Η επιστήμη έχει αποκαλύψει κάθε λογής συναρπαστικά πράγματα γι’ αυτή την μοναδικά στενή σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού, σε βιολογικό επίπεδο. Δείτε, λοιπόν, πέντε εντυπωσιακά γεγονότα για τη μητρότητα που θα σας υπενθυμίσουν πόσο καταπληκτικές είστε:

 

#1 Θα «κουβαλάτε» για πάντα το παιδί σας στην καρδιά σας (πραγματικά)

Υπάρχει ένα διάσημο ρητό που λέει: «Κρατάμε τα παιδιά μας στην αγκαλιά μας για λίγο και στην καρδιά μας για πάντα». Κάθε γονέας ξέρει ότι αυτό είναι αλήθεια. Αλλά για τις μαμάδες είναι κυριολεκτικά αλήθεια, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες μετά τον τοκετό «φιλοξενούν» στο σώμα τους κύτταρα που προέρχονται από τα παιδιά τους ακόμη και για δεκαετίες μετά – μία κατάσταση γνωστή ως μικροχιμαιρία. Αυτό, μάλιστα, ισχύει ακόμα κι αν το μωρό που κυοφορούσαν δεν έζησε μέχρι να γεννηθεί.

Αυτά τα κύτταρα, γεμάτα με το DNA των παιδιών μας, συγκεντρώνονται μεταξύ άλλων στις καρδιές μας. Έχει αποδειχθεί πως όταν η καρδιά τραυματίζεται, τα εμβρυϊκά κύτταρα συρρέουν στο σημείο του τραυματισμού και μετατρέπονται σε διάφορους διαφορετικούς τύπους εξειδικευμένων καρδιακών κυττάρων. Μερικά από αυτά τα κύτταρα μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να χτυπούν, σύμφωνα με μια μελέτη σε ποντίκια.

Αν και ο πλήρης αντίκτυπος του μικροχιμαιρισμού δεν είναι γνωστός, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβρυϊκά κύτταρα μπορούν, επίσης, να παράσχουν κάποια προστασία έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιο διαδεδομένα στον ιστό του μαστού υγιών γυναικών, παρά σε εκείνες με καρκίνο του μαστού. Τα εμβρυϊκά κύτταρα είναι λιγότερο συχνά σε γυναίκες που ανέπτυξαν νόσο του Αλτσχάιμερ, γεγονός που υποδηλώνει ότι παρέχουν προστασία στα τέλη της ζωής τους. Mπορούν, επίσης, να συνεισφέρουν βλαστοκύτταρα και να δημιουργήσουν νέους νευρώνες στον εγκέφαλο της μητέρας.

 

#2 Με το θηλασμό φτιάχνετε φάρμακα για το παιδί σας σε πραγματικό χρόνο

Οι ερευνητές γνωρίζουν από καιρό ότι ο θηλασμός παρέχει σε πραγματικό χρόνο υποστήριξη στο ανοσοποιητικό του παιδιού σας, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς το μωρό σας συναντά βακτήρια και ιούς, θα δημιουργείτε ενώσεις που ενισχύουν την άμυνά του και θα του τις μεταδώσετε μέσω του μητρικού γάλακτος. Αλλά πώς ξέρει το σώμα σας τι ακριβώς να φτιάξει και πότε;

Μια ενδιαφέρουσα θεωρία λέει ότι όταν ένα μωρό θηλάζει το στήθος της μητέρας του, δημιουργείται ένα κενό. Μέσα σε αυτό το κενό, το σάλιο του βρέφους αναρροφάται πίσω στη θηλή της μητέρας, όπου οι υποδοχείς στον μαστικό αδένα της διαβιβάζουν τα σήματα του. Αυτό η αναρρόφηση περιέχει πληροφορίες σχετικά με την ανοσολογική κατάσταση του μωρού, προκειμένου η μαμά να προσαρμόσει την ανοσολογική σύνθεση του μητρικού της γάλακτος. Αυτό σημαίνει ότι ο θηλασμός που συνεχίζεται για έναν ολόκληρο χρόνο μεταφέρει ανοσοποιητικούς παράγοντες για όλες τις εποχές – κρυολόγημα, γρίπη και αλλεργία. Έρευνες δείχνουν πως αν ο θηλασμός συνεχιστεί μέχρι το δεύτερο έτος ζωής του παιδιού σας, ορισμένοι ανοσολογικοί παράγοντες στην πραγματικότητα αυξάνονται σε συγκέντρωση.

Ένας άλλος φοβερός «μηχανισμός» ανάδρασης είναι το φιλί. Όταν μια μητέρα φιλά το μωρό της, «λαμβάνει δείγματα» από εκείνα τα παθογόνα που βρίσκονται στο πρόσωπο του μωρού. Αυτά είναι που πρόκειται να καταπιεί το μωρό. Αυτά τα δείγματα λαμβάνονται από τα δευτερεύοντα λεμφοειδή όργανα της μητέρας, όπως οι αμυγδαλές, και τα κύτταρα Β μνήμης ειδικά για αυτά τα παθογόνα διεγείρονται εκ νέου. Αυτά τα Β κύτταρα στη συνέχεια «μεταναστεύουν» στο στήθος της μητέρας όπου παράγουν ακριβώς εκείνα τα αντισώματα που χρειάζεται το μωρό.

