Προκειμένου να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά στις σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις της καθημερινότητας είναι απαραίτητο να έχετε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Έτσι, θα καλύπτετε τις ανάγκες του οργανισμού σας, με αποτέλεσμα να έχετε ενέργεια όλη την ημέρα και να μην κουράζεστε εύκολα.

Οι βασικές συμβουλές για μια διατροφή κατά της κούρασης

  • Φροντίστε να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα θρεπτικό πρωινό που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, τρόφιμα ολικής άλεσης και φρούτα.
  • Ανανεώστε την ενέργειά σας και διατηρήστε το σάκχαρό σας σε ισορροπία τρώγοντας κάτι ανά τρεις ώρες.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό και χυμούς φρούτων και λαχανικών, ώστε να ενισχύσετε τη συγκέντρωση και τις αποδόσεις σας.

Τονωτικές τροφές που διώχνουν την κούραση

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε μελατονίνη, μια ουσία που σας ηρεμεί και εξασφαλίζει πιο ποιοτικό ύπνο. Επίσης, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, ορμονών δηλαδή που ρυθμίζουν τα εγκεφαλικά σήματα. Παράλληλα, αποτελούν εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς επίσης και μαγγανίου, που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας σε όλον τον οργανισμό.

Μπανάνα

Με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, η μπανάνα είναι το ιδανικό σνακ για να τονώσετε την ενέργειά σας. Μάλιστα, σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α., βρήκε ότι οι μπανάνες ήταν εξίσου τονωτικές με τα ενεργειακά ποτά για τους ποδηλάτες.

Καφές

Η καφεΐνη ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ανεβάζοντας τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθώντας σας να ξυπνάτε, να συντονίζετε αποτελεσματικά τις κινήσεις σας και να μην κουράζεστε. Προσοχή όμως: Ενώ η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα) συμβάλλει στην τόνωσή σας, όταν ο καφές καταναλώνεται προς το τέλος της ημέρας ή όταν είστε αρκετά κουρασμένοι ή νηστικοί, τότε ενδέχεται η δράση του να είναι αντίστροφη.

Γάλα

Περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, πρόδρομο της σεροτονίνης, της ορμόνης που συνδέεται με την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και την καλή διάθεση. Παράλληλα, σας παρέχει απαραίτητα αμινοξέα αλλά και υδατάνθρακες, που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Μέσω των σύνθετων υδατανθράκων αργής πέψης και απορρόφησης που περιέχουν, χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια. Παράλληλα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς επίσης και στην καλή νευρομυϊκή σας λειτουργία μέσω των βιταμινών συμπλέγματος Β που περιέχουν. Οι βιταμίνες αυτές συμμετέχουν σε βασικές μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η παραγωγή ενέργειας.