Εάν είστε σε έναν κακοποιητικό γάμο, η πρώτη σας προτεραιότητα είναι πολύ απλή: Πηγαίντε μαζί με τα παιδιά σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η πιο επικίνδυνη στιγμή για τις γυναίκες που ζουν με βίαιους συντρόφους είναι το σημείο στο οποίο εγκαταλείπουν την κακοποιητική σχέση (η συντριπτική πλειοψηφία των κακοποιημένων συζύγων ή συντρόφων είναι γυναίκες, αλλά αν είστε κακοποιημένος άντρας, οι ακόλουθες συμβουλές ισχύουν και για εσάς).

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βρείτε στέγη κάπου όπου ο θύτης δεν μπορεί να σας βρει –  ένα καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών, ένα ξενοδοχείο ή το σπίτι ενός φίλου που ο θύτης δεν γνωρίζει. Μην πηγαίνετε στο σπίτι των γονιών σας, στο σπίτι του καλύτερου φίλου σας ή κάπου αλλού όπου είναι πιθανό να σας αναζητήσει ο θύτης.

Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα εντοπίσετε διάφορες γραμμές βοήθειας για τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση. Στο σημείο αυτό, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η βία δεν είναι μόνο σωματική, ενδέχεται επίσης να έχει λεκτική ή/και ψυχολογική έκφανση.

Θέματα ασφάλειας και απορρήτου για τα θύματα όταν αναζητούν βοήθεια

Φροντίστε να λάβετε υπόψη το απόρρητο του υπολογιστή, του smartphone ή του tablet σας όταν αναζητάτε βοήθεια στο διαδίκτυο ή μέσω τηλεφώνου. Ορισμένα θύματα ενδέχεται να χρησιμοποιούν την ίδια συσκευή, δίκτυο ή τηλεφωνικό πρόγραμμα με τον θύτη, επιτρέποντας στον θύτη να δει το ιστορικό αναζήτησης ή κλήσεων του θύματος ή να παρακολουθεί με άλλο τρόπο τη δραστηριότητά του. Πολλές έξυπνες συσκευές περιέχουν κάμερες ή εντοπισμό GPS που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του που βρίσκεστε.

Σχεδιασμός για την ασφάλεια

Εάν έχετε χρόνο να προγραμματίσετε, αρχίστε να βάζετε στην άκρη μετρητά – και πάλι, κατά προτίμηση κάπου αλλού εκτός από το σπίτι σας. Αφήστε μερικά ρούχα και σημαντικά αντικείμενα σε έναν φίλο, σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγετε γρήγορα από το σπίτι σας. Και αρχίστε να καταγράφετε κάθε περιστατικό σωματικής ή άλλης κακοποίησης στο σπίτι σας, είτε αφορά εσάς είτε τα παιδιά σας. Σημειώστε την ημερομηνία και την ώρα που συνέβη το περιστατικό και τι ακριβώς συνέβη.

Επιπλέον:

  • κάντε μια λίστα με ασφαλή άτομα με τα οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε
  • απομνημονεύστε αριθμούς τηλεφώνου ατόμων ή μέρη που θα μπορούσατε να καλέσετε για βοήθεια
  • να έχετε πάντα μαζί σας ψιλά (για καρτοτηλέφωνο, καθώς μπορεί να βρεθείτε χωρίς κινητό), καθώς και μετρητά για τα έξοδα διαβίωσης
  • δημιουργήστε μια κωδική λέξη με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους, ώστε να μπορείτε να τους ενημερώσετε να καλέσουν βοήθεια χωρίς να γίνει αντιληπτό από τον θύτη

Θα πρέπει επίσης να προετοιμαστείτε να πάρετε μαζί σας σημαντικά χαρτιά. Η κατοχή των κατάλληλων εγγράφων θα σας βοηθήσει να κινηθείτε νομικά ή να υποβάλετε αίτηση για παροχές μετά την αναχώρησή σας. Μερικά από αυτά είναι:

