Τέλος η αγωνία για τις επόμενες δυο ημέρες για τους 17.791 νέους και νέες που διεκδικούν μια θέση στα Πρότυπα και τα Πειραματικά σχολεία της χώρας και τις 4.171 θέσεις που προσφέρουν.

Η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία θα γίνει αύριο Παρασκευή 6 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις για τα Πρότυπα σχολεία θα γίνουν το πρωί του Σαββάτου, 7 του μήνα.

Οι εξετάσεις για τα Πρότυπα σχολεία θα γίνουν όπως και πέρυσι με την μέθοδο των «πολλαπλών ερωτήσεων», ενώ θα διαρκέσουν 150 λεπτά για τα γυμνάσια (την πλειονότητα δηλαδή των περιπτώσεων) και 180 για τα λύκεια και τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κενές θέσεις. Κι αυτό γιατί στα συνδεδεμένα σχολεία οι μαθητές και μαθήτριες εγγράφονται απευθείας στην επόμενη βαθμίδα, με την προϋπόθεση βέβαια της επιτυχούς ολοκλήρωσης της προηγούμενης βαθμίδας.

Οι υποψήφιοι μάλιστα ενημερώθηκαν από χθες για τα εξεταστικά κέντρα στα οποία θα προσέλθουν το πρωί του Σαββάτου στην περίπτωση των Πρότυπων σχολείων, με τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας τους και εκτυπωμένη την αίτησή τους στην οποία θα αναγράφεται ο εξαψήφιος κωδικός υποψηφίου.

Κλήρωση για τα Πειραματικά

Η διεξαγωγή της κλήρωσης για τα πειραματικά σχολεία θα γίνει από τριμελή επιτροπή με την συμμετοχή του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών σχολείων, εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και έναν εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) -«Διόφαντος». Η κλήρωση  θα διεξαχθεί  ηλεκτρονικά αύριο Παρασκευή 6 Μαΐου  στις 16:30, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Κρατικής Τηλεόρασης ert.gr, καθώς και από το κανάλι YouTube https://youtu.be/JOKq03VxfEo και τη σελίδα Facebook https://www.facebook.com/MinEduGR

Για τις εξετάσεις στα Πρότυπα σχολεία

Η διεξαγωγή των εξετάσεων θα  γίνει στις εγκαταστάσεις των Προτύπων σχολείων και σε όμορα σχολεία, που ορίζονται ως εξεταστικά κέντρα ή σε άλλους χώρους, στην περίπτωση που οι διαθέσιμες, ανά Πρότυπο σχολείο, σχολικές αίθουσες δεν επαρκούν για την συμμετοχή του συνόλου των ενδιαφερομένων υποψηφίων.

Αύριο Παρασκευή το απόγευμα και αμέσως μετά τη κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία, θα πραγματοποιηθεί η απόδοση τυχαίων αριθμών στους υποψηφίους μαθητές και μαθήτριες των Προτύπων Σχολείων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κατάταξη τους στην περίπτωση της ισοβαθμίας μετά τη βαθμολόγηση των γραπτών. Ο κατάλογος των τυχαίων αριθμών θα γνωστοποιηθεί στην ιστοσελίδα του κάθε Πρότυπου σχολείου και της Επιστημονικής επιτροπής για τη λειτουργία τους.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν φτάσει στα εξεταστικά κέντρα μια ώρα πριν την έναρξη της γραπτής δοκιμασίας, δηλαδή στις 9:00πμ., καθώς οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ.

Στην Κατανόηση Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας ελέγχονται οι ικανότητες των υποψηφίων στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου, ενώ τα Μαθηματικά ελέγχονται οι ικανότητες στην κατανόηση και στην επίλυση προβλημάτων κυρίως της καθημερινής ζωής αλλά και προβλημάτων με απλές αριθμητικές πράξεις.

Το σύνολο των ερωτήσεων είναι 50, 25 για τα Μαθηματικά και 25  για την κατανόηση κειμένου της Ελληνικής Γλώσσας. Όλες οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής. Σε κάθε ερώτηση δίνονται 4 πιθανές απαντήσεις, από τις οποίες οι υποψήφιοι να επιλέξουν τη σωστή. Το σύνολο των αξιολογικών μονάδων είναι 100.