Τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μικρόβια και ασθένειες, επομένως η προστασία τους από μούχλα, βακτήρια, ιούς και άλλους κινδύνους που μπορούν εύκολα να βρουν το δρόμο τους στην πιπίλα του μωρού σας είναι απαραίτητη.

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για να καθαρίζετε σωστά τις πιπίλες, ώστε να διασφαλίζετε ότι το μικρό σας προστατεύεται!

 

Αποστειρώνουμε πριν από την πρώτη χρήση

Πριν δώσουμε μία πιπίλα για πρώτη φορά στο μωρό, είναι σημαντικό να την αποστειρώσουμε για να βεβαιωθούμε ότι τυχόν μικρόβια ή ουσίες που μπορεί να έχει μαζέψει από τον κατασκευαστή έχουν εξουδετερωθεί.

Αποστειρώνουμε τις πιπίλες του μωρού μας (καθώς και τα παιχνίδια, τα αξεσουάρ σίτισης και οτιδήποτε άλλο περνάει χρόνο στο στόμα του) τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Είναι επίσης καλή ιδέα να μην δίνουμε συνέχεια μία πιπίλα στο μωρό, ώστε να μην χρησιμοποιεί την ίδια ξανά και ξανά.

Εάν το μωρό μας πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, είναι καλή ιδέα να αποστειρώσουμε τις πιπίλες του όταν επιστρέψει στο σπίτι.

 

How to:

Ένας από τους πιο εύκολους και γνωστούς τρόπους για να αποστειρώσουμε μια πιπίλα είναι να την τοποθετήσουμε σε βραστό νερό.

  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με καθαρό νερό σε πλήρη βράση – που σημαίνει ότι το νερό κοχλάζει – και βάζουμε προσεκτικά την πιπίλα στο νερό για πέντε λεπτά.
  • Αφαιρούμε προσεκτικά με ένα καθαρό εργαλείο κουζίνας, όπως ένα μεγάλο κουτάλι ή κουτάλα.
  • Εάν παραμείνει πολύ νερό στη θηλή της πιπίλας, την πιέζουμε απαλά (και μακριά από το σώμα και το πρόσωπό μας) για να αδειάσει.
  • Τοποθετούμε σε μια καθαρή σχάρα στεγνώματος ή στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι η πιπίλα έχει κρυώσει εντελώς πριν τη δώσουμε στο μωρό.

Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσουμε τις πιπίλες σε ένα καθαρό, ανθεκτικό στη θερμότητα δοχείο πριν προσθέσουμε βραστό νερό και ακολουθήσουμε την παραπάνω διαδικασία.

 

Απολυμαίνουμε τακτικά τις πιπίλες

Θα πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσετε να αποστειρώνετε τις πιπίλες του μωρού σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα, αλλά θα πρέπει να τις απολυμαίνετε καθημερινά, χρησιμοποιώντας ζεστό σαπουνόνερο. Απλώς θυμηθείτε να τις στεγνώνετε με μια καθαρή πετσέτα και μην αφήνετε σαπούνι πάνω τους πριν τις δώσετε πίσω στο μωρό σας.

Η χρήση εξειδικευμένων μαντηλιών καθαρισμού που προορίζονται ειδικά για τον καθαρισμό της πιπίλας είναι ιδανική αν βρίσκεστε εν κινήσει. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν σκληρά συστατικά, όπως αλκοόλ και χλωρίνη, και ότι έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για τον καθαρισμό βρεφικών ειδών όπως πιπίλες, ασπίδες στήθους και αξεσουάρ σίτισης.

 

Δείτε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε όταν αποστειρώνετε πιπίλες

Δεν συνιστάται να καθαρίζετε μια πιπίλα που έχει πέσει στο έδαφος, βάζοντάς την πρώτα στο στόμα σας. Αυτό δεν αφαιρεί κανένα επιβλαβές μικρόβιο και μπορεί να αρρωστήσει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας.

Μην χρησιμοποιείτε αποστειρωτές UV ή ατμού σε βρώμικες πιπίλες, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τον κατασκευαστή. Επίσης, δεν συνιστάται να καταψύχετε τις πιπίλες ή να αφήνετε τις πιπίλες από φυσικό καουτσούκ σε άμεσο ηλιακό φως. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένα.