Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια στην αγορά και ως γονιός μπορεί να αναρωτιέστε αν αξίζουν τον κόπο. Μπορούν πραγματικά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια να κάνουν το παιδί σας πιο έξυπνο;

Ιδού τι λέει η έρευνα…

Εκπαιδευτικά παιχνίδια και ανάπτυξη εγκεφάλου

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια έχουν σημασία και μπορούν να κάνουν τη διαδικασία της μάθησης διασκεδαστική.

Τα παιδιά θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες χωρίς καν να συνειδητοποιήσουν ότι το κάνουν. Η επιστήμη το υποστηρίζει.

Μια ερευνητική μελέτη διάρκειας δύο δεκαετιών δείχνει ότι η πρώιμη παιδική ηλικία που περιβάλλεται από εκπαιδευτικά παιχνίδια και παιδικά βιβλία έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το κέντρο νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξέτασε σαρώσεις εγκεφάλου συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια 20 ετών.

Η γνωστική διέγερση από τους γονείς στην ηλικία των τεσσάρων ετών (χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως παιχνίδια και βιβλία) ήταν ο βασικός παράγοντας για την πρόβλεψη της ανάπτυξης του εγκεφάλου, πολύ αργότερα στη ζωή.

Αυτό σημαίνει ότι η ενασχόληση των παιδιών σας με την εκμάθηση του παιχνιδιού, ιδιαίτερα από νεαρή ηλικία, έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μέρη του εγκεφάλου που είναι αφιερωμένα στη γλώσσα και τη γνώση. Τα θετικά αποτελέσματα μπορούν να φανούν χρόνια στο μέλλον.

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία, τις κινητικές δεξιότητες, την αυτοεκτίμηση και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων (για να αναφέρουμε μόνο μερικά). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ποιοτικό παιχνίδι με τα παιχνίδια ανάπτυξης δεξιοτήτων είναι τόσο σημαντικό!

Κατηγορίες εκπαιδευτικών παιχνιδιών

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια μπορούν να χωριστούν σε διάφορες ομάδες, ανάλογα με τις δεξιότητες που βοηθούν να αναπτυχθούν. Αυτές περιλαμβάνουν:

Αδρές κινητικές δεξιότητες

Παιχνίδια που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των μυών μέσω μεγαλύτερων κινήσεων που περιλαμβάνουν χέρια, πόδια, πόδια ή ολόκληρο το σώμα. Ενέργειες όπως σύρσιμο, τρέξιμο, πιάσιμο μιας μπάλας και άλμα.

Δεξιότητες οπτικο-κινητικού συντονισμού

Τα παιχνίδια που διεγείρουν την αισθητηριακή ανάπτυξη (αφή, όραση, ήχος, γεύση, όσφρηση) εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Λεπτές κινητικές δεξιότητες

Παιχνίδια που περιλαμβάνουν μια εκλεπτυσμένη χρήση των μικρών μυών που ελέγχουν το χέρι, τα δάχτυλα και τον αντίχειρα. Με την ανάπτυξη αυτών των κρίσιμων δεξιοτήτων, ένα παιδί είναι σε θέση να ολοκληρώσει σημαντικές εργασίες όπως το γράψιμο και το κούμπωμα.

Δημιουργικότητας

Παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη φαντασία και την κριτική σκέψη. Η δημιουργική και η πνευματική ανάπτυξη εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Λογικής

Αυτό σημαίνει επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά. Τα παιχνίδια που διδάσκουν έννοιες λογικής ενθαρρύνουν την επίλυση προβλημάτων και βοηθούν τα παιδιά να προετοιμαστούν για ένα μέλλον όπου η τεχνολογία διαδραματίζει ολοένα πιο σημαντικό ρόλο.

Επιλέγοντας Εκπαιδευτικό Παιχνίδι

Τα παιχνίδια που επιλέγουμε να αγοράσουμε για τα παιδιά μας έχουν σημασία. Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας, όταν επιλέγετε ένα παιχνίδι για το παιδί σας, είναι:

  • Ποια δεξιότητα ή τομέας μάθησης θα επιτρέψει στο παιδί μου να βιώσει αυτό το παιχνίδι;
  • Είναι το παιχνίδι στο σωστό επίπεδο ηλικίας/δεξιότητας για το παιδί μου;
  • Είναι το παιχνίδι ασφαλές; Θα διαρκέσει;
  • Το παιχνίδι ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη;
  • Θα τραβήξει το παιχνίδι το ενδιαφέρον του παιδιού μου;

 

Απασχολώντας τα παιδιά με εκπαιδευτικά παιχνίδια είναι εύκολο για τους γονείς να ανιχνεύσουν τυχόν αποκλίσεις στους αναπτυξιακούς τομείς, αλλά και για τα παιδιά να μπορέσουν να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να δουλέψουν με περισσότερη συγκέντρωση και οριοθέτηση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να διαπιστώσετε τα μειονεκτήματα και τα ταλέντα των παιδιών σας και να τα ενισχύσετε!

Μην ξεχνάτε ότι παρόλο που υπάρχουν ορόσημα ανάπτυξης, κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό εξέλιξης και μάθησης. Αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη για να μπορέσετε να ενισχύσετε όποιο αναπτυξιακό τομέα σας ενδιαφέρει.