Μπλοκάρισμα των πόρων, σημάδια ακμής, πρόωρη γήρανση, έλλειψη λάμψης: αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα στην όψη μας που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο προτού σπεύσουμε να κατηγορήσουμε την κούραση και τον αμείλικτο χρόνο, καλό είναι να αναλογιστούμε αν ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα ομορφιάς.

Εχουμε πει «αντίο» σε συνήθειες που επιβαρύνουν το δέρμα μας

Αναφερόμαστε στον καθαρισμό, και μάλιστα τον βραδινό. Οπως πιθανόν γνωρίζουμε, το δέρμα μας αναγεννάται καθώς κοιμόμαστε. Για να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία διατηρώντας το νεανικό, δεν παραλείπουμε ποτέ, όσο κουρασμένες κι αν είμαστε, το ντεμακιγιάζ και τον καθαρισμό του προσώπου προτού πέσουμε για ύπνο. Πρόκειται για τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την υγεία της επιδερμίδας, που απομακρύνει τους βλαβερούς παράγοντες που έχουν επικαθήσει στην επιφάνειά της κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και το σμήγμα και τα υπολείμματα μακιγιάζ.

Επιπλέον φροντίζουμε να αλλάζουμε τουλάχιστον κάθε εβδομάδα τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες μας προκειμένου το δέρμα μας να μην έρχεται σε επαφή με νεκρά κύτταρα, ακάρεα και σκόνη που παγιδεύονται εκεί.

Αποφεύγουμε την εμφάνιση πρόωρων γραμμών και ρυτίδων

Μετά τον καθαρισμό, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία ενάντια στη γήρανση. Ετσι δεν παραλείπουμε να χρησιμοποιούμε καθημερινά, ανεξαρτήτως εποχής και καιρού, ένα αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30. Χάρη σε αυτή τη σύνθεση θα αποφύγουμε τις επιπτώσεις της φωτογήρανσης και θα θωρακίσουμε τον μηχανισμό άμυνας του δέρματος, καθυστερώντας την εμφάνιση των ρυτίδων, των κηλίδων και της χαλάρωσης. Ιδανικά επιλέγουμε μια σύνθεση με αντιοξειδωτικούς και αντιγηραντικούς παράγοντες, όπως το υαλουρονικό οξύ, η οποία ταιριάζει σε κάθε τύπο επιδερμίδας.

Επίσης για να αναζωογονήσουμε τη θαμπή, κουρασμένη όψη μας, εφαρμόζουμε μια λεπτόρρευστη φόρμουλα ορού που απορροφάται αμέσως και περιέχει ένα κοκτέιλ από minerals, νιασιναμίδη και κλάσματα προβιοτικών, το οποίο συμβάλλει στην προστασία από την αστική μόλυνση ενώ ταυτόχρονα χαρίζει λάμψη.

Καταναλώνουμε αντιγηραντικές τροφές

Εστω ότι είμαστε συνεπείς στην περιποίησή μας. Κι όμως, δεν πρόκειται να κάνει θαύματα αν δεν υιοθετήσουμε ένα αντιγηραντικό μενού, που βοηθά την επιδερμίδα να επιδιορθώσει τις φθορές της και να ακτινοβολεί από υγεία. Ετσι η πρόσληψη άφθονων φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε βιταμίνη C, και η βιταμίνη Ε μάς προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση.

Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 που περιέχουν οι φακές και τα παντζάρια, η βιταμίνη D που βρίσκεται στο ιχθυέλαιο και στα λιπαρά ψάρια, καθώς και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις πιο ωφέλιμες τροφές ομορφιάς, όπως ο σολομός, το σπανάκι, τα καρύδια, η κολοκύθα, το μπρόκολο και οι πράσινες πιπεριές, ο ανανάς και τα εσπεριδοειδή. Αν παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, τότε συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας σχετικά με την πρόσληψη διατροφικών συμπληρωμάτων.

Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας

Δεν ξεχνάμε να πίνουμε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό τη μέρα. Πρόκειται για τον βασικότερο παράγοντα που εξασφαλίζει την απαιτούμενη υγρασία στα κύτταρα διατηρώντας ελαστικό και σφριγηλό το δέρμα. Αν δεν πίνουμε αρκετό νερό, μπορούμε να συμπληρώσουμε την ποσότητα υγρών που χρειαζόμαστε με αντιοξειδωτικά ροφήματα. Ενα φλιτζάνι πράσινο τσάι τη μέρα ή άλλα ροφήματα από βότανα, όπως χαμομήλι, δίκταμο, φασκόμηλο κ.ά., εμπλουτίζουν τον οργανισμό με πολυφαινόλες, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Φροντίζουμε τη στοματική υγιεινή μας

Η γήρανση δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στην όψη αλλά και στο χαμόγελό μας. Γι’ αυτό το αντιγηραντικό πρόγραμμα φροντίδας μας δεν θεωρείται ολοκληρωμένο αν δεν εμπεριέχει και την περιποίηση των δοντιών. Ενα φωτεινό, λευκό χαμόγελο συμβολίζει τη νεανικότητα και την υγεία. Δεν μιλάμε απαραιτήτως για μια τεχνητή λεύκανση, ωστόσο πρέπει να αποκτήσουμε (αν δεν την έχουμε ήδη αποκτήσει) τη συνήθεια να βουρτσίζουμε τουλάχιστον κάθε βράδυ τα δόντια μας προτού πέσουμε για ύπνο.

Περιποιούμαστε τα μαλλιά μας

Τις μέρες που δεν έχουμε χρόνο για λούσιμο, δεν χρειάζεται να μαζεύουμε ψηλά τα μαλλιά μας. Υπάρχει το καταλυτικό προϊόν που θα απορροφήσει τη λιπαρότητα και τους ρύπους και θα κάνει ξανά τα μαλλιά μας να φαίνονται καθαρά σαν φρεσκολουσμένα. Για να το εφαρμόσουμε σωστά: Ανακινούμε τη συσκευασία και με μια χτένα ανασηκώνουμε τις ρίζες. Κατόπιν ψεκάζουμε με το dry shampoo από απόσταση περίπου 30 εκατοστών με ομοιόμορφο τρόπο.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο σε όλο το κεφάλι. Αφήνουμε τη σύνθεση να δράσει δύο λεπτά και έπειτα φυσάμε με το πιστολάκι σε κρύο αέρα. Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στο χτένισμά μας.

Διατηρούμε απαλά τα χέρια μας

Η φασίνα, το πλύσιμο των πιάτων και η τακτοποίηση του σπιτιού είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που τα ταλαιπωρούν. Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι που θα κάνουν την καθημερινή φροντίδα τους πιο εύκολη: Εχουμε πάντα στην τσάντα μας, στο συρτάρι του γραφείου μας ή μέσα στη βρεφική τσάντα-αλλαξιέρα μία κρέμα χεριών. Ετσι θα μπορούμε να τα ενυδατώνουμε οπουδήποτε και όσο πιο συχνά μπορούμε.

Επιπλέον, όταν είμαστε έξω με τα παιδιά μας, δεν ξεχνάμε να εφαρμόζουμε στα χέρια μας μια αντηλιακή κρέμα, προκειμένου να αποφύγουμε μακροπρόθεσμα τις κηλίδες και τις ρυτίδες.

Παραμένουμε συνεπείς στην παραπάνω ρουτίνα

Δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδάκι που θα μας χαρίσει εν μια νυκτί τα θεαματικά αποτελέσματα που επιθυμούμε. Το μυστικό της επιτυχίας έγκειται στην υπομονή και στη συνέπεια, εστιάζοντας στα παραπάνω ουσιαστικά tips ομορφιάς, που δεν απαιτούν πολύ χρόνο επιβαρύνοντας την ήδη φορτωμένη καθημερινότητά μας. Ετσι μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων θα αρχίσουμε να παρατηρούμε ορατή βελτίωση: η όψη μας θα γίνει πιο λαμπερή, το δέρμα μας θα ακτινοβολεί από υγεία, ενώ οι λεπτές γραμμές αφυδάτωσης και οι δυσχρωμίες θα μειωθούν.