Αν η μητρότητα ήταν επάγγελμα, η περιγραφή των απαιτήσεων του «επαγγέλματος» θα ήταν σαφής και απλή: Η μητέρα χρειάζεται να φροντίζει τα παιδιά της με κάθε τρόπο, με κάθε θυσία, σε κάθε συνθήκη. Και ναι το παραπάνω περιγράφει τη μητέρα που αγαπάει και νοιάζεται χωρίς όρους και δεύτερες σκέψεις τα παιδιά της, όπως πρέπει και όπως είναι «προγραμματισμένα» και «σχεδιασμένα» τα πράγματα να είναι από τη φύση. Όταν όμως κοιτάμε τις λεπτομέρειες, που μόνο λεπτομέρειες δεν είναι πλέον στη ζωή  μας, η περιγραφή του «επαγγέλματος» δεν είναι ούτε τόσο απλή ούτε τόσο ξεκάθαρη. Και αν ήταν κάποτε παραμένει ίδια μέχρι και σήμερα; Πόσα κοινά έχει η μητέρα των προηγούμενων αιώνων με τη μητέρα που ξεκίνησε να δουλεύει και εκτός σπιτιού, με τη μητέρα που χειραφετήθηκε, που σπούδασε, που διεκδίκησε τη ζωή της, που αναγκάστηκε να κάνει σκληρές και δύσκολες πολλές φορές επιλογές και να πάρει αποφάσεις;

 

Οι 5 τρόποι που άλλαξε ο ρόλος της μητέρας τα τελευταία χρόνια

 

Δουλεύει εκτός σπιτιού

Τη δεκαετία του 1950 μόνο το 19% των μανάδων με μικρά παιδιά δούλευαν εκτός σπιτιού στις ΗΠΑ. Το 2008 περισσότερες από το 60% των μανάδων με παιδιά κάτω των 6 ετών εργάζονταν. Μάλιστα οι μητέρες με παιδιά ανάμεσα στα 6 και στα 17 εργάζονταν σε ποσοστό σχεδόν 80% το 2008, ενώ το 1984 το ποσοστό αυτό ήταν περίπου70%. Παρ’ όλα αυτά η αντίληψη του κόσμου δεν έχει αλλάξει. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Pew Research Center μόνο το 16% πιστεύει ότι μία μαμά που δουλεύει full time είναι ιδανική για μικρά παιδιά. Το 42% είναι υπέρ του να δουλεύουν οι μαμάδες part-time και όλοι οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται μία μητέρα να δουλεύει καθόλου.

 

Περνάει όμως περισσότερες ώρες με τα παιδιά της

Σύμφωνα με τις έρευνες, τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες περνάνε πλέον περισσότερες ώρες με τα παιδιά τους από ό,τι στο παρελθόν. Σύμφωνα και πάλι με το Αμερικανικό Pew Research Center, οι μητέρες πέρναγαν 10 ώρες την εβδομάδα στο να προσέχουν τα παιδιά τους το 1965, ενώ οι μπαμπάδες πέρναγαν μόνο 2,5 ώρες αντίστοιχα. Από το 2011 οι μαμάδες πέρναγαν 14 ώρες την εβδομάδα με τα παιδιά τους και οι πατεράδες αντίστοιχα, 7. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι αυτή η αύξηση στον χρόνο που οι γονείς πέρναγαν με τα παιδιά τους συνέβη όταν οι ώρες που δούλευαν οι μανάδες εκτός σπιτιού αυξήθηκαν από 8 ώρες κατά μέσο όρο το 1965 σε 21 κατά μέσο όρο το 2011. Χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας οι γυναίκες χρειάζεται πλέον να ξοδεύουν πολύ λιγότερο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, σε σχέση με το παρελθόν, οι μαμάδες πλέον διαβάζουν πολύ περισσότερο στα παιδιά τους και ασχολούνται με το διάβασμά τους για το σχολείο, πράγμα που για διάφορους λόγους δεν γινόταν τα παλιότερα χρόνια.

.

.

 

Άκουγε με μεγάλη προσοχή της κυβερνητικές συμβουλές

Στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900 ο περιγεννητικός θάνατος ήταν πολύ αυξημένος γι’ αυτό και υπήρχαν πολλές συμβουλές που προέρχονταν από επίσημες πηγές σχετικά με τους κανόνες υγιεινής κλπ., τις οποίες οι γονείς τηρούσαν κατά γράμμα αλλά και αποζητούσαν. Μάλιστα κάποιες από αυτές θα μας ξένιζαν πολύ αν τις διαβάζαμε σήμερα, όπως ότι οι γονείς χρειάζεται να κρατάνε αποστάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο από το νεογέννητο ώστε να μην του μεταφέρουν κάποια ασθένεια. Στις μέρες μας οι γονείς ψάχνουν αρκετά πριν ενστερνιστούν κάποια θεωρία ή συμβουλή και συχνά θεωρούν ότι οι ίδιοι ξέρουν καλύτερα για το καλό των παιδιών τους.

 

Δεν την εκτιμούσε πολύ η κοινωνία

Αντίθετα με τους διθυράμβους που γράφονται και λέγονται πλέον για τις μαμάδες και τα όσα κάνουν και προσφέρουν τα περασμένα χρόνια δεν υπήρχε μεγάλη εκτίμηση στις μανάδες και στο ΄έργο που προφέραν  μεγαλώνοντας τα παιδιά τους. Μάλιστα συχνά τις κατηγορούσαν ως υπαίτιες για κάθε κακό που είχαν τα παιδιά τους.

 

Ο χειρότερος κριτής της είναι εκείνη η ίδια

Οι μαμάδες έχουν τύψεις ότι δεν είναι πολύ καλές μαμάδες και έτσι οι ίδιες καταλήγουν να κρίνουν τον εαυτό τους πολύ πιο αυστηρά από οποιονδήποτε άλλον. Η ενοχή και η μητρότητα πάνε χέρι με χέρι. Όλα πρέπει να μοιάζουν τέλεια και οι μανάδες να καταφέρνουν να φέρουν τα πάντα σε πέρας χωρίς ποτέ΄ καν να παραπονεθούν.