«Σε ποιο νηπιαγωγείο να γραφτούμε;» Η φλέγουσα ερώτηση επανέρχεται πλέον στις συζητήσεις μας σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς η άνοιξη πλησιάζει στο τέλος της και το παιδί μας ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή του. Η απάντηση, εντέλει, εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Όποια και αν είναι η επιλογή μας, όμως, οφείλει να στηριχτεί πρώτα από όλα στην ίδια βάση. Στις ανάγκες και τις φυσικές κλίσεις των παιδιών μας σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής τους.

Ο ρόλος του νηπιαγωγείου

Ακούμε συχνά ότι αυτή η χρονιά θα θέσει τις βάσεις για τη μελλοντική τους εκπαίδευση – και είναι αλήθεια. Αλλά σε αυτό το πολύτιμο έτος, θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ανέμελα και ταυτόχρονα να βρίσκονται σε ένα σχολικό περιβάλλον που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους..Αναζητούμε  ένα νηπιαγωγείο   που να έχει ως βασική αρχή  την καλλιέργεια της φυσικής περιέργειάς των παιδιών  και τη δημιουργία των κατάλληλων  ερεθισμάτων που να ευνοούν την ανακάλυψη της γνώσης, .  Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα μάθουν να απολαμβάνουν  τη διαδικασία της μάθησης . Και αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, όλα θα τους είναι πιο εύκολα στο δημοτικό .

Η δική μας επιλογή

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, ξεχωρίσαμε το Νηπιαγωγείο της «Εκπαιδευτικής Αναγέννησης», με την παιδοκεντρική του φιλοσοφία που εστιάζει στην ενθάρρυνση της εξερεύνησης και του πειραματισμού σε ένα ασφαλές περιβάλλον, βάζοντας τα ίδια τα νήπια στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις επιμέρους δράσεις και δραστηριότητες, επιτυγχάνει την αξιοποίηση του δυναμικού κάθε παιδιού ξεχωριστά, σεβόμενο τη διαφορετικότητά τους και ακολουθώντας εξατομικευμένη προσέγγιση όπου και όποτε αυτό αποδεικνύεται αναγκαίο.

Καλλιεργώντας τη δημιουργικότητα και βοηθώντας τα νήπια να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν την ένταξη και την αρμονική συνύπαρξη με την ομάδα, το Νηπιαγωγείο καταφέρνει να διαφυλάξει τον παιγνιώδη χαρακτήρα που καθιστά τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα τόσο σημαντική, ενώ ταυτόχρονα στρέφει τα παιδιά σε μια σειρά από γνωστικά αντικείμενα που αναπτύσσουν τη σκέψη τους και προάγουν τις μαθησιακές τους ικανότητες.

Τα πολυάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε μια διαθεματική και ολιστική εκπαιδευτική διαδικασία, που εστιάζει στην ανάπτυξη της γλώσσας και των μαθηματικών, μέσα από αμέτρητα ερεθίσματα που διατηρούν πάντα στο επίκεντρο τη χαρά της εξερεύνησης και της ανακάλυψης, αλλά και τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών.

Από STEM μέχρι παιχνίδι στη φύση

Αρκεί μια ματιά στις διαθέσιμες δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης για να γίνει σαφής αυτός ο διαθεματικός χαρακτήρας. Μεταξύ άλλων, συναντάμε εκπαιδευτικά προγράμματα STEM-STEAM, που ενισχύονται με τη χρήση των Bee-Bot και φέρνουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με την τεχνολογία, τη μηχανική και τη φυσική, τα μαθηματικά και την τέχνη, με τρόπο εύληπτο και διασκεδαστικό. Φέτος, μάλιστα, το νηπιαγωγείο συμμετείχε σε δυο ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning, που συνδύασαν τις νέες τεχνολογίες με θέματα που εξάπτουν τη φαντασία των νηπίων.

Ταυτόχρονα, μεγάλη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών, μέσα από το ετήσιο πρόγραμμα SEL (Social Emotional Learning/Κοινωνικοσυναισθηματική μάθηση) που τα βοηθά να καλλιεργήσουν τις πλευρές του εαυτού τους που θα λειτουργήσουν ως βάσεις για την οικοδόμηση υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, συναισθηματικής ανθεκτικότητας και ικανότητας λήψης αποφάσεων. Μέσα από προγράμματα συμπερίληψης, τα παιδιά συστήνονται με τη διαφορετικότητα και μαθαίνουν να τη σέβονται, ενώ η προνομιακή τοποθεσία του σχολείου επιτρέπει τις συχνές εξορμήσεις στη φύση, δίνοντας ευκαιρίες για βιωματική μάθηση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Πολυτάλαντα νήπια

Αγγλικά, μουσικοκινητική και θεατρική αγωγή, σκάκι, ρομποτική, κολύμβηση, ποδόσφαιρο και μπαλέτο επιτρέπουν σε κάθε παιδί να ανακαλύψει την κλίση του, αλλά και να εξοικειωθεί με αμέτρητα νέα ερεθίσματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του σκακιού, μιας δραστηριότητας που παρακολουθούν όλοι οι μαθητές του Νηπιαγωγείου της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης, καλλιεργώντας έτσι την αυτοσυγκέντρωσή τους, αλλά και την προβλεπτικότητα, την ικανότητα ανάλυσης καταστάσεων και λήψης αποφάσεων και τη μαθηματική τους λογική. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, τα παιδιά μάλλον δεν θα έχουν γίνει grand masters – όμως όλα τους θα έχουν εξασκηθεί σε  μια σειρά από κινήσεις και θα έχουν ενισχύσει τη μνήμη τους και τη συγκέντρωσή τους.

