Πέραν της λειτουργικής και αισθητικής πτυχής της καθημερινότητας, η οργάνωση των χώρων είναι καθοριστικής σημασίας και για την διάθεσή σας όπως και τα επίπεδα ενέργειας, τόσο των δικών όσο και των παιδιών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ακαταστασία αποτελεί μια εξωτερική εκδήλωση που αντικατοπτρίζει την συναισθηματική ή την ψυχολογική μας κατάσταση. Ταυτόχρονα η οργάνωση μας βοηθά να συντονίσουμε τον εγκέφαλό μας σε μια συστηματική, ενεργητική κατάσταση, που μπορούμε να εφαρμόσουμε και σε άλλους τομείς της ζωής μας για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ακριβώς όπως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια «αποτοξίνωση» στους χώρους μας, το ίδιο μπορούμε να εφαρμόσουμε στον εαυτό μας και το πρόγραμμά μας, διακρίνοντας ανάμεσα σε εκείνα που πρέπει να γίνουν για να πλησιάσουμε τα «θέλω» μας και εκείνα που μας αποσυντονίζουν. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσω της οργάνωσης.

Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί να οργανωθεί

Οι βασικότεροι τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε το παιδί να οργανωθεί άμεσα κι εύκολα, περιλαμβάνουν:

Τελειότητα και οργάνωση δεν συμβαδίζουν

Η πιο υγιεινή διαδρομή για να καταφέρετε να αφήσετε στην άκρη την τάση της τελειότητας, είναι να αποδεχθείτε ότι οι χώροι σας δεν θα δείχνουν τέλειοι και οργανωμένοι πάντα, αφού κάποιες φορές η καθημερινότητα «τρέχει» με τόσο γρήγορους ρυθμούς που μετά βίας την προλαβαίνουμε.

Η οργάνωση δεν αφορά την τελειότητα αλλά το επίπεδο ποιότητας ζωής και τα πρότυπα. Τα πρότυπα όλων είναι διαφορετικά.

Εφ ‘όσον το οργανωμένο περιβάλλον ευθυγραμμίζεται με αυτά τα πρότυπα και δεν παραβιάζει την δική σας ποιότητα ζωής, τότε μπορείτε να αισθανθείτε άνετα στον χώρο σας. Αυτή είναι και η βασική ιδέα που θα ήταν καλό να περάσετε στο παιδί, να προσπαθεί δηλαδή πάντα για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του χώρου του.

Ένα κομμάτι την φορά

Είναι σημαντικό να μην νιώσετε άγχος ή πλήξη καθώς προσπαθείτε να οργανωθείτε, διότι διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσετε να το αποφύγετε, πράγμα που ισχύει και για το παιδί. Αντ’αυτού δοκιμάστε να σκεφθείτε τι ακριβώς είναι αυτό που θέλετε να οργανώσετε και πώς θέλετε να το κάνετε και δώστε την ίδια κατεύθυνση και στα παιδιά.

Έπειτα δοκιμάστε να κάνετε μια λίστα, νοητή και γραπτή, με όλα όσα πρέπει να κάνετε για να τα καταφέρετε, διαχωρίζοντας τις δουλείες σε μικρότερα βήματα. Στη συνέχεια, αξιολογήστε την προτεραιότητα κάθε κατηγορίας και ξεκινήστε με το επίπεδο που μειώνει περισσότερο την ακαταστασία.

Μπορείτε επίσης να ορίσετε ένα χρονικό περιθώριο, που θα κινητοποιήσει το παιδί ωστέ να μην το αποφύγει.

Έξω τα παλιά, μέσα τα νέα

Η φυσική ακαταστασία δημιουργεί συχνά ακαταστασία και στο νου, ειδικά αν αυτή η ακαταστασία έχει καταλάβει το χώρο σας. Επιλέγοντας να πετάξετε ή να χαρίσετε τα πράγματα που πλέον δεν λειτουργούν για εσάς δεν σχετίζεται τόσο με την οργάνωση, όσο με την απελευθέρωση και την απομάκρυνση από τα πράγματα δίχως ντροπή ή ενοχή, αφού πλέον δε μας ωφελούν.

Για να τα καταφέρετε, σκεφθείτε τι κάνει ένα στοιχείο πραγματικά «πολύτιμο» σε αντίθεση με κάτι που νομίζετε ότι μπορεί να είναι πολύτιμο βάσει του φόβου ή άλλων συναισθημάτων ή και αναμνήσεων που το συνοδεύουν.

Ενθαρρύνετε και το παιδί να κάνει το ίδιο, διατηρώντας μόνο τα πράγματα που λειτουργούν και το βοηθούν σε καθημερινούς τομείς της ζωής του. Διαφορετικά, μπορεί να τα χαρίσει σε φίλους του, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση.

Αποκλείστε τους αντιπερισπασμούς

Είναι σημαντικό να αποφύγετε τους αντιπερισπασμούς καθώς μπορεί να «τραβήξουν» την προσοχή του παιδιού και τελικά να αφήσει το project οργάνωσης των χώρων στην μέση ή τουλάχιστον να βγεί εκτός προγράμματος.

Από τους βασικότερους αντιπερισπασμούς είναι το κινητό τηλέφωνο, οι δυνατοί θόρυβοι αλλά και η περίσσια ακαταστασία. Για αυτό βάλτε λίγη μουσική στο background και ενθαρρύνετε το παιδί να περιορίσει την ακαταστασία, οργανώνοντας τα προσωπικά του αντικείμενα ή τα ρούχα για τουλάχιστον μία ώρα.

«Δείτε» το τελικό αποτέλεσμα

Για να καταφέρετε να πείσετε το παιδί να οργανώσει το δωμάτιο του, είναι σημαντικό να σκέφτεστε το τελικό αποτέλεσμα που θέλετε να δημιουργήσετε και να ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο. Αυτό θα το κρατήσει σε εγρήγορση και θα το βοηθήσει να επιτύχει γρηγορότερα τον στόχο του.

Μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα εργαλεία για να βοηθήσουμε αυτό το όραμα να «ζωντανέψει» είτε πρόκειται για έναν πίνακα στόχων είτε για περιοδικά, που θα το τροφοδοτήσουν με τις απαραίτητες ιδέες.