Μην περιμένετε ότι το πρόωρο μωρό σας θα κοιμάται όλη τη νύχτα για καιρό. Σε αντίθεση με ένα τελειόμηνο μωρό, το οποίο μπορεί να κοιμάται συνεχόμενα για 6 έως 8 ώρες τη νύχτα μέχρι την ηλικία των 4 μηνών, το μωράκι σας μπορεί να μην καταφέρει να το κάνει αυτό πριν τον 6ο μήνα ή και αργότερα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, παίξτε με το πρόωρο μωρό σας όταν είναι ξύπνιο, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διατηρήστε τα νυχτερινά ταΐσματα όσο το δυνατόν πιο ήσυχα και «επαγγελματικά», με ελάχιστο ή απαλό φωτισμό. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να μάθει τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε τον απαραίτητο ύπνο τις κατάλληλες ώρες.

Αλλά να θυμάστε, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι το μωρό σας να αρχίσει να ξεκουράζεται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας.

Ακολουθώντας μια ρουτίνα

Τα μωρά διαφέρουν ως προς το πόσο εύκολα κοιμούνται. Ακολουθήστε τα ίδια βήματα κάθε φορά που το βάζετε για ύπνο, για να το βοηθήσετε να μάθει μια προσωπική ρουτίνα για τον ύπνο. Στην αρχή, πιθανότατα θα πεταχτείτε από το κρεβάτι και θα τρέξετε κοντά του με το πρώτο κλάμα. Αλλά καθώς γνωρίζετε ο ένας τον άλλον θα παρατηρήσετε ότι το πρόωρο μωρό αναπτύσσει δεξιότητες αυτοπαρηγοριάς. Σταδιακά, λοιπόν, πρέπει να του επιτρέψετε να παρηγορηθεί και να ξανακοιμηθεί μόνο του.

Αυτοπαρηγοριά

Η αυτοπαρηγοριά είναι μια σημαντική δεξιότητα για το πρόωρο. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε να διδάσκετε στο μωρό σας να κοιμάται μόνο του, τόσο θα σας διευκολύνει στο μεταγενέστερο αναπτυξιακό στάδιο (σε διορθωμένη ηλικία 6-9 μηνών), όταν μπορεί να εμφανιστούν ξανά προβλήματα ύπνου.

Ρύθμιση της διάθεσης για ύπνο

Για να βοηθήσετε το μωρό σας να ξεκουραστεί, δοκιμάστε να βάλετε μια χαλαρωτική μελωδία να παίζει απαλά στο ραδιόφωνο ή να τοποθετήσετε ένα αναλογικό ρολόι στο δωμάτιό του (αυτό που κάνει τικ-τοκ κάθε δευτερόλεπτο) για αυτές τις πρώτες εβδομάδες στο σπίτι. Ακόμη, ένα απαλό νυχτερινό φως μπορεί να σας καθησυχάσει και τους δύο. Αφήστε το μωρό σας να πιπιλάει τη γροθιά του ή μια πιπίλα, αν αυτό σας φαίνεται ότι το ηρεμεί.