Από τη στιγμή που θα έρθει στην ζωή σας, θα διαπιστώσετε ότι το μωρό σας μπορεί να κάνει εκπληκτικά πράγματα. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό να βλέπετε το μικρό σας να μεγαλώνει και να εξελίσσεται, να μαθαίνει τον κόσμο και να προσαρμόζεται σε αυτόν στον δικό του ρυθμό.

Υπάρχουν πολλά ορόσημα στη ζωή ενός βρέφους, συμπεριλαμβανομένου του να μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του, να κυλήσει, να μπουσουλήσει και τελικά να καθίσει μόνο του. Συνήθως τα μωρά ηλικίας μεταξύ 7 και 9 μηνών μπορούν να κάθονται όρθια χωρίς υποστήριξη. Ενδέχεται να χρειάζονται ακόμα κάποια βοήθεια και μερικά μπορεί να τα καταφέρουν λίγο νωρίτερα ή και λίγο αργότερα.

Είναι φυσικό να περιμένετε αγωνιωδώς το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του παιδιού και να θέλετε να το βοηθήσετε να τα καταφέρει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αφήστε το μωρό σας να αναλάβει το προβάδισμα και αναζητήστε ενδείξεις ότι ετοιμάζεται να πετύχει αυτό το ορόσημο.

Γιατί τους αρέσει να κάθονται;

Όλες οι πρώιμες κινητικές δεξιότητες που μαθαίνει το μωρό σας συμβάλλουν ουσιαστικά στο να κάθεται χωρίς βοήθεια. Ένα παιδί πρέπει να μπορεί να σηκώνει μόνο του το κεφάλι του και να έχει αποκτήσει αρκετή δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος προτού μπορέσει να μάθει να κάθεται.

Αυτό μπορεί να πάρει μήνες προσπάθειας από την πλευρά του βρέφους σας, για να αναπτύξει τους μύες που είναι απαραίτητοι για να κάνει αυτήν την κίνηση. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι όχι μόνο είναι ένα σωματικό επίτευγμα για το μωρό αλλά του προσφέρει επίσης μια νέα προοπτική του κόσμου γύρω του.

Το να κάθονται όρθια τους επιτρέπει να βλέπουν και να βιώνουν τα πράγματα με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Πώς θα βοηθήσετε το μωρό

Ήδη από τις πρώτες μέρες που θα είστε μαζί, μπορείτε να παροτρύνετε το μωρό σας να περνά χρόνο ξαπλωμένο στην κοιλίτσα του, ξεκινώντας αφιερώνοντας ένα ή δύο λεπτά. Αυτό θα τα βοηθήσει  να ενισχύσουν τους μύες που είναι απαραίτητοι για να σηκώσουν το κεφάλι τους προς τα πάνω και, τελικά, να καθίσουν μόνα τους.

Ετοιμάστε μια θέση στο πάτωμα για να καθίσετε και βάλτε μαξιλάρια τριγύρω. Στη συνέχεια, βοηθήστε το μωρό σας να καθίσει στην αγκαλιά σας και αφήστε το στέρνο σας να είναι η υποστήριξη που χρειάζεται. Τοποθετήστε τα παιχνίδια σε κοντινή απόσταση και αφήστε το μωρό να χρησιμοποιήσει τον κορμό του για να φτάσει στο παιχνίδι.