Η φροντίδα των ειδικών

Κάθε πτυχή αυτού του πλούσιου προγράμματος εφαρμόζεται και επιβλέπεται από έμπειρους νηπιαγωγούς, με πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην προσχολική αγωγή και βαθιά γνώση του παιδαγωγικού συστήματος της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης, μέσα από τη συνεχόμενη ενδοσχολική επιμόρφωσή τους. Όλοι τους είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση νέων τεχνολογιών και πληροφοριακών συστημάτων και εργάζονται με ομαδικό πνεύμα για να συντονίσουν από κοινού ένα εκπαιδευτικό έργο που εμπλέκει θεατρολόγους, καθηγητές μουσικής, καθηγητές φυσικής αγωγής και καθηγητές αγγλικών, χαράσσοντας μια κοινή γραμμή.

Σύγχρονος εξοπλισμός για σύγχρονη μάθηση

Όλες οι αίθουσες του Προνηπιαγωγείου και του Νηπιαγωγείου της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης είναι εξοπλισμένες με μοντεσσοριανό υλικό, εξοπλισμό για πειράματα, παιχνίδια γλωσσικής ανάπτυξης και διαδραστικούς πίνακες και υπολογιστές. Κάθε ξεχωριστό κομμάτι του εξοπλισμού, υποστηρίζει τις επιμέρους θεματικές ενότητες και διευκολύνει την κατάκτηση σημαντικών δεξιοτήτων, όπως η πρώτη ανάγνωση και γραφή.

Η εξοικείωση των μαθητών με τον κόσμο του βιβλίου επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων και μέσα από τη δανειστική βιβλιοθήκη που λειτουργεί στους χώρους του σχολείου. Κάθε Σαββατοκύριακο, τα νήπια δανείζονται βιβλία της επιλογής τους, μέσα από τα οποία εξοικειώνονται με την απόλαυση της ανάγνωσης, ενώ σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εκπαιδευτικές δράσεις και επισκέψεις συμπληρώνουν τόσο τις γνώσεις τους, όσο και τις αξίες που προσπαθούμε οι ίδιοι να τους μεταλαμπαδεύσουμε, για να θεμελιώσουν υγιείς και ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Η σιγουριά που έχουμε ανάγκη

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νηπιαγωγείο, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους, που διασφαλίζεται μέσα από εξειδικευμένο προσωπικό. Στον χώρο του σχολείου βρίσκεται σε μόνιμη βάση μια έμπειρη νοσηλεύτρια, η οποία παρακολουθεί και περιθάλπει τους μικρούς μαθητές σε μια κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα.

Επιπλέον τα τμήματα επισκέπτονται τακτικά η ψυχολόγος του σχολείου, ειδική λογοθεραπεύτρια και εργοθεραπεύτρια, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη διάγνωση – και επομένως αντιμετώπιση – των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν. Επιπλέον, κάθε χρόνο οι μαθητές του Προνηπιαγωγείου και του Νηπιαγωγείου υποβάλλονται σε οδοντιατρικό και οφθαλμολογικό έλεγχο, για να μην έρθουμε ποτέ αντιμέτωποι με εκπλήξεις.

Ο δικός μας ρόλος

Η φωνή μας ως γονέων έχει, φυσικά, τη δική της, ιδιαίτερη σημασία. Για αυτό και το Nηπιαγωγείο της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης φροντίζει να μας συγκεντρώνει ανά τακτά διαστήματα όλους μαζί, για να χαράξουμε κοινή γραμμή, αλλά και για να μας υποστηρίξει καθώς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε την ίδια προσέγγιση για την επιτυχία των προγραμμάτων κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματικής ανθεκτικότητας.

Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, ενημερωνόμαστε σε βάθος για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού και συνεργαζόμαστε στενά για να το βοηθήσουμε να αναδείξει τα μοναδικά του ταλέντα, αλλά και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες μπορεί να προκύψουν. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας ότι κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή και έχει τις δικές της ανάγκες, το σχολείο μάς προσφέρει εξατομικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση, αφουγκραζόμενο τη μοναδικότητά μας.

Πληροφορίες-Εγγραφές

Τηλ.: 22950 29840

email: info@anagennisi.edu.gr

www.anagennisi.edu.gr