Πολλοί δάσκαλοι λένε ότι τα παιδιά που πετυχαίνουν στο νηπιαγωγείο γνωρίζουν πότε και πώς να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους: Δεν χάνουν την ψυχραιμία τους όταν μια εργασία είναι δύσκολη και μπορούν να ακούσουν οδηγίες για μερικά λεπτά – έχουν δηλαδή αυτοέλεγχο. Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν τον αυτοέλεγχο.

Αλλάξτε τους κανόνες ενός παιχνιδιού

Για παράδειγμα, αντί να παίξετε τη γνωστή έκδοση του Ο Σάιμον Λέει, παίξτε το Ο Σάιμον Δεν Λέει. Εξηγήστε τον νέο κανόνα με λόγια και πράξεις: «Κάνε το αντίθετο από αυτό που σου ζητά ο Σάιμον. Αν ο Σάιμον λέει «Άγγιξε το κεφάλι σου», πρέπει να αγγίξεις τα δάχτυλα των ποδιών σου». Φροντίστε να δείξετε πώς λειτουργεί αυτό. Κρατήστε τις οδηγίες απλές. Γίνετε με τη σειρά σας ο Σάιμον.

Στη συνέχεια ανταποκριθείτε στα αιτήματα για προσοχή

Για παράδειγμα, αν μιλάτε στο τηλέφωνο και το παιδί σας σάς ζητά κάτι (και δεν είναι επείγουσα ανάγκη), ενημερώστε το ότι πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να ολοκληρώσετε τη συνομιλία σας. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να αφήσετε το παιδί σας να εξασκηθεί στην αναμονή για μικρό χρονικό διάστημα.

Κάντε μαζί δραστηριότητες που απαιτούν τις ακόλουθες οδηγίες

Για παράδειγμα, φτιάξτε ένα συναρμολογούμενο, παίξτε ακολουθώντας τον αρχηγό ή μαγειρέψτε ή ψήστε: «Θα διαβάσω τη συνταγή δυνατά. Άκου προσεκτικά για να ξέρουμε και οι δύο τι θα κάνουμε. Θα ξαναδιαβάσω κάθε βήμα, όποτε ολοκληρώνουμε το προηγούμενο».

Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένουν για κάτι

Πείτε στο παιδί σας: «Ο παππούς και η γιαγιά θα μας επισκεφθούν πριν το δείπνο. Θα ήθελες να φτιάξεις μερικές ζωγραφιές για να τους τις δώσεις;» ή «Μόλις βάλω την αδερφή σου για ύπνο, θα σου διαβάσω μερικές ιστορίες. Μπορείς να επιλέξεις τρία βιβλία για να τα διαβάσουμε μαζί».

Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να ολοκληρώσετε ένα δύσκολο παζλ

Τοποθετήστε το παζλ σε ένα μέρος όπου μπορείτε να το δουλέψετε για αρκετές ημέρες, αν χρειαστεί. Γιορτάστε το μαζί με το παιδί σας όταν κάποιος από εσάς βάλει το τελευταίο κομμάτι στη θέση του.

Φυτέψτε μερικούς σπόρους κατιφέ που μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα σε μια γλάστρα

Ελέγχετε τους σπόρους μαζί κάθε μέρα μέχρι να εμφανιστούν τα φυτά. Με τον καιρό, παρακολουθήστε το φυτό να μεγαλώνει, τα φύλλα και τα λουλούδια.