Εάν έχετε θηλάσει ποτέ, τότε πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με τη μαστίτιδα. Είναι μια επώδυνη λοίμωξη που επηρεάζει τον ιστό του μαστού και προκαλεί πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή των μαστών. Ορισμένες αναφορές επισημαίνουν ότι πάνω από 1 στις 5 γυναίκες που θηλάζουν εμφανίζουν μαστίτιδα τους πρώτους έξι μήνες του θηλασμού.

Πώς θα καταλάβετε ότι πρόκειται για μαστίτιδα

Η μαστίτιδα προκαλείται συχνά από έναν φραγμένο αγωγό γάλακτος, καθώς στο γάλα μπορούν να αρχίσουν να σχηματίζονται βακτήρια. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί εάν βακτήρια από το δέρμα ή το σάλιο εισέλθουν στον ιστό του μαστού μέσω ενός γαλακτοφόρου πόρου ή μιας ρωγμής στο δέρμα του μαστού. Είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν η μαμά χρησιμοποιεί μη λειτουργικές τεχνικές θηλασμού ή θέσεις σίτισης, εάν φοράει στενό σουτιέν ή πουκάμισο που περιορίζει τη ροή του γάλακτος.

Εξογκώματα στο στήθος

Μπορεί να είναι τρομακτικό να ανακαλύψετε ένα εξόγκωμα στο στήθος σας, καθώς το μυαλό σας μπορεί να πάει κατευθείαν στο… κακό. Αλλά αυτό συνήθως δεν συμβαίνει. Η κλινική του Κλίβελαντ επισημαίνει ότι 8 στα 10 εξογκώματα του μαστού είναι μη καρκινικά. Και όταν θηλάζετε, μια κοινή αιτία για εξογκώματα στο στήθος είναι μια λοίμωξη όπως η μαστίτιδα ή το απόστημα. Συνήθως πρόκειται για ένα κόκκινο, επώδυνο και ζεστό στην αφή εξόγκωμα.

Πόνος

Όταν έχετε μαστίτιδα, μπορεί να έχετε πόνο στο στήθος σας ενώ είναι πιθανόν να είναι κόκκινο και πρησμένο. Όταν αγγίζετε το στήθος σας, πιθανότατα θα είναι και πιο τρυφερό στην αφή. Αλλά είναι επίσης πιθανό να αισθανθείτε πόνο ή αίσθημα καύσου όταν θηλάζετε εάν έχετε μαστίτιδα. Γενικά, όσο περισσότερο πόνο νιώθετε, τόσο πιο σοβαρή είναι η μόλυνση.

Ερυθρότητα και αίσθημα ζέστης

Είναι γνωστό ότι οι λοιμώξεις κάνουν το δέρμα ζεστό στην αφή και η μαστίτιδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορεί να αισθανθείτε ζεστασιά στο ένα ή και στα δύο στήθη σας μαζί με πρήξιμο, πόνο και ερυθρότητα. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει μια μόλυνση, καθώς αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού που αποστέλλονται στην περιοχή.