Για μία κατηγορία που στηρίζεται σε «τυχαία» στοιχεία κάνει λόγο στο απολογητικό της υπόμνημα η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κρίθηκε προφυλακιστέα το βράδυ της Δευτέρας.
Η 33χρονη κατηγορούμενη, αρνούμενη ότι αυτή αφαίρεσε τη ζωή του ίδιου της του παιδιού στο οποίο -όπως ισχυρίζεται- είχε ιδιαίτερη αδυναμία και η απώλειά του ήταν το «τελειωτικό χτύπημα» για αυτήν και την οικογένειά της, αναφέρει πως:
«Καμιά μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί. Η Τζωρτζίνα ήταν το πρώτο μου παιδί και αποτελούσε τη μεγάλη μου αδυναμία. Ο θάνατος της, που ακολούθησε τα τραγικά περιστατικά που είχαν λάβει χώρα σε βάρος των δύο άλλων παιδιών τα οποία είχαν νωρίτερα χάσει τη ζωή τους από άλλες αιτίες, ήρθε ως τελειωτικό χτύπημα για μένα, ενώ αποτελούσε και το τελειωτικό χτύπημα σε βάρος της οικογένειας μου, η ενότητα της οποίας άρχισε μετά από τα ανωτέρω τραγικά γεγονότα να κλυδωνίζεται μέχρι σημείου να έχει σήμερα σχεδόν διαλυθεί οριστικά».
Ειδικότερα, η 33χρονη χαρακτηρίζει «τυχαία» τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η κατηγορία, ενώ επισημαίνει ότι ως μητέρα της Τζωρτζίνας, εκείνη όφειλε να είναι η σύνοδος του παιδιού στο νοσοκομείο. Στο ότι το παιδί πάθαινε όλα τα επεισόδια πάντοτε εκτός ΜΕΘ, η κατηγορούμενη απαντά ότι αυτό συνέβη επειδή ο χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ κάθε νοσοκομείου ήταν συγκριτικά ελάχιστος σε σχέση με το χρόνο νοσηλείας στο θάλαμο της κάθε παιδιατρικής κλινικής.
Η ίδια παραθέτει δυο λόγους για τους οποίους είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός πως η κεταμίνη δόθηκε από εκείνη στο παιδί. «Η συγκεκριμένη ουσία δεν διατίθεται σε φαρμακεία και διακινείται αποκλειστικά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο, μόνο σε 2 χρήσεις μία από τις οποίες είναι η Παιδοχειρουργική. Άρα είναι προφανές ότι στο συγκεκριμένο παιδιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα, η σχετική ουσία υπάρχει και υπήρχε κατά την ημερομηνία θανάτου του παιδιού μου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορούμενη έχει υποβάλλει αίτημα προς το «Παίδων» όπου νοσηλεύτηκε η μικρή Τζωρτζίνα με το οποίο ζητά να πληροφορηθεί αφενός για το εάν την τελευταία τριετία η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει προμηθευτεί την ουσία κεταμίνη, αφετέρου αν τηρείται αρχείο των προσώπων που λαμβάνουν ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας και σε περίπτωση θετικής απόκρισης, εάν το χρονικό διάστημα 27-29/1/2022 έχει ληφθεί από το φαρμακείο του νοσοκομείου ποσότητα της ουσίας.
Τα «ρίχνει» σε γιατρούς και νοσηλευτές
Όπως ισχυρίστηκε η κατηγορούμενη, «σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών ο χρόνος επίδρασης φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη είναι από 1 έως 20 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης. Πάντα με βάση τις ίδιες καταθέσεις από εμένα ζητήθηκε να εξέλθω του δωματίου στο οποίο γινόταν προσπάθειες ανάνηψης του παιδιού μου, άμεσα με την έλευση των γιατρών τις ΜΕΘ, που αναφέρεται σε χρόνο 3 λεπτών από την ενημέρωση που έκανα στη νοσηλεύτρια. Οι ανωτέρω γιατροί τοποθετούν χρονικά το θάνατο του παιδιού μου στις 14.30, οπότε προσδιορίζουν τα κρίσιμα 20 λεπτά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14.10 – 14.30, δηλαδή σε χρόνο που δίπλα στο παιδί μου βρισκόμουν εγώ».
