Μία από τις πιο κοινές εικόνες είναι τα μωρά που «δαγκώνουν» την κούνια τους. Και επειδή φαίνεται να συμβαίνει από το πουθενά, οι γονείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι ενώ άφησαν το μωρό να κοιμηθεί, τελικά επιστρέφοντας το είδαν ξύπνιο, να κρατιέται από την κούνια του και να την δαγκώνει.

Τα περισσότερα μωρά θα αρχίσουν να βγάζουν δόντια μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Εξαιτίας αυτού, οι γονείς θα πρέπει να αναμένουν αυτήν την συμπεριφορά περίπου εκείνη την περίοδο ώστε να την περιορίσουν όσο το δυνατόν γίνεται, δίνοντας στο παιδί ειδικά παιχνίδια ή δακτύλιους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η κούνια έχει βαφτεί ή είναι πιο παλιά και υπάρχει πιθανότητα να φύγουν μικρά κομματάκια της, καταλήγοντας στο στόμα και στα χεράκια του.

Γιατί τα μωρά δαγκώνουν την κούνια;

Όταν τα δόντια βγαίνουν στην επιφάνεια των ούλων, όταν δηλαδή «σκάνε», μπορεί να είναι μια πολύ οδυνηρή εμπειρία για τα μωρά. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ανακουφιστεί ο πόνος, ωστόσο, είναι μέσω της αντίθετης πίεσης. Και ένας πολύ καλός τρόπος για να τα καταφέρουν είναι «δαγκώνοντας» την κούνια τους.

Ένας από τους δοκιμασμένους τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτήν την ενόχληση είναι να πιέσετε μαλακά τα ούλα τους με το καθαρό δάχτυλό σας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όταν λοιπόν, δεν βρίσκεστε κοντά θα στραφούν στην κούνια τους.

Επειδή οι περισσότερες κούνιες είναι κατασκευασμένες από ξύλο, παρέχουν αρκετή πίεση, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει σε ένα μέρος από τα δοντάκια του να «βυθιστούν» στο υλικό της κούνιας. Και όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει άμεση ανακούφιση στο σημείο αλλά και γύρω από αυτό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε

Μερικές εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να ανακουφιστεί περιλαμβάνουν:

  • Δώστε στο μωρό σας μια παγωμένη πετσέτα την οποία θα μπορεί να μασήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα ασκεί και πάλι την αντίθετη πίεση ενώ ταυτόχρονα θα ανακουφίζονται και από τον πόνο τα ούλα του εξαιτίας της παγωμένης αίσθησης.
  • Λίγο πριν κοιμηθεί, βοηθήστε το να χαλαρώσει, κάνοντας ένα πολύ ελαφρύ μασάζ στα ούλα του.