Ενώ οι δάσκαλοι των παιδιών μας εργάζονται ακούραστα για να κάνουν τη μάθηση δελεαστική, εναπόκειται επίσης σε εμάς τους γονείς να καλλιεργήσουμε το πάθος για μάθηση στα παιδιά μας και να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τη «φλόγα» τους, καθώς μεγαλώνουν.

Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να εμπνεύσουν την περιέργεια και την απορία στα παιδιά τους, για να τα βοηθήσουν να ενσταλάξουν τη συνεχή επιθυμία για μάθηση από νεαρή ηλικία.

#1 Φέρτε του βιβλία

Διαβάστε στο παιδί σας, διαβάστε με το παιδί σας, διαβάστε μπροστά στο παιδί σας, μιλήστε στο παιδί σας για αυτά που διαβάζετε. Ανακατέψτε τα βιβλία που μπορούν εύκολα να φτάσουν. Προσθέστε περιοδικά, comic books, μυθιστορήματα ή βιβλία από χαρτόνι για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Είναι η αγαπημένη τους φανταστική ιστορία για τα λάμα; Ρίξτε μια ματιά σε ένα μη φανταστικό βιβλίο για τα λάμα και μάθετε μαζί. Επιλέξτε μια ώρα για να διαβάζετε μαζί κάθε μέρα — πριν από το δείπνο, πριν τον ύπνο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

#2 Διευρύνετε τα ενδιαφέροντά του

Σκεφτείτε τι ενδιαφέρει ή τι ενθουσιάζει το παιδί σας αυτή τη στιγμή. Τους άρεσε κάποιο βιβλίο για το διάστημα; Τους ενθουσιάζει η βιολογία; Τα τρένα; Εάν το παιδί σας λατρεύει τα ζώα, επισκεφθείτε μια φάρμα ή ένα φυσικό κέντρο. Αγαπά την τέχνη; Βρείτε μια τοπική έκθεση. Οι εκδρομές μετατρέπουν τα ενδιαφέροντά τους σε περιπέτειες — και τα εγκόσμια μας μπορεί να είναι τα μαγικά τους.

#3 Βοηθήστε το να μάθει μέσω της πρακτικής

Κι αν αναμειγνύατε όλα τα χρώματα μαζί για να δείτε τι συμβαίνει; Το ένστικτό σας σάς λέει να αποφεύγετε τα χάλια. Τι θα γινόταν όμως αν λέγαμε περισσότερο «ναι» σε πειράματα; Υπάρχουν τόσα πολλά εύκολα, πρακτικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας στο σπίτι: φύτευση σπόρων, διεξαγωγή απλών επιστημονικών πειραμάτων, μαγειρική. Η πρακτική μάθηση βοηθά τα παιδιά να επεξεργάζονται πληροφορίες με έναν νέο και διασκεδαστικό τρόπο.

#4 «Κρύψτε» τη μάθηση στη διασκέδαση και τα παιχνίδια

Ακόμη και εκείνα τα θέματα που τα παιδιά μας πιστεύουν ότι είναι βαρετά, μπορούν να γίνουν ενδιαφέροντα με τραγούδια, παιχνίδια ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Εάν για παράδειγμα θέλετε το Σάββατο να βοηθήσετε το παιδί σας με την ορθογραφία, και σας πει ότι τα Σαββατοκύριακα θέλει μόνο να παίζει, δοκιμάστε να παίξετε μπροστά του με ένα παιχνίδι λέξεων. Αργά ή γρήγορα θα σας ζητήσει να δοκιμάσει. Πριν το καταλάβει, θα αρχίσει να μαθαίνει ορθογραφία!

#5 Κάντε τη μάθηση ανταποδοτική

Κάντε τη μάθηση μια συνομιλία που κάνετε τακτικά με το παιδί σας. Όταν σας «πυροβολεί» με ερωτήσεις, ενθαρρύνετε την περιέργειά του αναζητώντας απαντήσεις μαζί του. Κάντε του ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για θέματα που το ενδιαφέρουν. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι το αποτέλεσμα είναι λιγότερο σημαντικό από τη διαδικασία, ότι μια λανθασμένη απάντηση δεν είναι λόγος να τα παρατήσετε. Το ενδιαφέρον σας για τη μάθηση του παιδιού σας – σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση που αποκτά όταν συμπληρώνει ένα παζλ, λέει μια καινούργια λέξη ή δοκιμάζει κάτι καινούργιο – δημιουργεί μια τεράστια ανταμοιβή.