Το δάγκωμα των νυχιών είναι μια από τις πιο κοινές επιβλαβείς συνήθειες μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Περίπου, το 30-60% των παιδιών «τρώει» τα νύχια του, με τα περισσότερα παιδιά να ξεκινούν φτάνοντας στην νηπιακή ηλικία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δαγκώνουν τα νύχια τους. Μπορεί να αποτελεί μια θεραπεία για την πλήξη, μπορεί να είναι χαλαρωτικό και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες. Αλλά μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Όχι μόνο οδηγεί σε εύθραυστα νύχια που πονούν αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μολύνσεων και μιας σειράς άλλων προβλημάτων στα δόντια.

Πολλοί γονείς θέλουν να περιορίσουν τη συνήθεια του παιδιού τους να «τρώει» τα νύχια του και αν ανήκετε σε αυτούς, οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν:

#1 Μιλήστε στο παιδί

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συζητήσετε με το παιδί. Δεν μπορείτε να περιμένετε από ένα παιδί 2 ετών να σας δώσει εύγλωττες απαντήσεις, επομένως φροντίστε να χρησιμοποιείτε γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία του καθώς προσεγγίζετε το θέμα. Θα θελήσετε να ξεκινήσετε ρωτώντας τους γιατί δαγκώνουν τα νύχια τους.

Το να προσδιορίσετε γιατί το παιδί σας δαγκώνει τα νύχια του μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη στρατηγική για να το βοηθήσετε να σταματήσει. Εάν συμφωνούν ότι το κάνουν όταν βαριούνται, φροντίστε να τους αποσπάσετε την προσοχή για να κρατήσουν τα χέρια τους απασχολημένα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τις συνέπειες του δαγκώματος των νυχιών. Δεν θέλετε να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ένοχο ή φοβισμένο, αλλά θέλετε να καταλάβει ότι υπάρχουν καλοί λόγοι που θέλετε να σταματήσει. Τονίστε ότι το δάγκωμα των νυχιών δεν είναι υγιές.

#2 Απασχολημένα χεράκια

Όταν το παιδί σας «τρώει» τα νύχια του από πλήξη ή άγχος, δώστε του κάτι άλλο ως αντιπερισπασμό. Παρουσιάστε τους μια δημιουργική δραστηριότητα, όπως η ζωγραφική, χειροτεχνίες ή παιχνίδι φαντασίας. Όσο πιο αφοσιωμένο είναι το παιδί σας, τόσο λιγότερες ευκαιρίες θα έχει να δαγκώσει τα νύχια του.

Το παιδί από την άλλη, μπορεί απλώς να χρειάζεται να έχει κάτι στα χέρια του ενώ κάνει κάτι άλλο, όπως να παρακολουθεί τηλεόραση. Δώστε του κάτι όπως μια λαστιχένια μπάλα, fidget spinner ή και πλαστελίνη, οτιδήποτε θα το κρατήσει απασχολημένο και δημιουργικό, ώστε η πλήξη να μην το οδηγήσει σε αυτήν την συνήθεια.

#3 Να είστε ενθαρρυντικοί

Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα στη θετική ενίσχυση, χρησιμοποιώντας μια ενισχυτική ανταμοιβή ή ερέθισμα που συνδέει την καλή συμπεριφορά με ένα θετικό αποτέλεσμα. Έτσι, όταν βοηθάτε το παιδί σας να σταματήσει το δάγκωμα των νυχιών, είναι σημαντικό να εστιάσετε στα θετικά περισσότερο παρά στα αρνητικά.

Για παράδειγμα, να είστε ενθαρρυντικοί σε περιπτώσεις που το παιδί σας δεν δαγκώνει τα νύχια του. Εάν παρακολουθείτε τηλεόραση και αντιστέκονται στην παρόρμηση, δοκιμάστε να πείτε κάτι σαν: «Παρατήρησα ότι δεν δαγκώνεις τα νύχια σου. Είμαι τόσο περίφανος για εσένα!».