 

#3 Το χαμόγελό σας είναι σαν τη μουσική για το μωρό σας

Τα μωρά και οι μαμάδες τους μοιράζονται μια βαθιά φυσιολογική σχέση. Σε μια μελέτη σχετικά με την αντίδραση των βρεφών σε μαμάδες, μπαμπάδες και αγνώστους, ένα μωρό μεταφέρθηκε σε ένα εργαστήριο και τοποθετήθηκε σε ένα πλαστικό κάθισμα που ήταν προστατευμένο από περισπασμούς. Στη συνέχεια πλησίασαν το μωρό πρώτα η μαμά του, μετά ο μπαμπάς του και μετά ένας άγνωστος.

.

.

Οι οθόνες στο στήθος του μωρού και των ενηλίκων έδειξαν ότι το μωρό συγχρονίζει τον καρδιακό του ρυθμό με αυτόν της μαμάς ή του μπαμπά του όταν αυτοί το πλησίαζαν, αλλά δεν συγχρονίζει τον καρδιακό του ρυθμό με τον καρδιακό ρυθμό του ξένου ανθρώπου.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα μωρά τριών μηνών συντονίζουν τους καρδιακούς τους ρυθμούς με των μαμάδων τους, όταν εκείνες τους δείχνουν σημάδια στοργής όπως το χαμόγελο.

Ένα άλλο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης ήταν πως κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων, η καρδιά των μωρών συγχρονίζεται με εκείνη των αγαπημένων τους προσώπων, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει βιολογική σύνδεση – κάτι που είναι εξαιρετικά συγκινητικό για τις οικογένειες που επέλεξαν την υιοθεσία. Καταπληκτικό έτσι;

 

#4 Η φωνή σας είναι εξίσου παρηγορητική για το μωρό σας με μια αγκαλιά

Τι συμβαίνει όταν μια ομάδα κοριτσιών 7-12 ετών έπρεπε να εκφωνήσουν μια αυτοσχέδια ομιλία και στη συνέχεια να λύσουν δημόσια μια σειρά μαθηματικών προβλημάτων; Άγχος, πολύ άγχος… Σε μια μελέτη όπου οι ερευνητές δημιούργησαν αυτό ακριβώς το σενάριο, έκαναν ένα ακόμη βήμα και προσπάθησαν να ανακαλύψουν τι θα βοηθούσε περισσότερο τα κορίτσια να επιστρέψουν σε μια χαλαρή κατάσταση.

Τα κορίτσια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, η μία παρηγορήθηκε με αγκαλιές και χάδια από τις μαμάδες τους, η άλλη με τηλεφωνικές κλήσεις από τις μαμάδες τους και μια τρίτη ομάδα παρηγορήθηκε παρακολουθώντας μια ταινία που θεωρείται συναισθηματικά ουδέτερη, το March of the Penguins.

Οι εξετάσεις σάλιου και ούρων έδειξαν ότι η ωκυτοκίνη – η ορμόνη της ηρεμίας και της ευεξίας – αυξήθηκε σε παρόμοια επίπεδα στις δύο πρώτες ομάδες, αλλά δεν αυξήθηκε στην τρίτη. Καθώς η παρουσία αυτής της ορμόνης αυξανόταν, η κορτιζόλη εξασθενούσε.

Ουσιαστικά, η έρευνα απέδειξε ότι η φωνή της μαμάς προκαλεί στα παιδιά τους την ίδια συναισθηματική ανακούφιση, όπως η αγκαλιά της. Μάλιστα, το καταπραϋντικό αποτέλεσμα στην ομάδα που είχε τηλεφωνική επικοινωνία παρέμεινε πολύ μετά το τέλος της συνομιλίας.

 

#5 Τα μωρά μας δίνουν το όνομά μας

Τα μωρά στην ηλικία των 6 έως 8 μηνών έχουν ξεκινήσει να αναγνωρίζουν τις φωνές, να τις συνδέουν με τα πρόσωπα, να αντιλαμβάνονται τα «μη» και τα «όχι», καθώς και να προφέρουν τα πρώτα τους σύμφωνα.

Τα χείλη τους έρχονται σε επαφή, το στόμα ανοιγοκλείνει και το αρχικό «α» γίνεται πλέον «αμ». Το μωρό ενθουσιασμένο με το κατόρθωμά του αρχίζει να επαναλαμβάνει διαρκώς αυτούς τους ήχους κι έτσι το «αμ» γίνεται «αμπ-αμπ-αμπ» ή «αμ-αμ-αμ». Αυτό είναι το περιβόητο «μπαμπάλισμα», το οποίο συνιστά το πρώτο λεξιλόγιο του μωρού σας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που σχεδόν σε όλο τον κόσμο η βρεφική ομιλία έχει ληφθεί ως βάση για τη λέξη για τη μαμά.

Έτσι, στις περισσότερες γλώσσες η πιο τρυφερή λέξη του κόσμου αρχίζει είτε με το γράμμα «Μ» είτε είναι κάποια επανάληψη του ήχου «μα»: Στα αγγλικά, είναι «μομ», στα γερμανικά «μούτε», στα ιταλικά «μάντρε, στα πολωνικά «μάτκα», στα τσέχικα «μαμίνκα», στα ισπανικά «μαμά» – αν και με ελαφρώς διαφορετικές προφορές στις συλλαβές. Το «μαμά» μεταφράζεται ως «μάμα» στην Ισλανδία, «μααν» στα ινδικά, «εμ» στα εβραϊκά και «μι» στα βιετναμέζικα.

 

Γνωρίζετε μια μαμά που πρέπει να της υπενθυμίσετε πόσο καταπληκτική είναι; Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση μαζί της!