Η συχνοουρία είναι ένα από τα πιο συχνά, πρώιμα, συμπτώματα της εγκυμοσύνης (εβδομάδες 10 έως 13). Εμφανίζεται αρχικά λόγω των αυξημένων επιπέδων της προγεστερόνης και ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG).

Ενώ ορισμένες έγκυες μπορεί να εμφανίσουν ήπιες αλλαγές, άλλες μπορεί να αισθάνονται την ανάγκη να τρέχουν συνεχώς στην τουαλέτα όλη νύχτα κι όλη μέρα.

Η συχνοουρία μπορεί επίσης να επανεμφανιστεί αργότερα στην εγκυμοσύνη (εβδομάδα 35 και μετά), καθώς η μήτρα και το μωρό συνεχίζουν να μεγαλώνουν, δημιουργώντας πίεση στην ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τους μύες του πυελικού εδάφους.

Μερικές φορές, ωστόσο, τα συμπτώματα της συχνουρίας υποδεικνύουν μια υποκείμενη πάθηση, όπως ουρολοίμωξη (8% των εγκύων). Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια ουρολοίμωξη μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία ενός εγκύου και του αναπτυσσόμενου εμβρύου του.

Η συχνοουρία είναι ένα εξαιρετικά άβολο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, καθώς το φτέρνισμα, ο βήχας, το γέλιο, η άσκηση, η ανύψωση βάρους, ακόμη και το περπάτημα μπορεί να προκαλέσουν μικρά «ατυχήματα».

Μπορώ να κάνω κάτι για την συχνοουρία;

Αν και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να μειώσετε την ανάγκη σας για συχνή ούρηση, μπορείτε να ενισχύσετε τους μύες του πυελικού εδάφους, προκειμένου να μειώσετε την πιθανότητα διαρροών μέχρι να φτάσετε σε μία τουαλέτα. Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε τους μύες του πυελικού εδάφους είναι μέσω των ασκήσεων Kegel. Οι ειδικές αυτές ασκήσεις θα δημιουργήσουν επίσης ένα εύρωστο σύστημα υποστήριξης για το έντερο, τη μήτρα και την ουροδόχο κύστη σας.

Ιδανικά, θα πρέπει να κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους πριν μείνετε έγκυες, αλλά μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτές ακόμη κι αν ξεκινήσετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θυμηθείτε να συνεχίσετε τις ασκήσεις Kegel και μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Για να εκτελέσετε ασκήσεις Kegel, ουρήστε και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Χαλαρώστε την κοιλιά, το στήθος, τους μηρούς και τους γλουτούς.
  • Σφίξτε τους μύες του πυελικού εδάφους και κρατήστε τους για 5 έως 10 δευτερόλεπτα.
  • Χαλαρώστε τους μύες για 5 έως 10 δευτερόλεπτα.
  • Επαναλάβετε 10 φορές, 3 φορές την ημέρα.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Το να παραμένετε ενυδατωμένες πίνοντας 8 έως 12 φλιτζάνια νερό την ημέρα είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει μια έγκυος για να μειώσει τον όγκο των ούρων της, όπως:

  • ούρηση πριν τον ύπνο
  • αποφυγή ποτών με καφεΐνη
  • κάμψη προς τα εμπρός όταν ουρείτε
  • τήρηση ημερολογίου κύστης

Πόσο διαρκεί η συχνοουρία της κύησης;

Ο μέσος άνθρωπος πηγαίνει στην τουαλέτα μεταξύ 6 και 7 φορές την ημέρα, αν και αυτός ο αριθμός μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το τι πίνει το άτομο και πόσο συχνά. Η ούρηση μεταξύ 4 και 10 φορών την ημέρα μπορεί επίσης να είναι «φυσιολογική», εφόσον το άτομο δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Για τις εγκύους, αυτός ο αριθμός θα εξαρτηθεί από το τι είναι «φυσιολογικό» για αυτές. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί συνήθως την τουαλέτα 8 φορές την ημέρα, στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τις επισκέψεις του σε 10 φορές την ημέρα.

Η συχνοουρία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να μειωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά συνήθως επιστρέφει τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μετά τον τοκετό, η συχνοουρία θα πρέπει κανονικά να υποχωρήσει. Ωστόσο, ορισμένες έγκυες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα έως και 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού τους.

Οι έγκυες που αισθάνονται πόνο κατά την ούρηση ή που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη και μετά τον τοκετό, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για να δουν το γιατρό τους.