Μόλις μάθατε ότι είστε έγκυος και νιώθετε τον πανικό να σας κυριεύει – εξετάσεις, το δωμάτιο του μωρού, μια νέα γκαρνταρόμπα… Ψυχραιμία!

Αρχικά πάρτε μια ανάσα και χαρείτε το – θα γίνετε μαμά!

Και ναι, σύντομα το φερμουάρ στο τζιν σας δεν θα ανεβαίνει μέχρι πάνω. Αλλά πριν πέσετε με τα μούτρα στις ηλεκτρονικές αγορές, είναι σκόπιμο να αφιερώστε λίγο χρόνο μαθαίνοντας πώς μπορείτε να φτιάξετε μια γκαρνταρόμπα εγκυμοσύνης.

Οι ακόλουθες συμβουλές θα σας καθοδηγήσουν στις βασικές αρχές της αγοράς ρούχων εγκυμοσύνης, από τη στιγμή που η κοιλίτσα σας θα αρχίσει να φουσκώνει μέχρι να φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας:

#1 Σκεφτείτε τον τρόπο ζωής σας

Εργάζεστε σε ένα γραφείο ή σε ένα κατάστημα με αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα ή σε μια δουλειά που δεν παίζει ρόλο το ντύσιμό σας; Μπορείτε να δουλέψετε από το σπίτι φορώντας μόνο κολάν και fleece; Πόσο συχνά γυμνάζεστε και τι είδους ασκήσεις κάνετε συνήθως;

Κάνοντας μια γρήγορη επεξεργασία του τρόπου ζωής σας και των ρούχων που έχετε στη ντουλάπα σας είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσετε όταν σκέφτεστε εκ των προτέρων την γκαρνταρόμπα της εγκυμοσύνης που θα θέλατε να αγοράσετε. Σκεφτείτε τι φοράτε τώρα και πώς αυτό θα μεταφραστεί κατά τους επόμενους εννέα μήνες, ώστε να ξέρετε σε τι να στοχεύσετε όταν ξεκινήσετε τις αγορές.

#2 Πάρτε το χαλαρά

Μην αφήνετε το άγχος να σας παρασύρει. Κάντε ένα βήμα πίσω και θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να αγοράσετε μονομιάς μια νέα γκαρνταρόμπα. Έχετε 40 εβδομάδες εγκυμοσύνης μπροστά σας και το σώμα σας πρόκειται να αλλάξει πολύ μέσα στους επόμενους 9 μήνες.

Αντί λοιπόν να ψωνίσετε όλα τα ρούχα εγκυμοσύνης που φαντάζεστε ότι θα σας χρειαστούν με το που θα δείτε το σώμα σας  να αλλάζει, ξεκινήστε με αυτά τα είδη:

Ζώνη στήριξης μέσης – Μια ζώνη στήριξης μέσης είναι το πιο προσιτό αξεσουάρ για να σας βοηθήσει να περάσετε εκείνη την δύσκολη περίοδο στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτό το σταθερό, χωρίς ραφές κορδόνι κάθεται πάνω από το ξεκούμπωτο παντελόνι για να το κρατάει ψηλά και να σας διευκολύνει. Μπορείτε να το φορέσετε διπλωμένο για επιπλέον κράτημα ή τραβηγμένο για περισσότερη κάλυψη.

Επέκταση μέσης παντελονιού – Αυτό το μικροσκοπικό, ελαστικό κομμάτι υφάσματος περνά είτε μέσα από τις θηλιές της ζώνης σας είτε πάνω από το κουμπί για να επεκτείνετε τη μέση του παντελονιού σας. Τα extender είναι ένας οικονομικός τρόπος για να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής του παντελονιού σας, προτού χρειαστεί να αγοράσετε ρούχα εγκυμοσύνης.

Κολάν – Ένα κολάν που προσφέρει καλή υποστήριξη είναι ό,τι χρειάζεστε για το πρώτο σας τρίμηνο (και όχι μόνο). Οποιοσδήποτε τύπος κάνει για τη δουλειά που το χρειάζεστε, αρκεί να είναι αρκετά ελαστικό και κατά προτίμηση χωρίς ραφές.

#3 Ορίστε τον προϋπολογισμό σας

Μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Σκοπεύετε να κάνετε περισσότερα από ένα μωρά ή αυτή θα είναι η μοναδική σας εγκυμοσύνη; Αυτό μπορεί να καθορίσει εάν θέλετε να επενδύσετε σε μερικά προϊόντα ντουλάπας εγκυμοσύνης ανώτερης ποιότητας, που θα σας κρατήσουν σε αρκετές εγκυμοσύνες ή αν προτιμάτε πιο μοντέρνα και οικονομικά κομμάτια, που δεν θα χρειαστεί να κρατήσουν για 9 ολόκληρους μήνες.
  • Πώς είναι το κλίμα εκεί που ζείτε; Εάν βρίσκεστε κάπου που έχει χαμηλές θερμοκρασίες ή ξέρετε ότι θα μείνετε έγκυος τον χειμώνα, θα πρέπει να αφιερώσετε μέρος του προϋπολογισμού σας για πιο ακριβά χειμωνιάτικα είδη όπως ένα παλτό εγκυμοσύνης, πουλόβερ και μερικές επιπλέον στρώσεις ρούχων. Εάν βρίσκεστε σε ένα θερμότερο κλίμα, ωστόσο, μπορείτε να παραλείψετε αυτά τα είδη.
  • Σκοπεύετε να κάνετε κάποιο ταξίδι ή να παρευρεθείτε σε ειδικές εκδηλώσεις, όπως γάμο ή άλλου είδους γιορτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας; Μπορεί να θέλετε να δεσμεύσετε κάποια μετρητά για μερικές ειδικές περιστάσεις ή είδη εγκυμοσύνης ειδικά για ταξίδια, όπως ένα επίσημο φόρεμα ή μερικά μαγιό, εάν γνωρίζετε ότι θα τα χρειαστείτε.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι πλέον υπάρχουν άπειρες επιλογές όταν αγοράζετε ρούχα εγκυμοσύνης – τόσο σε ό,τι αφορά τα σχέδια όσο και σε ό,τι αφορά τις τιμές. Έτσι, μπορείτε να βρείτε οικονομικά ρούχα που καλύπτουν κάθε γούστο, από πιο μοντέρνα έως πιο κλασικά κομμάτια και καλύπτουν όλες τις ανάγκες, από καθημερινά μέχρι κομμάτια για ειδικές περιστάσεις.

