Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα πλάσματα! Η έρευνα μας δείχνει ότι όλοι γεννιόμαστε με μια φυσική αίσθηση περιέργειας και επιθυμίας να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Ωστόσο, αυτή η ενστικτώδης περιέργεια πρέπει να καλλιεργηθεί, ώστε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να είναι περίεργα σε όλη τους τη ζωή.

Οφέλη από την ανάπτυξη της περιέργειας

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι μια υγιής δόση περιέργειας στην πρώιμη παιδική ηλικία προσφέρει πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα παιδιά που είναι πολύ περίεργα βιώνουν επίσης ένα ισχυρό αίσθημα ικανοποίησης στη ζωή, είναι πιο ανοιχτόμυαλα, διαπρέπουν στις ακαδημαϊκές επιδόσεις και είναι ακόμη γνωστά για την πλούσια αίσθηση του χιούμορ. Η περιέργεια συνδέεται επίσης με την καλοσύνη και τη βαθιά κατανόηση της ενσυναίσθησης.

Τέλος, ένα πλεονέκτημα που δεν προκαλεί έκπληξη είναι ότι τα περίεργα παιδιά θα έχουν μια δια βίου επιθυμία να μάθουν.

Συμβουλές για την ενθάρρυνση της περιέργειας

Τα βρέφη και τα μωρά λαχταρούν τη διέγερση και τα νήπια φημίζονται για το ότι κάνουν εκατομμύρια ερωτήσεις. Όταν οι γονείς και οι φροντιστές γνωρίζουν αυτές τις περίεργες στιγμές, μπορούν να τις υποστηρίξουν και να τις ενισχύσουν.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να τιμήσετε και να καλλιεργήσετε την περιέργεια του παιδιού σας:

*Παρατηρήστε το θαύμα στο δικό σας περιβάλλον

Ενώ το σπίτι και η γειτονιά που ζούμε μπορεί να μάς φαίνονται γνωστές, υπάρχουν χιλιάδες λεπτομέρειες που μπορούν να πυροδοτήσουν το ενδιαφέρον ενός μικρού παιδιού. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε το μικρό παιδί σας να παρακολουθεί με προσήλωση το απορριμματοφόρο να κάνει κύκλους γύρω από το τετράγωνο. Βασιστείτε στην κατάπληξή του επισημαίνοντας πόσο δυνατό είναι το φορτηγό όταν μαζεύει τους βαριούς κάδους και κάντε του απλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό που βλέπει.

*Στηριχτείτε στα ενδιαφέροντα του παιδιού σας

Εάν το νήπιό σας είναι προσηλωμένο στο να παρακολουθεί το απορριμματοφόρο κάθε μέρα, μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτή την περιέργεια φέρνοντας φορτηγά παιχνίδια ή βιβλία για ανατρεπόμενα φορτηγά, μπουλντόζες ή τρακτέρ. Εάν είναι περίεργο για τους δεινόσαυρους, πηγαίντε το σε ένα μουσείο για να δείτε αληθινά οστά δεινοσαύρων.

*Προσφέρετε στοχαστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις

Τα νήπια είναι γνωστά για το ότι κάνουν σειρές ερωτήσεων που ξεκινούν με λέξεις όπως πού, τι και γιατί. Προσπαθήστε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις προσεκτικά. Αν δεν ξέρετε την απάντηση, δεν πειράζει. Μπορείτε να είστε ειλικρινείς με το μικρό σας όταν κάνει μια ερώτηση: «Στην πραγματικότητα δεν ξέρω πώς το απορριμματοφόρο μαζεύει αυτούς τους βαριούς κάδους. Ίσως μπορούμε να ρωτήσουμε κάποιον που ξέρει!». Χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία να μάθετε κάτι μαζί.

*Χρησιμοποιήστε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου

Αντί να πείτε «Διασκέδασες στο σπίτι της γιαγιάς σήμερα;», δοκιμάστε να πείτε «Τι έκανες στο σπίτι της γιαγιάς σήμερα;». Προσφέρετε περισσότερες ευκαιρίες στο μικρό σας να αναλογιστεί τις εμπειρίες του και να αναπτύξει μια ανταπόκριση με περισσότερες λεπτομέρειες, αντί να το «πυροβολείτε» απλώς με ερωτήσεις στις οποίες η απάντηση είναι «ναι ή όχι».

*Εξερευνήστε συναρπαστικά πράγματα και μέρη

Εμπειρίες όπως η μετάβαση στον κινηματογράφο ή η ακρόαση ζωντανής μουσικής μπορούν να καλλιεργήσουν την περιέργεια με έναν συναρπαστικό τρόπο. Μη διστάσετε να φέρετε το παιδί σας στο φεστιβάλ ροκ μουσικής του δήμου σας, στην λαϊκή αγορά ή σε μια καρναβαλική παρέλαση. Το να βλέπεις πλήθη ανθρώπων που συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν κάτι μεγάλο δεν είναι μόνο συναρπαστικό, αλλά του δείχνει τη δύναμη των συλλογικών συμφερόντων.

*Βιβλία, βιβλία και άλλα βιβλία!

Τα ταξίδια στη βιβλιοθήκη είναι πάντα μια καλή ιδέα! Η δημοτική βιβλιοθήκη μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις και δραστηριότητες για μικρά παιδιά, οι οποίες μπορούν να «πυροδοτήσουν» το ενδιαφέρον τους για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Και, φυσικά, το διάβασμα με το παιδί σάς προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες για περιέργεια. Επωφεληθείτε από τις ανταλλαγές παιδικών βιβλίων ή ζητήστε βιβλία για δώρα για γιορτές και γενέθλια.

 

Θυμηθείτε, επειδή τα μικρά παιδιά γεννιούνται περίεργα, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το θεωρήσουμε δεδομένο! Η ενεργή συμμετοχή των γονέων και των φροντιστών κρατά αυτά τα περίεργα μυαλά σε κίνηση.