενός ενισχυτικού ερεθίσματος μετά από μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως το να του πείτε «μπράβο» ή να επαινέσετε την συμπεριφορά του.

Αυτό θα επιτρέψει στο παιδί σας να συσχετίσει τις δουλειές του σπιτιού με ένα θετικό αποτέλεσμα, παροτρύνοντάς του έτσι περαιτέρω να συμμετάσχει στις μελλοντικές δουλειές του σπιτιού. Εκτός από τη λεκτική και τη συμπεριφορική ενίσχυση, οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιήσετε ένα διάγραμμα με αυτοκόλλητα, στο οποίο θα αναφέρονται οι μικροδουλειές του παιδιού σας.

Ζητήστε βοήθεια

Τα παιδιά αγαπούν να αισθάνονται ότι μπορούν να σας βοηθήσουν. Συχνά θα βρείτε το νήπιό σας να προσπαθεί να κάνει πράγματα μόνο του, ακόμα και όταν δεν είναι σε θέση. Έτσι, εάν ζητήσετε τη βοήθεια του παιδιού σας για να κάνει μια δουλειά στο σπίτι, είναι πιο πιθανό να αυξήσετε τα κίνητρά του ώστε να σας βοηθήσει με ό,τι του ζητήσατε να κάνει.

Οι ειδικοί μας εξηγούν ότι είναι τόσο απλό όσο να τους ζητάτε να κρατήσουν, να μεταφέρουν, να φέρουν ή να ανακατέψουν κάτι (βεβαίως βεβαιωθείτε ότι αυτό που ζητάτε είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού). Τονίστε ότι θα ήταν μια τεράστια βοήθεια και μην ξεχάσετε να εκφράσετε ευγνωμοσύνη μετά. Θα δώσει στο παιδί σας μια ώθηση αυτοπεποίθησης, κάνοντάς το πιο διατεθειμένο να βοηθήσει στο μέλλον.

Μην ορίζετε τις δουλειές ως τιμωρία

Είναι εύκολο να μετατρέψουμε τις δουλειές σε είδος τιμωρίας ή να επιμείνουμε να κάνουν κάτι άμεσα αν είμαστε αναστατωμένοι. Όμως, όπως εξηγούν οι ειδικοί, το να επιμένετε στο παιδί σας να κάνει δουλειές σε αυτό το πλαίσιο, του δίνει μια αρνητική χροιά.

Το παιδί θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις μικροδουλειές ως κάτι που υποτίθεται ότι δεν είναι ευχάριστο ή γίνεται μόνο όταν κάνει κάτι λάθος.