Η εφηβεία είναι η περίοδος των μεγαλύτερων αλλαγών για το παιδί αλλά και για τη σχέση σας μαζί του. Δεν χρειάζεται να είναι μία αρνητική φάση στη ζωή σας. Εάν προετοιμαστείτε και δείξετε απέραντη κατανόηση, όλα θα πάνε καλά. Απλώς σκεφτείτε ότι όλοι οι γονείς περνούν λίγο πολύ τα ίδια!

Πριν το παιδί μπει στην εφηβεία, είναι καλή ιδέα να μάθετε για τις σωματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές που βιώνει. Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στην κατανόηση του χτισίματος της σχέσης σας σε νέες βάσεις. Θυμηθείτε πώς ήταν η δική σας εφηβεία. Πώς νιώθατε τότε; Πώς την βιώνατε; Πώς θα θέλατε να σας φέρονται οι δικοί σας γονείς; Μέσα από τη σχέση και τις διαμάχες με το παιδί, θα ανακαλύψετε πόσο ανάγκη έχει την απόκτηση της δικής του ταυτότητας και ανεξαρτησίας. Γι αυτό και θα προκύψουν διαπληκτισμοί, ασεβής συμπεριφορά, η αυτοεικόνα του σώματός του αλλά και οι πρώτες ερωτικές σχέσεις.

Η θετική σχέση με το παιδί είναι η ιδανική βάση για το χτίσιμο μίας υγιούς προσωπικότητας. Έτσι αποκτά αυτοπεποίθηση, σεβασμό απέναντι στον εαυτό και τους άλλους και εμπιστοσύνη.

Θέστε κανόνες και όρια. Οι ξεκάθαροι οικογενειακοί κανόνες για τη συμπεριφορά και την επικοινωνία είναι σημαντικό κομμάτι της ανεξαρτησίας του. Θέτουν ασφαλή όρια επιτρέποντάς του να εξερευνήσει νέα ενδιαφέροντα και να κάνει νέους φίλους. To ζητούμενο είναι να συνδυάσετε τη σταθερότητα των κανόνων με την αγάπη και τη στοργή.

Κάντε διαπραγματεύσεις. Αν χρειαστεί, φανείτε ελαστικοί και βρείτε μαζί με τον έφηβο λύση στο πρόβλημα. Καταλήξτε σε μία απόφαση που να ευνοεί και τις δύο πλευρές.

Παρακολουθήστε με διακριτικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραβιάζουμε την ιδιωτικότητα του παιδιού, αλλά ότι φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για την καθημερινότητα, το σχολείο, τα ενδιαφέροντα και τους φίλους του.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Το δικό σας ευ ζην είναι σημαντικό γιατί λειτουργεί σαν πρότυπο για τον έφηβο. Βρείτε χρόνο για να κάνετε αυτά που σας ευχαριστούν, τραφείτε σωστά, ασκηθείτε, ξεκουραστείτε και περάστε χρόνο με τοn σύντροφό σας.