Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι δεν πρέπει να τρώτε γρήγορα, όμως δεν γνωρίζετε για ποιον ακριβώς λόγο πρέπει να αφήσετε πίσω σας αυτή τη συνήθεια. Στην πραγματικότητα, το να σταματήσετε να τρώτε γρήγορα και να αφιερώνετε χρόνο ώστε να μασάτε καλά την τροφή σας δεν έχει να κάνει με τους καλούς τρόπους (τουλάχιστον όχι αποκλειστικά), αλλά με την υγεία σας. Οι παρακάτω τρεις λόγοι, λοιπόν, μπορεί να σας πείσουν να «κατεβάσετε ταχύτητα».

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να τρώτε γρήγορα

1. Για να αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας

Όταν τρώτε βιαστικά, το σώμα σας δεν έχει την ευκαιρία να στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει. Δεδομένου ότι οι υποδοχείς στο στομάχι και οι σχετικές ορμόνες μπορεί να χρειαστούν 15 -20 λεπτά για να αναλάβουν δράση, καλό είναι να ολοκληρώνετε το γεύμα σας μέσα σε ένα τέτοιο χρονικό εύρος. Όταν τρώτε γρήγορα, είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγηθείτε σε υπερκατανάλωση τροφής και μακροπρόθεσμα να δείτε το βάρος σας να αυξάνεται.

2. Για να διευκολύνετε την πέψη σας

Μασώντας καλύτερα το φαγητό σας, διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης του, καθώς στο σάλιο σας υπάρχουν ένζυμα που λιπαίνουν και αρχίζουν να χωνεύουν αυτό που τρώτε. Άλλωστε, όταν τρώτε πιο αργά το φαγητό σας επιτρέπετε στους γευστικούς σας κάλυκες να «αναλύσουν» το γεύμα. Αντιθέτως, όταν καταβροχθίζετε το γεύμα σας, ο οργανισμός σας δεν προλαβαίνει να διασπάσει σωστά την τροφή, με αποτέλεσμα να χωνεύεται με μεγαλύτερη δυσκολία ή ακόμη και να σας προκαλεί δυσπεψία.

3. Για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου

Σχετική έρευνα υποστηρίζει ότι το να καταναλώνετε το γεύμα σας σε λιγότερα από πέντε λεπτά αυξάνει τις πιθανότητες να γίνετε παχύσαρκοι ή να εμφανίσετε μεταβολικό σύνδρομο. Η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία εξέτασαν 642 άνδρες και 441 γυναίκες σε διάστημα πέντε ετών, ταξινομώντας τους ως αργούς/ φυσιολογικούς/ γρήγορους καταναλωτές φαγητού και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν γρήγορα ήταν 11,6% πιο πιθανό να έχουν αναπτύξει μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο περιλαμβάνει την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Πώς θα αλλάξετε αυτή τη συνήθεια

  • Φροντίστε να έχετε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να μη φτάνετε στο σημείο να πεινάτε έντονα. Όταν έχετε την πείνα σας υπό έλεγχο, είναι λιγότερο πιθανό να φάτε γρήγορα.
  • Απολαύστε κάθε μπουκιά, εστιάζοντας στην υφή και τη γεύση του φαγητού σας.
  • Προσπαθήστε να μασάτε κάθε μπουκιά περίπου 15 φορές