Το διάβασμα αποτελεί ένα μέρος της ζωής των παιδιών και ένας οργανωμένος χώρος μελέτης μπορεί να ενισχύσει τις επιδόσεις τους στο σχολείο ανεξάρτητα από την τάξη και τις απαιτήσεις. Μερικές χρήσιμες ιδέες για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:

Αξιοποιήστε στο έπακρο αχρησιμοποίητους χώρους

Αξιοποιήστε στο έπακρο τους αχρησιμοποίητους χώρους για να δημιουργήσετε τον πλέον οργανωμένο χώρο μελέτης. Το φυσικό φως από το παράθυρο θα βοηθήσει το παιδί να παραμείνει συγκεντρωμένο, γι’ αυτό φτιάξτε ένα παιδικό σταθμό εργασίας γύρω ή κάτω από το παράθυρό του.

Ακόμη και μια στενή στήλη αποθήκευσης ή ράφια σε κάθε πλευρά μπορεί να κρατήσει τα βιβλία και τα σχολικά είδη τακτοποιημένα και οργανωμένα.

Η φύση έχει επίσης μια δυναμωτική ιδιότητα, για αυτό δοκιμάστε να τοποθετήσετε μερικά μικρά φυτά εσωτερικού χώρου για να ανανεώνεται και ο αέρας του δωματίου αλλά και οι παραστάσεις του, καθώς διαβάζει.

Το γραφείο στον χώρο μελέτης

Ήδη από την πρώτη τάξη του δημοτικού το παιδί χρειάζεται το δικό του γραφείο, ώστε να αναπτύξει σωστή στάση σώματος και να μην κουράζεται. Αν κάθεται στο δικό σας γραφείο, τα πόδια του θα κρέμονται και ο κορμός του δεν θα απέχει επαρκώς από την επιφάνεια του γραφείου.

  • Η απόσταση μεταξύ των ματιών του παιδιού και του βιβλίου του πρέπει να είναι 35-40 εκατοστά.
  • Το ύψος του γραφείου πρέπει να είναι σε αναλογία με το ύψος του παιδιού. Συγκεκριμένα, η σχέση γραφείου-καρέκλας πρέπει να είναι τέτοια ώστε όταν το παιδί κάθεται η σπονδυλική στήλη του να σχηματίζει γωνία 90 μοιρών με τους μηρούς του.

Η καρέκλα

Η καρέκλα του μαθητή πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να υποστηρίζει σωστά τον σκελετό του.

  • Να έχει 5 ροδάκια για μέγιστη σταθερότητα.
  • Να είναι ρυθμιζόμενη, για να προσαρμόζεται βάσει του ύψους του παιδιού.
  • Το κάθισμα να είναι μαλακό και ανάλογο της σωματικής διάπλασης του παιδιού.
  • Το ύψος της βάσης του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοιο ώστε τα γόνατα του παιδιού να σχηματίζουν ορθή γωνία.
  • Η πλάτη του καθίσματος να είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να ακολουθεί τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης.

Η βιβλιοθήκη

Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις όταν επιλέγετε βιβλιοθήκη. Πρώτον, πρέπει να είναι γερή για να αντέχει τον μεγάλο όγκο σχολικών αλλά και εξωσχολικών βιβλίων. Δεύτερον, να μπορεί το παιδί να φτάνει άνετα τα βιβλία μέχρι και το πιο ψηλό ράφι.