#4 Ψωνίστε στρατηγικά

Αξιολογήσατε, έχετε προϋπολογίσει και τώρα ήρθε η ώρα να ψωνίσετε. Ανάλογα με το στυλ σας, τις ανάγκες της γκαρνταρόμπας σας και το πόσα θέλετε να ξοδέψετε, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να φτιάξετε τη ντουλάπα της εγκυμοσύνης σας.

Υπάρχουν ωστόσο μερικά κομμάτια που ανήκουν σε κάθε γκαρνταρόμπα εγκυμοσύνης. Συνιστούμε να ξεκινήσετε από τα ακόλουθα τις αγορές σας:

Μπλουζάκια – Μπορούν να φορεθούν μόνα τους ή κάτω από ένα πουκάμισο.

Κολάν – Επενδύστε σε ένα ή δύο ζευγάρια που μπορείτε να φορέσετε μόνα τους ή κάτω από ένα φόρεμα.

Ένα τζιν (ή δύο) – Ανάλογα με το τι βρίσκετε πιο άνετο, μπορείτε να επιλέξετε με πλήρη κάλυψη (όπου η ελαστική υφασμάτινη ζώνη καλύπτει ολόκληρο το στομάχι σας) ή ένα τζιν που να σταματά κάτω από την κοιλιά.

Ένα μαύρο παντελόνι – Λειτουργούν σχεδόν για κάθε περίσταση και παρέχουν μια καλή ουδέτερη βάση για σχεδόν κάθε τοπ.

Προαιρετικά, ολόσωμη φόρμα και βασικό μαύρο φόρεμα – Και τα δύο κομμάτια μπορούν να φορεθούν με ένα δισεκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους και να χιλιοφορεθούν.

Αφού καλύψετε τα βασικά, μπορείτε να αρχίσετε να προχωράτε σε άλλα είδη, όπως τοπ, μερικά άλλα παντελόνια, μερικά φορέματα ή φούστες (αν τα χρειάζεστε) και μερικά lowngewear.

Προσοχή, ωστόσο, να μην αγοράσετε υπερβολικά πολλά ρούχα! Ενώ μπορεί να αισθάνεστε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να διαρκέσει για πάντα, στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλές έγκυες δεν φορούν ρούχα εγκυμοσύνης πριν το δεύτερο τρίμηνο. Προσπαθήστε να μην ψωνίζετε παρορμητικά και αφιερώστε λίγο χρόνο στο να σκεφτείτε τις αγορές σας και πώς θα συνεργαστούν για να δημιουργήσετε μια γκαρνταρόμπα εγκυμοσύνης.

Έξτρα και αξεσουάρ

Μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη καθώς ψωνίζετε:

  • Θα χρειαστεί να αυξήσετε το μέγεθος του σουτιέν πολύ σύντομα στην εγκυμοσύνη – και ίσως ακόμη και μερικές φορές σε όλη τη διάρκεια.
  • Ορισμένες έγκυες μπορούν να κρατήσουν τα υπάρχοντα εσώρουχά τους, ενώ άλλες επιλέγουν να αυξήσουν το μέγεθος ή να επιλέξουν ένα στυλ με μεγαλύτερη κάλυψη.
  • Αν και πιθανότατα θα χρειαστείτε ένα νέο αθλητικό σουτιέν εάν συνεχίσετε να γυμνάζεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να είστε σε θέση να παραμείνετε με τον συνήθη εξοπλισμό γυμναστικής σας για αρκετό καιρό.

#5 Μην ξεχνάτε την περίοδο μετά τον τοκετό

Γίνεται πολύς λόγος για τις ντουλάπες εγκυμοσύνης, αλλά εδώ είναι κάτι που δεν συζητείται σχεδόν τόσο πολύ: τα ρούχα μετά τον τοκετό.

Το σώμα σας θα υποστεί πολλές αλλαγές μετά τον τοκετό. Ενώ μερικά από τα ρούχα εγκυμοσύνης σας θα λειτουργούν ακόμα, κάποια στιγμή θα φτάσετε σε ένα στάδιο που θα είστε κάπου ανάμεσα στο βάρος της εγκυμοσύνης σας και στο μέγεθος πριν από το μωρό σας, και πιθανότατα θα πρέπει να κάνετε λίγα ακόμα ψώνια.

Μην είστε ανυπόμονες και σκληρές με τον εαυτό σας… Κάθε σώμα βιώνει διαφορετικά τον τοκετό και «αναρρώνει» σε διαφορετικούς χρόνους. Εξάλλου, για 9 ολόκληρους μήνες κουβαλούσατε έναν άλλον άνθρωπο. Ξεκουράστε τον εαυτό σας σωματικά και ψυχολογικά και φορέστε ό,τι σας κάνει να νιώθετε άνεση και σιγουριά.