Είτε έχετε σκοπό να ακολουθήσετε μια μινιμαλιστική προσέγγιση για την ανατροφή του μωρού σας, είτε θέλετε να ξεκινήσετε με τα βασικά και να δείτε τι του αρέσει (και τι αρέσει σε εσάς) προτού αγοράσετε περισσότερα, αυτή η λίστα έχει όλα όσα θα χρειαστείτε για να μεταφέρετε το νεογέννητο από το νοσοκομείο στο σπίτι.

Κάθισμα αυτοκινήτου

Για τα μωρά, τα καθίσματα αυτοκινήτου διατίθενται σε κάμπριο ή για βρέφη. Ένα βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Είναι πάντα στραμμένο προς τα πίσω και είναι εύκολο να μπει και να βγει από τη βάση του καθίσματος αυτοκινήτου, ώστε να μπορείτε να μεταφέρετε το μωρό εύκολα.

Τα μετατρέψιμα καθίσματα αυτοκινήτου έχουν υψηλότερα όρια βάρους, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε περισσότερο. Ό,τι κι αν διαλέξετε, το νοσοκομείο ή το μαιευτήριο δεν θα σας αφήσουν να πάτε σπίτι με το μωρό σε ένα αυτοκίνητο χωρίς ένα κάθισμα αυτοκινήτου, οπότε αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ένα ασφαλές σημείο ύπνου

Τίποτα δεν μπορεί να σας εγγυηθεί έναν πλήρη βραδινό ύπνο με ένα νέο μωρό, όπως ένα άνετο, ασφαλές μέρος για να βάλετε το μωρό κάτω για να πάρετε μια «ανάσα» (ακόμη κι αν είναι μόνο για 45 λεπτά). Πολλοί γονείς λατρεύουν να χρησιμοποιούν ένα λίκνο ή μία καλαθούνα για να κοιμούνται δίπλα από το νεογέννητο.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μια κούνια πλήρους μεγέθους εξαρχής.

Tip: Αγοράστε ένα στρώμα που να ταιριάζει στην κούνια σας (τα περισσότερα είναι διπλής όψης με πιο σκληρή πλευρά για τους πρώτους μήνες του μωρού) και μην βάζετε κουβέρτες, μαξιλάρια και λούτρινα ζωάκια.

Πάνες

Είτε αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε υφασμάτινες είτε μιας χρήσης, οι πάνες είναι απαραίτητες (τα μωρά αλλάζουν πάνα 8 έως 10 φορές την ημέρα). Το νοσοκομείο πιθανότατα θα σας στείλει σπίτι με μια στοίβα πάνες μίας χρήσης για νεογέννητα, αλλά φροντίστε να έχετε μερικές πάνες για νεογέννητο και πάνες μεγέθους “1” στο σπίτι.

Tip: Έχετε πολλές συσκευασίες με μωρομάντηλα σε όλο το σπίτι, στην τσάντα σας και στο αυτοκίνητο σε περίπτωση αλλαγής πάνας ή άλλου καθαρισμού έκτακτης ανάγκης. Έχετε επίσης πάντα εύκαιρη μια κρέμα για συγκάματα για να καταπραΰνετε το εξάνθημα της πάνας.

Ένα πορτ-μπεμπέ

Τις πρώτες εβδομάδες (και αργότερα), τίποτα δεν είναι πιο γλυκό από το να κρατάς το μωρό σου στριμωγμένο στο στήθος σου. Μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να αισθάνεται ασφαλές, ενώ εσείς θα έχετε τα χέρια σας ελεύθερα. Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά και θα πρέπει να δοκιμάσετε μερικά πορτ-μπεμπέ για να βρείτε αυτό που νιώθετε ότι σας είναι πιο άνετο (αν και το μωρό μπορεί να έχει άλλη άποψη όταν το δοκιμάσει).

Οι μάρσιπποι τύπου sling ή wrap είναι εξαιρετικοί για να κρατάτε τα νεογέννητα κοντά σας. Οι δομημένοι μάρσιπποι τείνουν να διαρκούν περισσότερο, ωστόσο, καθώς συνήθως μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μέχρι το μωρό σας να είναι στην παιδική ηλικία, αλλά πολλοί χρειάζονται ένα βρεφικό ένθετο για το νεογέννητο (και τα περισσότερα ένθετα πρέπει να αγοράζονται χωριστά).

Ένα καρότσι

Ενώ ψωνίζετε καθίσματα αυτοκινήτου, μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε και τα καρότσια. Πολλές δημοφιλείς μάρκες καθισμάτων αυτοκινήτου κατασκευάζουν επίσης συστήματα ταξιδίου, στα οποία το βρεφικό σας κάθισμα αυτοκινήτου συνδέεται με το καρότσι, ώστε να μπορείτε να μετακινηθείτε αμέσως. Μόλις το μωρό καταφέρει να κάθεται όρθιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο του το καρότσι πλήρους μεγέθους.

Ρούχα μωρού

Μπορεί ήδη να έχετε βάλει στο μάτι μερικά αξιολάτρευτα σύνολα, όπως φουσκωτά φορέματα και μικρά σακάκια, αλλά περιμένετε μέχρι το μωρό σας να γίνει μεγαλύτερο για αυτά τα ρούχα. Τα νεογέννητα μπορεί να χρειαστούν πολλά ρούχα μέσα στην ημέρα, επομένως καλύτερα να προσηλωθείτε στα βασικά, όπως μπλούζες με τυλιγμένο το μπροστινό μέρος για γρήγορες αλλαγές, βαμβακερά φορμάκια με κουμπιά που διατίθενται σε πολλαπλές συσκευασίες και σφιγκτήρες για ύπνο. Μερικά καπέλα και κάλτσες/μποτάκια για μωρά μπορούν να σας βοηθήσουν να τα κρατήσετε άνετα.

Τάισμα

Τα μπιμπερό καθιστούν δυνατή την κοινή χρήση του χρόνου σίτισης με άλλους φροντιστές, είτε το μωρό πίνει έτοιμο είτε μητρικό γάλα. Επιλέξτε μια θηλή αργής ροής για τους πρώτους μήνες και να ξέρετε ότι ορισμένα μωρά προτιμούν ορισμένα μπιμπερό από άλλα – επομένως ίσως θέλετε να δοκιμάσετε μερικά προτού αφοσιωθείτε σε μία μάρκα.

Εάν θηλάζετε, ένα θήλαστρο μπορεί να είναι χρήσιμο για να σας βοηθήσει να πάρετε και να διατηρήσετε τη ροή του γάλακτος.

Tip: Οι χειροκίνητες αντλίες είναι καλύτερες για λίγο γάλα, ενώ οι ηλεκτρικές αντλίες είναι πιο αποτελεσματικές (και γρήγορες) αν έχετε σκοπό να αντλήσετε πολύ γάλα

Κουτί πρώτων βοηθειών

Μπορεί να μην χρειάζεστε όλα τα αντικείμενα ενός kit πρώτων βοηθειών αμέσως (ή ακόμα και ποτέ), αλλά καλύτερα να τα έχετε στη διάθεσή σας για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας. Θα χρειαστείτε:

  • νυχοκόπτες
  • θερμόμετρο ορθού
  • ρινικό βολβό
  • σπρέι φυσιολογικού ορού

Έχοντας αυτά τα είδη για αρχή, μπορείτε στη συνέχεια να αποφασίσετε για μερικά ακόμα πράγματα που θέλετε να πάρετε στο μικρό σας, αφού το πάρετε σπίτι.