Η απόφαση να στείλετε το παιδί στο παιδικό σταθμό μπορεί να είναι δύσκολη. Ίσως αναρωτιέστε αν είναι καλύτερο για το παιδί να μένει σπίτι μαζί σας ή με άλλο μέλος της οικογένειας ή αν ο παιδικός σταθμός θα προσφέρει παραπάνω οφέλη για την εξέλιξή του. Όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά οφέλη από το να στείλετε το παιδί στον παιδικό, ειδικά κατά την νηπιακή ακόμα ηλικία.

Κοινωνικές δεξιότητες & παιδικός σταθμός

Τα κοινωνικά οφέλη του παιδικού σταθμού είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι μητέρες επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο. Αυτά τα κοινωνικά οφέλη είναι αμέτρητα, αλλά υπάρχουν πολλά που βοηθούν το παιδί να προετοιμαστεί για μελλοντική επιτυχία τόσο κατά την παιδική του ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή του. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Μαθαίνουν να μοιράζονται και να συνεργάζονται

Η ανταλλαγή και η συνεργασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες δεξιότητες για να κατακτήσουν τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ωστόσο, ο παιδικός σταθμός παρέχει τον τέλειο χώρο για τα παιδιά ώστε να μάθουν και εξασκήσουν αυτές τις δεξιότητες σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που μπορούν να τα βοηθήσουν μελλοντικά να αντιμετωπίσουν προβλήματα εφόσον προκύψουν.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η επίλυση συγκρούσεων και η συνεργασία κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, και αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά να το κάνουν από το σπίτι.

Τα παιδιά μαθαίνουν τη δομή και τις ρουτίνες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παιδικοί σταθμοί παρέχουν επίσης ένα άλλο σημαντικό κοινωνικό όφελος στα παιδιά: την έννοια της ρουτίνας και της δομής. Οι κανόνες και οι ρουτίνες που μαθαίνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό τα βοηθούν να κατανοήσουν πώς οι ρουτίνες και οι κανόνες βοηθούν στην κοινωνικοποίηση και την κοινωνία στο σύνολό της, κάτι που και πάλι τα ωφελεί τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή.

Οι ρουτίνες και η δομή βοηθούν επίσης τα παιδιά να εξελίξουν την συναισθηματική τους ρύθμιση και στην οικοδόμηση υγιών συνηθειών, τα οποία είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τη συνολική σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.

Ενισχύεται το αίσθημα της κοινότητας

Δεδομένου ότι ο παιδικός σταθμός είναι συχνά η πρώτη φορά που τα παιδιά ασχολούνται με άλλους εκτός της οικογένειάς τους, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τα παιδιά να αποκτήσουν μια αίσθηση κοινότητας και συνεργασίας. Τα παιδιά συχνά χτίζουν σχέσεις και συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες μέσω του παιδικού σταθμού, που αποτελούν ζωτικά μέρη της ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο παιδικός σταθμός μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εκτεθούν στην πολιτιστική ποικιλομορφία, κάτι που τα βοηθά να αναπτύξουν τις αξίες του σεβασμού και της αποδοχής.