Η αϋπνία ξεκινά στην παιδική ηλικία

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν συμπτώματα αϋπνίας είναι πιθανό να συνεχίσουν να τα αντιμετωπίζουν ως νεαροί ενήλικοι, ενώ εξίσου πιθανό είναι να αναπτύξουν μια διαταραχή αϋπνίας στην πρώιμη ενήλικη ζωή σε σύγκριση με παιδιά που δεν δυσκολεύονται να κοιμηθούν, σύμφωνα με νέα έρευνα με επικεφαλής τους επιστήμονες του Penn State College of Medicine. Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Pediatrics».

Πώς συνδέεται το βάρος σας με τη γειτονιά σας;

Η υπερβολική ή ανεπαρκής αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης «κρύβει» πολλούς κινδύνους τόσο για την υγεία της μαμάς όσο και γι’ αυτή του παιδιού. Σε μία από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της γειτονιάς που μένετε και της αύξησης του σωματικού βάρους στην εγκυμοσύνη, οι ερευνητές του Columbia University Mailman School of Public Health διαπίστωσαν ότι οι έγκυοι που ζουν σε γειτονιές που καθιστούν εύκολο το περπάτημα έχουν χαμηλότερες πιθανότητες υπερβολικής αύξησης βάρους κατά την κύηση.

«Ενοχος» ο τρόπος ζωής

Είναι γνωστό ότι ο μεγαλύτερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) της μητέρας πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με υψηλότερο ΔΜΣ στα παιδιά, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο το βάρος της μητέρας προκαλεί παχυσαρκία στην παιδική ηλικία ή εάν αυτό προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής μετά τη σύλληψη και τη γέννηση ήταν μέχρι στιγμής ασαφή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι ο υψηλός ΔΜΣ μιας μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί κύρια αιτία υψηλού ΔΜΣ στους απογόνους της, υποδεικνύοντας ότι η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να είναι αποτέλεσμα παραγόντων του τρόπου ζωής.