Η κλίμακα Apgar είναι μια εξέταση που γίνεται στα νεογνά αμέσως μετά τη γέννηση. Αυτό το τεστ ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού, τον μυϊκό τόνο και άλλα σημάδια για να δει ο μαιευτήρας ή η μαία εάν χρειάζεται επιπλέον ιατρική φροντίδα ή επείγουσα φροντίδα.

Τα μωρά συνήθως κάνουν το τεστ δύο φορές: 1 λεπτό μετά τη γέννηση και ξανά 5 λεπτά μετά τη γέννησή τους. Εάν υπάρχουν ανησυχίες, ένα μωρό μπορεί να κάνει ξανά το τεστ.

Τι μπορεί να μας πει για το νεογέννητο;

Η κλίμακα Apgar μετρά πέντε πράγματα για να ελέγξει την υγεία του μωρού:

  • Εμφάνιση (χρώμα δέρματος)
  • Σφυγμός (καρδιακός ρυθμός)
  • Απόκριση μορφασμού (αντανακλαστικά)
  • Δραστηριότητα (μυϊκός τόνος)
  • Αναπνοή (ρυθμός αναπνοής και προσπάθεια)

Κάθε ένα από τα παραπάνω βαθμολογείται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 2, με το 2 να είναι η καλύτερη βαθμολογία.

Οι γιατροί, οι μαίες ή οι νοσοκόμες προσθέτουν το σκορ αυτών των παραμέτρων, για να βγάλουν τη βαθμολογία του νεογνού κατά Apgar. Το 10 είναι η υψηλότερη δυνατή βαθμολογία, αλλά λίγα μωρά το παίρνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χέρια και τα πόδια των περισσότερων μωρών παραμένουν μπλε μέχρι να ζεσταθούν.

Τι σημαίνει η βαθμολογία του μωρού μου;

Ένα μωρό που έχει βαθμολογία 7 ή παραπάνω στο τεστ, θεωρείται καλά στην υγεία του. Μια χαμηλότερη βαθμολογία δεν σημαίνει ότι το μωρό σας έχει κάποιο πρόβλημα. Απλά ότι μπορεί να χρειαστεί κάποια άμεση ιατρική φροντίδα, όπως αναρρόφηση των αεραγωγών ή οξυγόνο για να το βοηθήσει να αναπνεύσει καλύτερα. Τα απόλυτα υγιή μωρά έχουν μερικές φορές χαμηλότερο σκορ από το συνηθισμένο, ειδικά τα πρώτα λεπτά μετά τη γέννηση.

Μια ελαφρώς χαμηλή βαθμολογία (ειδικά στο 1 λεπτό) είναι συνηθισμένη, ειδικά στα μωρά που γεννιούνται:

  • μετά από τοκετό υψηλού κινδύνου
  • μέσω καισαρικής τομής
  • μετά από περίπλοκες ωδίνες και γέννα
  • νωρίς (πριν τους 9 μήνες)

Πέντε λεπτά μετά τη γέννηση, τα μωρά κάνουν ξανά το τεστ. Εάν η βαθμολογία ενός μωρού ήταν χαμηλή στην αρχή και δεν είναι καλύτερη ή υπάρχουν άλλες ανησυχίες, οι γιατροί και οι νοσοκόμες θα συνεχίσουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Θα παρακολουθούν προσεκτικά το μωρό.

Τι γίνεται αν το μωρό μου έχει χαμηλή βαθμολογία;

Πολλά μωρά με χαμηλές βαθμολογίες είναι υγιή και τα καταφέρνουν μια χαρά αφού συνηθίσουν τη ζωή εκτός μήτρας.

Εάν ο γιατρός ή η μαία σας ανησυχεί για τη βαθμολογία του μωρού σας, θα σας ενημερώσει και θα σας εξηγήσει πώς είναι το μωρό σας, τι μπορεί να προκαλεί προβλήματα (αν υπάρχουν) και ποια φροντίδα απαιτείται.

Η κλίμακα Apgar βοηθά τους επαγγελματίες υγείας να αξιολογήσουν τη συνολική φυσική κατάσταση ενός νεογέννητου, ώστε να μπορούν γρήγορα να αποφασίσουν εάν ένα μωρό χρειάζεται ιατρική φροντίδα αμέσως. Δεν προορίζεται να προβλέψει τη μακροπρόθεσμη υγεία, τη συμπεριφορά, την ευφυΐα, την προσωπικότητα ή το πώς θα αναπτυχθεί ένα μωρό.

Με το χρόνο να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον και με την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, τα περισσότερα μωρά τα πάνε πολύ καλά.