Αν ψάχνετε για μπιμπερό αυτό σημαίνει ότι πρόσφατα γίνατε γονείς. Συγχαρητήρια λοιπόν! Αλλά πριν κατευθυνθείτε στο κατάστημα με τα βρεφικά είδη, θα σας βοηθούσε να κατανοήσετε πρώτα τους τύπους των διαφόρων μπιμπερό που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πάμε στα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε…

Υλικά μπιμπερό

Τα μπιμπερό μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά. Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους:

Πλαστικό – Τα πλεονεκτήματα είναι ότι είναι ελαφριά και δεν σπάνε αν πέσουν. Ένα μειονέκτημα είναι ότι αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να αντικαθίστανται περιστασιακά (τα σημάδια φθοράς περιλαμβάνουν γρατσουνιές, ρωγμές, διαρροές, αποχρωματισμό και άσχημη οσμή). Εάν αποφασίσετε να πάρετε πλαστικό μπιμπερό, βεβαιωθείτε ότι είναι νέας γενιάς. Τα πλαστικά μπιμπερό παλαιότερης γενιάς μπορεί να περιέχουν BPA (ή δισφαινόλη Α – μια δυνητικά επιβλαβής ουσία που δεν επιτρέπεται πλέον στα βρεφικά προϊόντα).

Ενώ τα νέα πλαστικά μπιμπερό θεωρούνται γενικά ασφαλή, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής κυκλοφόρησε πρόσφατα μια δήλωση σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων, που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανάμειξη πλαστικού και τροφής (συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού γάλακτος και του μητρικού γάλακτος).

Σιλικόνη – Είναι χωρίς BPA, εύκαμπτα και ελαφριά. Όχι μόνο δεν θα σπάσουν αν πέσουν, αλλά πιθανότατα θα αναπηδήσουν!

Γυαλί – Είναι φυσικά χωρίς BPA και ανθεκτικά, αλλά βαριά και εύθραυστα. Ορισμένα γυάλινα μπιμπερό διαθέτουν επένδυση σιλικόνης για προστασία από το σπάσιμο.

Ανοξείδωτος χάλυβας – Είναι χωρίς BPA, ελαφριά και ανθεκτικά. Αλλά είναι τα πιο ακριβά που θα βρείτε στο ράφι. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι σε αντίθεση με άλλα υλικά μπιμπερό, είναι αδιαφανή κι ως εκ τούτου δεν μπορείτε να δείτε πόσο υγρό έχουν μέσα τους.

Πλαστικές επενδύσεις μιας χρήσης – Είναι βολικές, αλλά είναι δαπανηρές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά. Για να τα χρησιμοποιήσετε, τα γεμίζετε, τα ρίχνετε σε ένα ειδικό μπουκάλι και τα πετάτε στο τέλος του ταΐσματος.

Σχήματα μπουκαλιών

Γενικά, τα μπιμπερό έχουν τα ακόλουθα σχήματα:

Τυπικό – Ψηλό, ίσιο και εύκολο να γεμίσει και να καθαρίσει.

Γωνιακό – Λυγισμένο στο λαιμό, ώστε το γάλα να μαζεύεται στο κάτω μέρος, κάτι που μπορεί να εμποδίσει το μωρό σας να καταπιεί αέρα. Το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι πιο δυσκίνητα στο γέμισμα και το καθάρισμα.

Ευρύ – Σχεδιασμένη για να κρατά φαρδιές, κοντές θηλές που μιμούνται το στήθος.

Μέγεθος μπιμπερό

Τα μπιμπερό γενικά διατίθενται σε μικρά (περίπου 114 γραμμάρια) και μεγάλα (περίπου 250) μεγέθη. Τα μικρά μεγέθη είναι βολικά κατά τη διάρκεια των ημερών του νεογέννητου, όταν τα μωρά πίνουν περίπου 60-88 γραμμάρια γάλα ανά θηλασμό. Αλλά καθώς τα μωρά μεγαλώνουν γρήγορα, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα παραλείποντας τα μικρά μπιμπερό και χρησιμοποιώντας μεγάλα από την αρχή, εάν το επιθυμείτε.

Υλικά θηλών

Γενικά, οι θηλές των μπιμπερό είναι κατασκευασμένες από λάτεξ ή σιλικόνη. Το λατέξ είναι πιο μαλακό και πιο εύκαμπτο, αλλά φθείρεται πιο γρήγορα και ορισμένα μωρά είναι αλλεργικά σε αυτό. Η σιλικόνη είναι πιο σταθερή από το λάτεξ, αλλά πιο ανθεκτική. Προσέχετε τις θηλές του μπιμπερό σας και αντικαταστήστε τις εάν παρουσιάζουν σημάδια φθοράς, όπως λέπτυνση, εάν γίνονται κολλώδεις, αρχίζουν να αποχρωματίζονται, να εμφανίζουν ρωγμές ή να σκίζονται. Ένα άλλο σημάδι ότι ήρθε η ώρα για μια νέα θηλή είναι αν το γάλα αρχίσει να ρέει πιο γρήγορα απ’ ό,τι πριν.

Σχήματα θηλής

Τα περισσότερα σχήματα θηλών εμπίπτουν σε μία από τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

  • Στενή και μακριά (παραδοσιακό σχήμα)
  • Φαρδιά και πιο κοντή (σχεδιασμένη για να μοιάζει με στήθος)
  • Επίπεδη στη μία πλευρά (σχεδιασμένη για να μιμείται το πιπίλισμα σε ανθρώπινο στήθος ή/και να ταιριάζει καλύτερα στο στόμα του μωρού)

Επίπεδα θηλής

Τα επίπεδα της θηλής αντιστοιχούν στο πόσο γρήγορα ρέει το γάλα. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και μπορεί να διαχειριστεί ταχύτερη τη ροή του γάλακτος, μπορείτε να προχωρήσετε σε υψηλότερα επίπεδα.

Τα extra των μπιμπερό

Εξαερισμός – Μερικά μπιμπερό και/ή θηλές «αερίζονται» ή έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τα μωρά να καταπιούν αέρα. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μειώσει την αέρια και την φασαρία του μωρού. Ένα πιθανό μειονέκτημα για τα αεριζόμενα μπιμπερό είναι ότι μπορεί να περιλαμβάνουν επιπλέον εξαρτήματα, πράγμα που σημαίνει επιπλέον πράγματα για πλύσιμο και συναρμολόγηση.

Μπιμπερό με θήλαστρο – Εάν σκοπεύετε να αντλήσετε το γάλα σας και να ταΐσετε με το μπιμπερό το μωρό, μπορεί να βρείτε ένα θήλαστρο με μπιμπερό που έχει διπλή λειτουργία: Ταιριάζει στην αντλία για να ρουφάει το γάλα σας και, ταυτόχρονα, έρχεται με θηλή για να ταΐσετε το μωρό.

Μέχρι να δείτε ποιο μπιμπερό βολεύει το μωρό σας, σας συστήνουμε να ξεκινήσετε με δύο-τρεις διαφορετικούς τύπους. Το απόλυτο κριτήριο για το σωστό μπιμπερό, είναι αυτό στο οποίο δείχνει προτίμηση το μωρό σας.