Γνωστή είναι η συμβολή του πλακούντα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για την προώθηση της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Το «προσωρινό», όπως έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς, όργανο (καθώς υπάρχει και συνδέεται με την επένδυση της μήτρας μόνο τους μήνες της εγκυμοσύνης) προστατεύει το έμβρυο από τυχόν βακτηριακές λοιμώξεις ενώ ταυτόχρονα παράγει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο από την παροχή αίματος της μητέρας. Τώρα, νέα μελέτη επισημαίνει και τον προστατευτικό του ρόλο στην διασφάλιση ότι η COVID-19 δεν μεταφέρεται από την εγκυμονούσα στο έμβρυο.

Πλακούντας κατά COVID-19

Όπως επισημαίνουν στην επιστημονική τους μελέτη, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, ο πλακούντας φαίνεται πώς μπορεί να «μπλοκάρει» τον ιό από το να μεταφερθεί από την μητέρα στο μωρό που μεγαλώνει στην μήτρα.

Αν και είναι σαφές ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προσβάλλει τις έγκυες γυναίκες, τα ποσοστά μετάδοσης στα μωρά παραμένουν χαμηλά, με τους ερευνητές να αποδίδουν το γεγονός στην προστατευτική δράση του πλακούντα. Διαπίστωσαν συγκεκριμένα, ότι ο υποδοχέας που επιτρέπει στον SARS-CoV-2 να εισέλθει στα κύτταρα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα στους πλακούντες των γυναικών που είχαν COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μειωμένα ποσοστά μετάδοσης από την μητέρα στο έμβρυο δείχνουν ότι ο πλακούντας «εργάζεται» για να μπλοκάρει και να αποβάλλει τον ιό, πριν να καταφέρει να φτάσει τελικά στο μωρό.