Καισαρική: Πότε αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής στο μωρό

Τι διαπίστωσαν Αυστραλοί επιστήμονες για την καισαρική
ΜΩΡΟ, ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ
20 Απριλίου 2022 | 07:47

Οι οδύνες και ο φυσιολογικός τοκετός προκαλούν στρες στο σώμα της μητέρας, αλλά μια επείγουσα καισαρική τομή συνδέεται με ακόμη πιο φλεγμονώδη έκφραση γονιδίων στον πλακούντα, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες*.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διαφορές στους δείκτες φλεγμονής του πλακούντα μετά τον τοκετό 20 μωρών που συμμετείχαν σε επείγουσες επεμβάσεις καισαρικής τομής, σε σύγκριση με 40 πλακούντες από φυσιολογικούς τοκετούς και 10 πλακούντες από κατ’ επιλογήν καισαρική τομή σε δημόσιο μαιευτήριο της Αδελαΐδας, μεταξύ του 2006 και του 2018.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως τα κοριτσάκια που γεννιούνται με επείγουσα καισαρική τομή έχουν περισσότερους δείκτες φλεγμονής στον πλακούντα, σε σύγκριση με έναν κολπικό τοκετό. Αντίθετα, τα αγοράκια φαίνεται να έχουν περισσότερους δείκτες φλεγμονής όταν γεννιούνται φυσιολογικά.

«Μια εξήγηση για αυτό θα μπορούσε να είναι η ανακάλυψή μας ότι οι πλακούντες από αγοράκια τείνουν να εκπέμπουν «σήματα συναγερμού» (γνωστά ως «ιντερλευκίνη-33») σε περιόδους εμβρυϊκής δυσφορίας, κάτι που δεν είδαμε στους πλακούντες των κοριτσιών. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό της ποσότητας της φλεγμονής», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Matthew Flinders, καθηγητής Claire Roberts, από το Flinders Health και το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών.

«Αυτή η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα μωρά, ιδιαίτερα τα θηλυκά, θα μπορούσαν να είναι πιο εκτεθειμένα στην ανάπτυξή τους και στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία τους μετά από επείγουσα καισαρική τομή», λέει η Δρ Anya Arthurs, η επικεφαλής συγγραφέας ενός νέου άρθρου στο Frontiers of Immunology.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν πως, η αξιολόγηση της έκφρασης του φλεγμονώδους γονιδίου στον πλακούντα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό μωρών που έχουν εκτεθεί σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα φλεγμονής κατά τη γέννηση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κίνητρα για την παρακολούθηση της ανάπτυξής τους και τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία τους, καταλήγουν.

*Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής το εργαστήριο Pregnancy Health and Beyond (PHaB) του Πανεπιστημίου Flinders.

Πρόσφατα Άρθρα
Κλειστά τα σχολεία στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron – Σε ποιους άλλους δήμους της χώρας δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία 4 Δεκεμβρίου 2025, 16:48
Κακοκαιρία Byron: Αναμένεται δύσκολο 48ωρο με ισχυρές βροχές 4 Δεκεμβρίου 2025, 08:29
Παιδική θνησιμότητα: Η ανεπαρκής ανάπτυξη ως τρίτη κύρια αιτία 3 Δεκεμβρίου 2025, 14:18
Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά διεκδίκησης» 3 Δεκεμβρίου 2025, 14:13
Ξεκινά η κακοκαιρία: Πού θα χτυπήσει; 3 Δεκεμβρίου 2025, 09:14
AI στα σχολεία: Ποια χώρα έχει τα πρωτεία; 2 Δεκεμβρίου 2025, 19:05
Καιρός: Nέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και νοτιάδες – Πότε και πού θα χτυπήσει 2 Δεκεμβρίου 2025, 08:43
Ελένη Φουρέιρα: Τρυφερή εξομολόγηση για τον σύντροφο και τον γιο της που της άλλαξε τη ζωή 30 Νοεμβρίου 2025, 10:52
ΗΠΑ: Έρευνες για πιθανή συσχέτιση 10 παιδικών θανάτων με εμβόλια COVID — Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία 30 Νοεμβρίου 2025, 10:47
Σημαντικό βήμα κατά του παιδικού καρκίνου: Το επίτευγμα δύο Ελλήνων επιστημόνων 30 Νοεμβρίου 2025, 10:38
Πτώση θερμοκρασίας και ισχυρά φαινόμενα το Σάββατο με την κακοκαιρία Adel 29 Νοεμβρίου 2025, 09:03
Υπογονιμότητα: Συστάσεις ΠΟΥ, για πρώτη φορά στην ιστορία! 29 Νοεμβρίου 2025, 08:00
Βία ανηλίκων: Εξαπλώνεται ο εφιάλτης 28 Νοεμβρίου 2025, 09:08
Τα 6 + 1 τρικ της Black Friday που πρέπει να προσέξεις 28 Νοεμβρίου 2025, 08:54
Adel: Σαρώνει την Αττική – Σφοδρή καταιγίδα και χαλάζι 28 Νοεμβρίου 2025, 08:32
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version