Ισχυρίζεται όμως, ότι από τα καρδιογραφήματα που της εστάλησαν μέσω sms από τον παιδοκαρδιολόγο, στις 15.10 καταγράφεται μηχανικά ότι η Τζωρτζίνα ήταν ακόμη ζωντανή γιατί φαίνεται ότι λειτουργούσε ο απινιδωτής με τη βηματοδοτική του λειτουργία με ηλεκτρική ανταπόκριση της καρδιάς του παιδιού.
«Άρα το κρίσιμο εικοσάλεπτο, εντός του οποίου φέρεται, να χρειάζεται αυτή η ουσία για να προκαλέσει το θάνατο, τότε η χορήγηση της έχει γίνει περίπου στις 14.50, δηλαδή σε χρόνο που από εμένα έχει ζητηθεί η αποχώρηση μου από το δωμάτιο, εντός του οποίου παρέμειναν μόνο γιατροί και νοσηλευτές…Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά πιθανό να χορηγήθηκε αυτή η ουσία στην Τζωρτζίνα από ιατρικό λάθος, υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εκδοχή».
Ωστόσο, δεν έπεισε ανακτίτρια και εισαγγελέα, οι οποίοι διέταξαν την προφυλάκισή της.
Τα τρία σενάρια
Τα τρία πιθανά ενδεχόμενα για τους λόγους που διέπραξε αυτό το ανοσιούργημα σε βάρος της κόρης η Ρούλα Πισπιρίγκου, σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας, παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο δημοσιογράφος, Σπύρος Λάμπρου.
Το πρώτο σενάριο έχει να κάνει με την εμμονή που είχε στο πρόσωπο του πρώην συζύγου της. Ενδεχομένως να ήθελε, κάνοντας κακό στα παιδιά της να τον εκδικηθεί.
Όμως υπάρχει και ένα πιο εφιαλτικό σενάριο. Αυτό συνδέεται με τις ημερομηνίες που το ζευγάρι ήταν σε διάσταση και μια σύμπτωση που πρέπει να ερευνηθεί: κάθε φορά που ο Μάνος Δασκαλάκης έφευγε από το σπίτι ή απειλούσε με διαζύγιο, ένα παιδί αρρώσταινε και στη συνέχεια πέθαινε, φέρνοντας και πάλι κοντά το ζευγάρι. Ίσως θεωρούσε, ότι κάθε μεγάλη δυσκολία που είχε να κάνει με το μόνο κοινό που είχαν μεταξύ τους, δηλαδή τα παιδιά, έφερνε μια εφήμερη ανακωχή που ήλπιζε ότι θα διαρκούσε για πάντα.
Το δεύτερο σενάριο για τα κίνητρα της 33χρονης έχει να κάνει με την ακόρεστη ανάγκη που είχε να προσελκύει την προσοχή μέσα από τον οίκτο που προκαλούσε στους άλλους. Ένα τραγικό και μη αναστρέψιμο περιστατικό, όπως μια αρρώστια ή ο θάνατος ενός παιδιού, έστρεφε το βλέμμα όλων των ανθρώπων που ήταν γύρω της πάνω της με την ίδια ενδεχομένως να απολαμβάνει την προσοχή ως πρωταγωνίστρια των δραματικών γεγονότων που ίσως στην πορεία αποδειχθεί ότι εκείνη είχε επινοήσει και εκτελέσει με αριστοτεχνικό τρόπο.
Το τρίτο σενάριο που αφορά στο γιατί το έκανε επικεντρώνεται στην περίπτωση της Τζωρτζίνας. Να οδηγήθηκε στην εγκληματική ενέργεια για να βγάλει από τη μέση το κοριτσάκι που ίσως κάτι είχε ακούσει ή είχε δει και φοβόταν μην αποκαλυφθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πιθανότητα η Τζωρτζίνα να είδε κάτι που έχει να κάνει με τον θάνατο της έξι μηνών αδερφούλας της, Ίριδας, και γι’ αυτό σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά ξαφνικά να αρρώστησε.