Το µπλε, το χρώµα του βραδινού ουρανού και της βαθιάς θάλασσας, έχει την ιδιότητα να καθησυχάζει το ανθρώπινο πνεύµα και να προσφέρει µια αίσθηση ασφάλειας.

Για την ιστορία

 

Αγνωστο παραμένει το πότε ονοματίστηκε το μπλε. Στην Οδύσσεια του Ομήρου, ο Οδυσσέας δίνει μια διαφορετική περιγραφή της θάλασσας από αυτήν που θα περιμέναμε. Ο ήρωας πλέει «επί οίνοπα πόντον», σε πέλαγο κρασάτο σύμφωνα με τη μετάφραση του Καζαντζάκη, σε μπλάβο πέλαγος σύμφωνα με τη μετάφραση του Μαρωνίτη.

Τα πρώτα μπλε τα βλέπουμε στα έργα των Αιγυπτίων, αφού εκείνοι δημιούργησαν για πρώτη φορά τις μπλε χρωστικές για τις διακοσμητικές τέχνες. Κάπως έτσι το μπλε ταξίδεψε μέσα στον χρόνο και στον κόσμο. Από το «αιγυπτιακό μπλε», στο ultramarine, στο μπλε του κοβαλτίου, στο ναυτικό μπλε, στο πρωσικό μπλε, στο μπλε του Ιβ Κλάιν και στην πιο πρόσφατη ανακάλυψη της νέας απόχρωσης YInMn, το μπλε κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο των Τεχνών.

Το μπλε στο παιδικό υπνοδωμάτιο – Μήπως να το τολμήσετε;

 

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα αγαπημένα χρώματα των εσωτερικών διακοσμητών είναι το μπλε. Το κλασικό μπλε είναι πολλά παραπάνω από απλώς ένα trend και η λειτουργικότητά του εξηγείται βάσει της επιστήμης και της ψυχολογίας πίσω από τον ρόλο των χρωμάτων. Εμείς σας δίνουμε μερικούς λόγους να εντάξετε το μπλε στη διακόσμηση του σπιτιού σας.

Χαρίζει φωτεινότητα στον χώρο

Εδώ θα χρειαστούµε τη βοήθεια της επιστήµης για να το εξηγήσουµε. Οταν το φως πέφτει πάνω σε ένα έπιπλο ή διακοσµητικό του σπιτιού, το αντικείµενο απορροφά κάθε χρώµα του φάσµατος, εκτός από ένα, αυτό που βλέπουµε. Επειδή όµως το µπλε έχει πολύ µικρό µήκος κύµατος, διαφεύγει της απορρόφησης και συνεπώς είναι πιο εύκολο να το δούµε (γι’ αυτό ο ωκεανός συνήθως φαίνεται πως είναι µπλε ή καµιά φορά το να ξεχωρίσουµε το µαύρο από το σκούρο µπλε µας µπερδεύει). Ετσι, το µπλε είναι το ιδανικό χρώµα για τα λιγότερο φωτεινά δωµάτια, αφού γεµίζει τον χώρο µε φως.

Προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας

Το µπλε χρώµα είναι ιδανική επιλογή για το υπνοδωµάτιο, αφού έχει την ιδιότητα να µας χαλαρώνει και να µας προσφέρει µια αίσθηση ηρεµίας. Μπορείτε να βάψετε τους τοίχους µπλε, να επιλέξετε µπλε κουρτίνες ή να περιοριστείτε σε µπλε σεντόνια.

Είναι ευέλικτο

Ολα τα χρώµατα έχουν µια γκάµα αποχρώσεων και τόνων, αλλά θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα «καθησυχαστικό» κόκκινο ή ένα «χαρούµενο» γκρι. Το µπλε όµως είναι ένα χρώµα χωρίς όρια. Προσθέστε ανοιχτό µπλε χρώµα στον χώρο σας για µια γωνιά χαλάρωσης, επιλέξτε ένα δραµατικό µπλε για µια έντονη βασιλική πινελιά, τολµήστε ένα λαµπερό µπλε για µια pop αισθητική ή προτιµήστε µια ουδέτερη απόχρωση για να βάψετε τους τοίχους. Το µπλε είναι επίσης µια καλή επιλογή επειδή ταιριάζει µε σχεδόν όλα τα χρώµατα. Μπορείτε να επιλέξετε έναν κλασικό συνδυασµό, όπως το µπλε και το λευκό, αλλά το µπλε επίσης ταιριάζει εξαιρετικά µε φωτεινά χρώµατα που µερικές φορές είναι δύσκολο να συνδυαστούν (όπως το πράσινο, το πορτοκαλί ή το φούξια) και µε πολλά υλικά, όπως το ξύλο και το µέταλλο.

