Πολλά είναι τα παιδιά που λατρεύουν τα γλυκά και προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τρώνε καθημερινά, πράγμα που αφενός επηρεάζει αρνητικά την υγεία τους ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να δημιουργείται ένταση ανάμεσά σας επειδή δεν το αφήσατε να φάει ένα ακόμα γλυκό. Η ακόλουθη στρατηγική όμως, θα μπορούσε να αποτελέσει το «όπλο» σας ενάντια στην ζάχαρη όσο απλή ή περίεργη κι αν ακούγεται. Ξεκινήστε αποδομώντας την δύναμη του γλυκού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιείται ως επιβράβευση ώστε να διαβάσουν ή να κάνουν κάποιες δουλειές μέσα στο σπίτι.

Αποδομήστε την «δύναμη» του γλυκού

Παράλληλα, δοκιμάστε να το σερβίρετε όχι μετά το φαγητό σας αλλά κατά την διάρκειά που τρώτε όλοι μαζί. Μάλιστα, τοποθετήστε το γλυκό στο τραπέζι σας, ανάμεσα στα υπόλοιπα πιάτα, δίχως να μιλήσετε ιδιαίτερα για αυτό. Αφήστε λοιπόν, το παιδάκι σας να φάει οτιδήποτε θελήσει, έχοντας κατά νου ότι το γλυκό ενδέχεται να είναι το πρώτο που θα θελήσει να φάει, τουλάχιστον τις πρώτες φορές που θα δοκιμάσετε αυτήν την στρατηγική, πράγμα που θα σταματήσει σταδιακά γιατί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο το επιδόρπιο χάνει την μαγεία του.

Βγάζοντας τα γλυκά από το πλαίσιο είτε της επιβράβευσης είτε του μεγάλου απολαυστικού φινάλε, που έπεται του μεσημεριανού ή του βραδινού γεύματος, τα μετατρέπετε απλά σε ένα ακόμη πιάτο που τυχαίνει να βρίσκεται στο τραπέζι. Η γοητεία του γλυκού κατά συνέπεια χάνεται, με αποτέλεσμα και εκείνο αλλά και οι υπόλοιποι στο τραπέζι, με την πάροδο του χρόνου, να μην του δίνουν τόσο μεγάλη σημασία.

Στο σπίτι αλλά και έξω

Αυτή η στρατηγική της διαιτολόγου Ellyn Satter, μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά και εκτός σπιτιού, όπως σε πάρτι ή και σε κάποιο ανοιχτό μπουφέ, όπου συνήθως τα γλυκά υπάρχουν σε αφθονία. Αφήνοντας το παιδί να επιλέξει το γλυκό μαζί με το φαγητό που θα φάει, θα σας γλιτώσει χρόνο από διαπραγματεύσεις ή και τσακωμούς, καθώς πιθανότατα απλά θα φάει πρώτα το γλυκό και έπειτα θα συνεχίσει με το φαγητό του. Ακολουθώντας την ίδια λογική, το γλυκό και πάλι αποδομείται αφού αποτελεί ένα από τα τρόφιμα που βρίσκεται στο πιάτο του.

Γλυκά και μερίδες

Αυτό που πρέπει να προσέξετε δοκιμάζοντας αυτήν την στρατηγική είναι η μερίδα του γλυκού. Θα ήταν καλό να βεβαιωθείτε ότι το επιδόρπιο δεν είναι τόσο μεγάλο, που να το χορταίνει, με αποτέλεσμα να μην τρώει το φαγητό του. Δοκιμάστε να συμφωνήσετε μαζί με το παιδί σας σε μια λογική μερίδα γλυκού, ένα μπισκότο ή μία μικρή μπάλα παγωτό, ποσότητες που μπορείτε να μειώσετε για μικρότερα παιδάκια, την οποία μπορούν να φάνε μαζί ή αφού τελειώσουν το φαγητό τους.