Μαθαίνουν. Διασκεδάζουν. Ταξιδεύουν στους κόσμους που αντιστοιχούν στον πλούτο της φαντασίας τους και επιστρέφουν σοφότερα. Τα οφέλη που απολαμβάνουν τα παιδιά μας χάρη στην παιδική λογοτεχνία είναι ατέλειωτα – και τους αξίζει να τα γιορτάζουμε.

Για αυτό και από το 1967 μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, όλος ο πλανήτης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για Νέους, που οραματίστηκε την ημέρα αυτή, είχε στόχο να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την ανάγνωση, φέρνοντάς τα σε επαφή με έργα της παιδικής λογοτεχνίας.

Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία: στις 2 Απριλίου γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους παραμυθάδες της ιστορίας, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Όμως μια ημέρα δεν αρκεί για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας σε μια «βουτιά» στον ατέλειωτο συγγραφικό πλούτο του πλανήτη. Για αυτό και τα Public, που τόσο συχνά γίνονται ο τόπος από τον οποίο επιλέγουμε αγαπημένα βιβλία για τα παιδιά, τα ανίψια και τα βαφτιστήρια μας, αποφάσισαν να προεκτείνουν τους εορτασμούς σε ολόκληρο τον Απρίλιο.

Μια πρόταση για κάθε παιδί

Με ποιο τρόπο; Πρώτα από όλα, επιλέγοντας μια σειρά από εξαιρετικές προτάσεις λογοτεχνίας, ικανές να συστήσουν σε κάθε παιδί τον κόσμο της ανάγνωσης. Ανάμεσα σε αυτά, και το «Imagine» του John Lennon, το όραμα του οποίου για έναν ειρηνικό κόσμο, στηριγμένο στο ομώνυμο θρυλικό κομμάτι, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μας να οραματιστούν ένα μελλοντικό κόσμο χωρίς πολέμους.

Το παραμύθι «Ένα κίτρινο φύλλο», θα τους συστήσει σύνθετες ιδέες, όπως η ζωή και η αναγέννηση, με τρόπο απλό και αξιαγάπητο, ενώ «Η χώρα των τεράτων» θα κάνει τη φαντασία τους να καλπάσει, ακολουθώντας τις περιπέτειες ενός σκανταλιάρικου παιδιού που ταξιδεύει σε μια φανταστική χώρα, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει πόσο του λείπει το σπίτι του.

Αν το παιδί σας έχει φτάσει στην ώριμη ηλικία των 9, και έχει αρχίσει να… σνομπάρει τα παραμύθια, «Το μαγικό αρωματοπωλείο», το πρώτο μέρος μιας σειράς βιβλίων φαντασίας, θα το πείσει ότι η ανάγνωση είναι κάτι παραπάνω από κατάλληλη και για μεγάλα παιδιά.

Αν πάλι αναζητάτε ένα βιβλίο με ισχυρό μήνυμα, η ποικιλία που θα συναντήσετε στα Public είναι εξίσου μεγάλη. Το παραμύθι «Ένα φαντασματάκι στην τάξη» βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν – και να καταπολεμήσουν – το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Μέσα από το βιβλίο «Όχι σημαίνει όχι» μαθαίνουν να σέβονται τα προσωπικά όρια των άλλων και να υπερασπίζονται τα δικά του. Στις σελίδες του «Ας σώσουμε τον πλανήτη μας» έρχονται σε μια πρώτη επαφή με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που θα κληθούν να απαντήσουν διορθώνοντας τα λάθη των μεγάλων. Και «Το νόημα της ζωής» του Oscar Brenifier αποδεικνύει ότι ποτέ δεν είναι νωρίς για να φέρετε τα παιδιά σας σε επαφή με τις ιδέες της φιλοσοφίας.

Φυσικά, η παιδική λογοτεχνία, έχοντας πίσω της μια μακρά ιστορία – κάποιοι τη χρονολογούν ήδη από την εποχή του Αισώπου – έχει να επιδείξει αμέτρητα κορυφαία έργα που αξίζει να διαβάσει κάθε παιδί. Στα ράφια των Public μας περιμένουν όλα τους: από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Lewis Caroll που έφερε την αναγέννηση του είδους, μέχρι τους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς (π.χ. Ευγένιος Τριβιζάς, Άλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρρή) που έγραψαν τις δικές τους σελίδες στη λογοτεχνική ιστορία, με έργα που είναι βέβαιο ότι θα διαβάζονται για πολλές ακόμη γενιές.

Εσείς πόσο καλά γνωρίζετε την παγκόσμια παιδική λογοτεχνία;

Τα Public συγκέντρωσαν μικρά αποσπάσματα από αγαπημένα παιδικά βιβλία και δημιούργησαν ένα κουίζ, επιτρέποντάς σας να εξετάσετε τις λογοτεχνικές σας γνώσεις – και, γιατί όχι, παροτρύνοντάς σας να τις εμπλουτίσετε. Αυτό που καλείστε να κάνετε είναι απλό, όχι όμως και εύκολο: να αντιστοιχίσετε τις φράσεις με τον συγγραφέα τους. Πιστεύετε ότι «το ‘χετε»; Βρείτε το κουίζ εδώ και ενημερώστε μας για το σκορ σας!

 

Ανακαλύψτε την τεράστια συλλογή παιδικών βιβλίων των Public, στα φυσικά καταστήματα και το public.gr και επιλέξτε το πιο πολύτιμο δώρο για τους μικρούς σας αγαπημένους.