  • αριθμός κοινωνικής ασφάλισης
  • πιστοποιητικά γέννησης
  • αντίγραφα πράξεων, μισθώσεων και ασφαλιστηρίων συμβολαίων
  • λογαριασμοί κοινής ωφέλειας (για απόδειξη κατοικίας)
  • αποδεικτικά εισοδήματος για εσάς και τον βίαιο σύζυγο ή σύντροφο, όπως εκκαθαριστικά, δηλώσεις πόθεν έσχες, αποδείξεις πληρωμής
  • αντίγραφα κινήσεων τραπεζών ή πιστωτικών καρτών, εάν δεν μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά ηλεκτρονικά,
  • οποιαδήποτε τεκμηρίωση που αποδεικνύει άσκηση βίας κατά το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, αστυνομικών εκθέσεων ή ιατρικών αρχείων
  • πιστωτικές κάρτες και βιβλιάρια καταθέσεων

Εάν πρέπει να φύγετε γρήγορα

Εάν πρέπει να φύγετε γρήγορα από το σπίτι σας για να ξεφύγετε από έναν κακοποιητικό γάμο, μιλήστε αμέσως με δικηγόρο ζητώντας την έκδοση προστατευτικής εντολής που απαιτεί από τον θύτη να μείνει μακριά σας. Εάν έχετε παιδιά, βεβαιωθείτε ότι η εντολή σας δίνει την επιμέλεια. Διαφορετικά, μπορεί να κατηγορηθείτε για απαγωγή.

Εάν δεν έχετε τους πόρους να προσλάβετε έναν δικηγόρο σε αυτό το σημείο, το προσωπικό στο καταφύγιο που θα απευθυνθείτε θα πρέπει να μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε γρήγορα νομική βοήθεια για να καταθέσετε τα απαραίτητα έγγραφα.

Αφού φύγετε

Είτε είχατε χρόνο να προγραμματίσετε τα πράγματα είτε έπρεπε να φύγετε βιαστικά, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να παραμείνετε ασφαλείς μόλις απομακρυνθείτε από τον θύτη. Αλλάξτε αμέσως τον αριθμό τηλεφώνου σας και μην απαντήσετε στο τηλέφωνο εκτός αν γνωρίζετε ποιος σας καλεί. Βεβαιωθείτε ότι ο νέος αριθμός τηλεφώνου σας δεν είναι καταχωρημένος και αποκλεισμένος, ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του. Μπορεί επίσης να θέλετε να νοικιάσετε μια ταχυδρομική θυρίδα ή να κανονίσετε να παραδοθεί η αλληλογραφία σας στη διεύθυνση ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας.

Εάν ο θύτης επικοινωνήσει μαζί σας, σημειώστε πότε, πώς και τι συνέβη. Εάν έχετε περιοριστική εντολή, να την έχετε πάντα μαζί σας. Εάν πιστεύετε ότι οι όροι της παραγγελίας έχουν παραβιαστεί, καλέστε την αστυνομία ή επικοινωνήστε αμέσως με το δικαστήριο.

Άλλες χρήσιμες οδηγίες:

  • αν μένετε στο σπίτι σας, αλλάξτε τις κλειδαριές
  • μην μένετε μόνες
  • αλλάζετε συχνά τη ρουτίνα σας
  • σκεφτείτε πώς θα ξεφύγετε αν σας αντιμετωπίσει ο θύτης
  • εάν πρέπει να συναντήσετε τον θύτη, κάντε το σε πολύ δημόσιο χώρο
  • επικοινωνήστε με άτομα που εμπιστεύεστε στο χώρο εργασίας σας και στο σχολείο των παιδιών σας, ώστε να είναι σε εγρήγορση για οτιδήποτε ασυνήθιστο.

 

Ο δικηγόρος σας ή ο δικηγόρος της «στέγης» που θα μένετε θα πρέπει σε αυτό το σημείο μα σας δώσει οδηγίες αναφορικά με την επιμέλεια των παιδιών και τις συνθήκες που θα μπορεί ο σύζυγος να τα βλέπει.