Ακόμη και τα πιο αρμονικά ζευγάρια βιώνουν κάποιους τριγμούς μετά την απόκτηση παιδιών. Όσο και αν αγαπάτε τα μικρά σας και όσο συνειδητοποιημένοι και αν ήσασταν σε σχέση με την επιθυμία σας να γίνετε γονείς, η καθημερινότητα μαζί τους είναι γεμάτη προκλήσεις που δεν δημιουργούν μόνο εντάσεις, αλλά και αποκαλύπτουν αποκλίσεις στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον ρόλο σας απέναντί τους, στο στυλ ανατροφής τους και σε ένα πλήθος άλλων θεμάτων στα οποία ως τώρα μοιάζατε να συμφωνείτε. Πριν απελπιστείτε, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να εφαρμόσετε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές.

Συζητήστε το

Ναι, είναι αυτονόητο, όμως πολλές φορές αρκεί να επικοινωνήσετε τις αμφιβολίες και τους προβληματισμούς σας με ήρεμο τρόπο. Πολλές φορές τα ζευγάρια αναλώνονται στην ανταλλαγή υπονοουμένων και εκνευρισμένων σχολίων, τα οποία το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να χειροτερεύουν την κατάσταση δημιουργώντας ένταση και οδηγώντας σε αμυντικές συμπεριφορές. Εξηγήστε στον σύντροφό σας πώς φαντάζεστε τη σχέση σας με τα παιδιά σας και ζητήστε του να κάνει το ίδιο. Κατά πάσα πιθανότητα και οι δύο έχετε καλές – και παραπλήσιες – προθέσεις, απλώς τις προσεγγίζετε από διαφορετικά μονοπάτια.

Δημιουργήστε κανόνες

Δεν είναι ανάγκη να έχετε ακριβώς την ίδια αντίληψη γύρω από το ρόλο σας ως γονείς, όμως τα παιδιά χρειάζονται σαφή όρια για να μεγαλώσουν με ισορροπημένο τρόπο. Αν οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν διαφέρουν ανάλογα με τον γονιό, σύντομα θα αρχίσουν να τους αμφισβητούν και να εκμεταλλεύονται τη μεταξύ σας διαφωνία για να σας επιβληθούν. Αυτό, εκτός από την ψυχική σας υγεία, θα βλάψει μακροπρόθεσμα και τον χαρακτήρα τους. Συναποφασίστε τις «κόκκινες γραμμές» οι οποίες δεν μπορούν να ξεπερνιούνται και προχωρήστε σε αμοιβαίους συμβιβασμούς ώστε να αισθάνεστε και οι δύο άνετα με αυτές.

Ορίστε τις συνέπειες

Σε περίπτωση που η προσέγγισή σας απέχει σημαντικά, ένας τρόπος να αποφύγετε τις διαρκείς εντάσεις είναι να αποφασίσετε εκ των προτέρων τι συνεπάγεται το σπάσιμο των κανόνων που θέσατε στα παιδιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο γονιός με την πιο χαλαρή αντίληψη γύρω από την πειθαρχία θα πρέπει να δεχτεί ότι ορισμένες φορές η τιμωρία είναι επιβεβλημένη ενώ ο πιο αυστηρός να υποχωρήσει σε σχέση με το… μέγεθος των ποινών.

Λάβετε υπόψη σας τα παιδιά

Δεν χρειάζεται η συζήτησή σας να έχει καθαρά θεωρητικό χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας των παιδιών σας θα πρέπει να παίξει ρόλο στη στρατηγική που θα χαράξετε. Ενδέχεται, μάλιστα, το κάθε παιδί να απαιτεί ελαφρώς διαφορετικούς χειρισμούς ή να έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάγκη από πειθαρχία σε σχέση με τα αδελφάκια του. Φυσικά, αυτές οι διαφορές στην αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι διακριτικές, ώστε να μην δημιουργήσουν ζήλια ανάμεσά τους.

Υποστηρίξτε τον σύντροφό σας

Αποφύγετε να εκφράζεστε αρνητικά ο ένας για τις μεθόδους του άλλου μπροστά στα παιδιά. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας που έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα θα τα ωθούσε στο να προσπαθήσουν να χειριστούν προς όφελός τους την «κόντρα» σας.

Μην αναιρείτε ο ένας τον άλλο

Ακόμη και αν έχετε συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή πλεύσης, το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν στιγμές που μια αντίδραση, απαγόρευση ή τιμωρία του συντρόφου σας προς το παιδί θα σας βρει αντίθετους. Αν η συμπεριφορά δεν έχει κακοποιητικό χαρακτήρα, θυμηθείτε πως αμφισβητώντας τη μπροστά στο μικρό σας το βλάπτετε περισσότερο από ό,τι ένας μικρός λάθος χειρισμός του συντρόφου σας. Συζητήστε το αργότερα, όταν θα είστε οι δυο σας ή τουλάχιστον απομακρυνθείτε λίγο ώστε να μην μπορεί να σας ακούσει.