Δεν υπάρχει πιο χαώδης εμπειρία από μια βόλτα σε ένα πολυκατάστημα παιδικών παιχνιδιών: Χρώματα, τραγουδάκια που δεν μπορείτε να αποφασίσετε αν είναι περισσότερο χαριτωμένα ή εκνευριστικά, ήχοι παιχνιδιών, ήχοι λιγότερο ή περισσότερο κακομαθημένων πιτσιρικιών, ήχοι από τις φωνές των ενηλίκων που προσπαθούν να τα συνετίσουν. Εκτός από την πιθανότητα να προχωρήσετε σε απερίσκεπτες αγορές, όλη αυτή η ατμόσφαιρα γενικευμένου και χαρωπού πανικού ενδέχεται να μην σας επιτρέπει να αξιολογήσετε με ακρίβεια αν το παιχνίδι που προορίζετε για το βλαστάρι σας είναι 100% ασφαλές. Ευτυχώς, φτάνει να προσέξετε τα παρακάτω οκτώ πράγματα.

Τι να προσέξετε στα παιχνίδια του μωρού

Ετικέτες

Διαβάστε προσεκτικά και φυλάξτε τες σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Ποτέ μην αγνοείτε μια ετικέτα που σας ενημερώνει ότι το παιχνίδι προορίζεται για μεγαλύτερα παιδιά.

Γωνίες

Χαϊδέψτε ολόκληρο το παιχνίδι με τα δάχτυλά σας και σκεφτείτε ότι κατά πάσα πιθανότητα το μωρό σας θα προσπαθήσει να το βάλει στα αυτιά, τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη του.

Κορδόνια

Μην επιλέγετε ποτέ παιχνίδια με μακριά κορδόνια ή καλώδια, καθώς τα βρέφη μπορούν να μπλεχτούν σε αυτά τόσο πολύ που να γίνουν ακόμη και επικίνδυνα για τη ζωή τους.

Μικρά κομμάτια

Φαίνεται αυτονόητο, όμως δεν είναι πάντα προφανή: Τα πλαστικά μάτια και μύτη σε ένα λούτρινο αρκουδάκι είναι επίσης πολύ μικρά και το παιδάκι σας μπορεί να σας ξαφνιάσει με την αποτελεσματικότητά του στην αφαίρεσή τους.

Εύθραυστα

Όσο πιο «στιβαρά» τόσο πιο καλά. Βεβαιωθείτε ότι ακόμη και αν σπάσει, δεν θα μετατραπεί σε μικρά, αιχμηρά κομμάτια.

Ένταση

Σίγουρα θα του αρέσει ένα αυτοκινητάκι που βγάζει ήχους, όμως αν αυτοί είναι πολύ δυνατοί μπορούν να βλάψουν την ακοή του. Τα αυτάκια του είναι ακόμη πολύ ευαίσθητα.

Τοξικότητα

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αφορά κυρίως τα χρώματα ζωγραφικής που θα προμηθευτείτε. Φροντίστε να υπάρχει πάντοτε η ένδειξη «μη τοξικά» επάνω στη συσκευασία, γιατί οι πιθανότητες να μείνουν μακριά από το δέρμα και το στόμα του είναι πολύ περιορισμένες.

Ανάκληση

Προσπαθήστε να ενημερώνεστε για τις ανακλήσεις παιχνιδιών. Δυστυχώς, ακόμη και οι εταιρείες με τους αυστηρότερους ελέγχους δεν μπορούν να αποφύγουν πάντα το ενδεχόμενο αστοχίας υλικών ή αβλεψίας στον σχεδιασμό.