Είναι διακριτικό

Μπορείτε να χρησιµοποιήσετε πολλές αποχρώσεις του µπλε στο ίδιο δωµάτιο και να επιτύχετε ένα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα κοµψό αποτέλεσµα. Επειδή το µπλε έχει µια τέτοια ευπροσάρµοστη παλέτα, όπως προαναφέρθηκε, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε πολύ µπλε σε ένα δωµάτιο, χωρίς το αποτέλεσµα να δείχνει υπερβολικό ή κουραστικό. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, πάντα είναι καλύτερο να ενσωµατώνετε και ουδέτερα χρώµατα στον χώρο προκειµένου να εξασφαλίσετε καλύτερη ισορροπία.

Τα do & τα don’ts στη διακόσμηση με μπλε

 

Αν θέλετε να προσθέσετε το μπλε στην παλέτα χρωμάτων του σπιτιού σας, υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να προσέξετε. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Επιλέξτε το σωστό μπλε

 

Πώς επιλέγετε το σωστό; Αναγνωρίζοντας ότι το μπλε μπορεί να είναι απαλό όπως το γαλάζιο, φωτεινό όπως το cobalt μπλε ή ακόμα και ζωηρό όπως το electric blue. Στη συνέχεια το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει σε εσάς.

Αποφασίστε πρώτα το στυλ σας

 

Αποφασίστε ποιο είναι το στυλ σας προτού επιλέξετε μπλε για το δωμάτιό σας. Αν αγαπάτε τη διακόσμηση που είναι εμπνευσμένη από την παραλία, τότε ένα απαλό τιρκουάζ ή ένα μπλε aqua είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μόλις επιλέξετε το στυλ σας, μπορείτε να βρείτε έμπνευση στο Διαδίκτυο για το πώς θα διαμορφώσετε τον χώρο σας.

Μην ξεχνάτε τα άλλα δωμάτια

 

Το μπλε δεν χρειάζεται να περιοριστεί στο υπνοδωμάτιο ή στο μπάνιο. Η σωστή απόχρωση του μπλε δείχνει υπέροχη σε μια κουζίνα με λευκά ντουλάπια. Ενα βαθύ μπλε μπορεί να δώσει μια αίσθηση φιλοξενίας στο σαλόνι, ειδικά αν συνδυαστεί με λευκά διακοσμητικά και έπιπλα σε ουδέτερα χρώματα.

Βάψτε τα μπλε

 

Δεν είναι ανάγκη να ανακαινίσετε το σπίτι σας προκειμένου να εντάξετε το μπλε χρώμα σε αυτό. Μερικές απλές πινελιές αρκούν για να χαρίσουν μια νέα πνοή στον χώρο σας.

-Βάψτε έναν ή όλους τους τοίχους του δωματίου σε αποχρώσεις του μπλε. Είτε στο υπνοδωμάτιο είτε στο υπόλοιπο σπίτι, το μπλε μπορεί να αναδείξει τον χώρο σας.

-Επιλέξτε έναν μπλε βελούδινο καναπέ για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο σαλόνι σας.

-Προσθέστε χρώμα στον χώρο σας με μπλε διακοσμητικά, μαξιλάρια, ριχτάρια, έπιπλα ή πίνακες.

-Κρεμάστε στο υπνοδωμάτιο κουρτίνες σε σκούρα μπλε απόχρωση, ώστε να μπλοκάρετε το έντονο φως του ήλιου.

-Προσθέστε μπλε πινελιές στο μπάνιο σας, επιλέγοντας μπλε πετσέτες, μπλε κουρτίνα μπάνιου και μπλε αρωματικά κεριά. Με αυτές τις απλές κινήσεις το μπάνιο σας θα δείξει αυτόματα ανανεωμένο.