Η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των πρώτων λέξεων και των πρώτων νευμάτων του μωρού σας στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει μαζί σας, μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με τη νοηματική γλώσσα των μωρών μπορεί να γίνει παιχνιδάκι.

Γιατί να μάθω στο μωρό μου νοηματική;

Η νοηματική γλώσσα των μωρών μπορεί να ενθαρρύνει το μικρό σας να επικοινωνεί, καθώς και να βελτιώσει την ικανότητά σας να καταλαβαίνετε τι προσπαθεί να σας πει.

Η χρήση της νοηματικής γλώσσας μπορεί να μειώσει την απογοήτευση του μωρού σας πριν αυτό καταφέρει να μιλήσει και να αυξήσει την πεποίθησή του ότι θα το ακούσετε και θα του απαντήσετε. Πολλοί γονείς που χρησιμοποιούν νοηματική γλώσσα μωρών, αναφέρουν – όχι τυχαία – λιγότερες εκρήξεις θυμού στα μωρά τους.

Η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας μπορεί επίσης να τονώσει την αυτοπεποίθηση των γονιών, ειδικά όσων αποκτούν για πρώτη φορά παιδί.

Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας, ακόμη και να ενισχύσει τον δείκτη ευφυίας του.

Πότε και πώς να ξεκινήσω;

Μεταξύ του 6ου και του 8ου μήνα ζωής του μικρού σας είναι μια εξαιρετική στιγμή για να αρχίσετε να του μαθαίνετε πώς να χρησιμοποιεί την νοηματική γλώσσα των μωρών.

Αν και οποιαδήποτε λέξη που σχετίζεται με τον κόσμο του μωρού σας μπορεί να είναι χρήσιμη, υπάρχουν μερικές που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι λέξεις «γάλα» και «πάνω» και «τελείωσα» είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσετε. Αλλά οι διασκεδαστικές λέξεις, όπως «μπάνιο» και «σκύλος» είναι επίσης σημαντικές, γιατί είναι αυτές για τις οποίες το μωρό σας θα ενδιαφέρεται περισσότερο να εξασκηθεί μαζί σας.

Εισαγάγετε από 1 έως 3 νοήματα τη φορά, επαναλαμβάνοντάς τα συχνά ως σταθερές δηλώσεις και λέγοντας, ταυτόχρονα, τις αντίστοιχες λέξεις. Αποφύγετε, όμως, να χρησιμοποιείτε τα νοήματα ως ερωτήσεις γιατί αυτό μπορεί να μπερδέψει το μωρό σας.

Σε λίγο (συνήθως στους 10 έως 14 μήνες), το μωρό σας θα αρχίσει να σας μιλάει με νοήματα. Αλλά να έχετε κατά νου ότι, όπως και με την ομιλία, οι πρώτες εκδοχές των λέξεων στη νοηματική γλώσσα των μωρών θα είναι συχνά λίγο διαφορετικές στην αρχή.

Tip: Με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μπορέσετε να βρείτε βίντεο που θα σας βοηθήσουν να μάθετε τη νοηματική γλώσσα των μωρών. Συνήθως, 8-10 λέξεις είναι αρκετές για αρχή.