Τα παιδιά θα συμπεριφέρονται σαν παιδιά και μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι δεν παίζουν (ή δεν θα) παίζουν δίκαια. Είτε πρόκειται για ακούσια είτε για κακή συμπεριφορά, τα παιδιά πρέπει να μάθουν τι σημαίνει να παίζεις με τους συνομηλίκους τους με δίκαιο και φιλικό τρόπο.

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διδάξετε στα παιδιά σας κάποια σημαντικά πράγματα για να παίζουν δίκαια και να τα τηρούν καθώς μεγαλώνουν και ωριμάζουν:

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι

Μερικές φορές, είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό, δεν υπάρχουν αρκετά παιχνίδια ή τόσα παιχνίδια ώστε να έχει κάθε παιδί τα δικά του. Εδώ έρχεται η σημασία της κοινής χρήσης. Διδάξτε στο παιδί σας ότι κάθε παιδί αξίζει μια ευκαιρία να διασκεδάσει και να παίξει. Αφιερώστε ένα ορισμένο χρόνο σε κάθε παιδί με το παιχνίδι ή προτείνετε τρόπους που μπορούν να παίξουν μεταξύ τους. Το να μοιράζεσαι είναι πιο διασκεδαστικό από το να παίζεις μόνος σου και αυτό δίνει σε κάθε παιδί την ευκαιρία να δοκιμάσει μια ποικιλία παιχνιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα είναι πιο γενναιόδωρα και θα προσφέρουν, καθώς έχουν μάθει ότι είναι εντάξει να μοιράζονται και ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να ωφελήσει όλα τα μέρη.

Όταν κάνεις το καλύτερο δυνατό, είσαι πάντα νικητής

Το παιδί σας δεν θα κερδίσει πιθανότατα κάθε παιχνίδι που παίζει. Όταν κερδίζει, του αξίζει να νιώθει περήφανο και να γιορτάζει. Ωστόσο, αν χάσει, πρέπει να μάθει να συγχαίρει την αντίπαλη πλευρά και να μην υποτιμά ποτέ το επίτευγμά τους. Θα πρέπει επίσης να ξέρει ότι έβαλε τα δυνατά του και να μην απογοητεύεται με τον εαυτό του. Με το να φωνάζετε τα άλλα παιδιά με ονόματα ή με το να είστε σκληροί μαζί τους δεν θα κάνει το παιδί σας να τα πάει καλύτερα. Σίγουρα, μπορεί να είναι αναστατωμένο ή απογοητευμένο, αλλά έτσι είναι η ζωή – άλλοτε κερδίζεις και άλλοτε χάνεις. Διδάξτε στο παιδί σας ότι όσο κάνει το καλύτερο δυνατό, θα είναι πάντα νικητής. Αυτό το μάθημα θα συνεχιστεί μέχρι την ενηλικίωση στο χώρο εργασίας και σε άλλες συναντήσεις τα επόμενα χρόνια.

Όλοι έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι 

Συχνά, υπάρχει ένα παιδί που μένει εκτός ομάδας. Μπορεί να είναι πολύ ντροπαλό για να συμμετάσχει ή άλλα παιδιά μπορεί να το εκφοβίζουν ή να το αποκλείουν. Διδάξτε στο παιδί σας να ανεξάρτητο και να έχει αυτοπεποίθηση, ώστε να είναι αυτό που θα καλέσει αυτό το άτομο στην ομάδα παιχνιδιού. Όχι μόνο θα κάνει έναν νέο φίλο, αλλά θα δείξει στους άλλους πώς να είναι δίκαιοι και ευγενικοί. Υποστηρίζοντας τους άλλους, το παιδί σας θα γίνει ένα λαμπρό παράδειγμα του σωστού που πρέπει να κάνει. Καθώς μεγαλώνει, αυτό θα τον βοηθήσει να κάνει φίλους κάθε είδους και να είναι ανοιχτός σε νέες σχέσεις.