Η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τακτικές εξετάσεις είναι ένα ουσιαστικό μέρος της φροντίδας των δοντιών του παιδιού σας. Αλλά το να πάτε το μικρό σας στον οδοντίατρο για πρώτη φορά μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό, ειδικά αν αγχώνεστε και για τα δικά σας ραντεβού στον οδοντίατρο. Μπορεί να ανησυχείτε ότι το παιδί σας θα αναστατωθεί από την επίσκεψη στον οδοντίατρο ή δεν αισθάνεστε σίγουροι για το πώς μπορείτε να το βοηθήσετε κατά τη διάρκεια του ραντεβού.

Αν και είναι φυσικό να αισθάνεστε λίγο ανήσυχοι, ο οδοντιατρικός έλεγχος του μικρού σας δεν χρειάζεται να σας προκαλεί άγχος. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να διασφαλίσετε ότι αισθάνεστε ήρεμοι και έτοιμοι για αυτή τη νέα εμπειρία…

Τι συμβαίνει στο πρώτο ραντεβού του παιδιού μου με τον οδοντίατρο

Μόλις εμφανιστούν τα νεογιλά δόντια του παιδιού σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν οδοντίατρο για παιδιά και να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί του. Το αρχικό ραντεβού επιτρέπει στον οδοντίατρο να δει τα δόντια του παιδιού σας για πρώτη φορά και να ελέγξει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στοματικής υγείας. Αυτός ο έλεγχος μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος και για εσάς, καθώς ο οδοντίατρος θα είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο φροντίδας για τα νεογιλά δόντια. Αυτό το ραντεβού είναι επίσης η τέλεια στιγμή για να λύσετε τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τα δόντια του παιδιού σας.

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνω το παιδί μου στον οδοντίατρο;

Αναρωτιέστε πόσο συχνά πρέπει το παιδί μου να επισκέπτεται τον οδοντίατρο; Λοιπόν, κατά το πρώτο σας ραντεβού, ο οδοντίατρος θα σας συμβουλεύσει για το πότε θα χρειαστεί να σας δει μετά. Για τα παιδιά, τα ραντεβού είναι συνήθως κάθε έξι μήνες. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να κλείσετε το παιδί σας για το επόμενο ραντεβού του πριν φύγετε από το οδοντιατρείο. Οδοντιατρικά ραντεβού κλείστε γρήγορα, έτσι ώστε να μην χάσετε ένα ραντεβού εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για κράτηση πιο κοντά στην ώρα.

Πώς να προετοιμαστείτε εσείς…

Εάν αισθάνεστε λίγο νευρικοί για αυτή την πρώτη επίσκεψη του παιδιού σας στον οδοντίατρο, προσπαθήστε να μην ανησυχείτε καθώς αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό:

#1 Μείνετε ήρεμοι

Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και να μιλήσετε στο παιδί σας θετικά για τον οδοντίατρο, ώστε να μην αισθάνεται ότι αισθάνεστε λίγο νευρικοί. Τα παιδιά είναι πολύ καλά στην ανίχνευση της έντασης στους ενήλικες, επομένως εάν αισθάνεστε άγχος για το ραντεβού, το παιδί σας είναι πιθανό να το συνεχίσει και να αρχίσει να αισθάνεται το ίδιο.

#2 Δώστε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο

Μην ξεχάσετε να φύγετε εγκαίρως για να φτάσετε στο ραντεβού, σε περίπτωση που συναντήσετε κίνηση στο δρόμο ή δυσκολευτείτε να βρείτε διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Το να τρέχετε στο δρόμο για να προλάβετε ένα ραντεβού στο οποίο έχετε καθυστερήσει, θα κάνει τόσο εσάς όσο και το μικρό σας να αγχωθείτε πριν καν φτάσετε στον οδοντίατρο.

#3 Προσπαθήστε να χαλαρώσετε

Μπορεί να ανησυχείτε για το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του ραντεβού και τι θα χρειαστεί να κάνετε. Οι περισσότεροι οδοντίατροι θα σας ζητήσουν να καθίσετε στην οδοντιατρική καρέκλα και να κρατήσετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αυτό θα βοηθήσει και τους δύο να αισθανθείτε πιο άνετα και σημαίνει ότι μπορείτε να παρέχετε οποιαδήποτε διαβεβαίωση χρειάζεται το μικρό σας κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής εξέτασης.

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας…

Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο θα πρέπει να είναι μια θετική εμπειρία για το παιδί σας. Κάνοντας λοιπόν την πρώτη του επίσκεψη ευχάριστη αυτό θα διευκολύνει τις επόμενες επισκέψεις, ειδικά αν το παιδί σας πάρει ένα αυτοκόλλητο για τις προσπάθειές του!

#1 Προσποιηθείτε όπως στο παιχνίδι «στο γιατρό»

Το να προσποιείστε ότι παίζετε οδοντίατρο στο σπίτι μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να προετοιμάσετε το παιδί σας για το check-up. Ζητείστε από το παιδί σας να ανοίξει διάπλατα το στόμα του και προσποιηθείτε ότι κοιτάζετε μέσα σε αυτό – ίσως να θέλει να κάνει το ίδιο και με τα παιχνίδια του. Με το να γνωρίζει το παιδί σας τι να περιμένει μεγάλο μέρος από την αβεβαιότητα που αισθάνεται για το ραντεβού, θα μειωθεί.

#2 Διαβάστε του ιστορίες για τον οδοντίατρο

Η ανάγνωση ιστοριών σχετικά με την επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει ότι η επίσκεψη στην οποία θα πάει είναι μια συναρπαστική εμπειρία και δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

Με αυτή τη μικρή προετοιμασία οι μελλοντικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι του παιδιού σας θα είναι stress-free.