Ο θηλασμός προσφέρει πολλά οφέλη για τα μωρά. Ως η νούμερο ένα πηγή θρεπτικών στοιχείων, αντιβακτηριακών και αντιικών στοιχείων, μειώνει την πιθανότητα να αρρωστήσουν και να υποφέρουν από καταστάσεις όπως το άσθμα, η παχυσαρκία, οι αναπνευστικές ασθένειες και τα γαστρεντερικά προβλήματα. Εξίσου πολλά είναι τα οφέλη και για την μητέρα. Όχι μόνο μπορεί να ενθαρρύνει τον δεσμό μεταξύ μαμάς και μωρού καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, αλλά μειώνει επίσης την πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, ακόμη και καρκίνου.

Ο θηλασμός μπορεί να πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και απλή. Υπάρχουν πολλά να μάθετε όταν ξεκινήσετε να θηλάζετε και το ταξίδι είναι μοναδικό για κάθε μαμά. Αλλά υπάρχουν επίσης πολλές παρερμηνείες αναφορικά με τον θηλασμό.

Μύθος #1 Ο θηλασμός είναι εύκολος και έρχεται φυσικά

Πολλοί υποθέτουν ότι ο θηλασμός θα είναι παιχνιδάκι. Αλλά ενώ αυτό ισχύει για μερικές μαμάδες, δεν ισχύει για όλες. Μερικές από τις προκλήσεις που μπορεί να συναντήσετε είναι η δυσκολία στην μανδάλωση, η κακή στάση σώματος, το διογκωμένο στήθος, η χαμηλή παροχή γάλακτος ή τις πληγωμένες θηλές.

Είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεστε. Μερικές γυναίκες αντιμετωπίζουν τόσες πολλές προκλήσεις που βρίσκουν ότι η μετάβαση στη φόρμουλα είναι προς το συμφέρον τους και του μωρού τους. Η επικοινωνία με έναν σύμβουλο γαλουχίας μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν ορισμένα από αυτά τα ζητήματα.

Μύθος #2 Μικρότερο στήθος, λιγότερο γάλα

Το μέγεθος του στήθους σας δεν επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος. Μάλλον, η ικανότητα των μαστών να παράγουν γάλα καθορίζεται από τον ιστό του μαστού (που περιέχει κύτταρα που παράγουν γάλα), σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι γυναίκες με όλα τα διαφορετικά μεγέθη στήθους μπορούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις με την παροχή γάλακτος χωρίς να ευθύνονται οι ίδιες ή το μέγεθός τους.

Μύθος #3 Η γυμναστική αλλάζει το γάλα

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι η άσκηση θα αλλάξει τη γεύση του μητρικού γάλακτος ή μπορεί να μειώσει την παροχή. Ενώ τα επίπεδα γαλακτικού οξέος μπορεί να αλλάξουν στο μητρικό γάλα αμέσως μετά την προπόνηση, κάτι που μπορεί να αλλάξει τη γεύση, αυτό δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να πίνετε ακόμα περισσότερα υγρά, καθώς οι μητέρες που θηλάζουν χρειάζονται περισσότερα υγρά για να διατηρήσουν την παροχή γάλακτος. Επομένως, φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένη κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας. Επίσης, προσπαθήστε να ταΐσετε το μωρό σας πριν από την άσκηση, έτσι ώστε το στήθος σας να μην φουσκώνει και να μην αισθάνεστε άβολα.