Μα πώς καταφέρνουν, τέλος πάντων, όλες αυτές οι έγκυοι να λάμπουν; Αν βρίσκεσαι στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου, είναι πιθανό αυτή η σκέψη να επανέρχεται συχνά στο μυαλό σου. Η πιο μαγική περίοδος της ζωής σου, έχει και ορισμένες λιγότερο γοητευτικές «παρενέργειες» για την εμφάνισή σου, πολλές εκ των οποίων θα υποχωρήσουν μόνες τους καθώς η κύηση προχωρά, ενώ άλλες θα απαιτήσουν την προσοχή σου, αλλά και τα κατάλληλα προϊόντα, για να μην αφήσουν τα σημάδια τους.

Όλες τους, όμως, μπορούν να αντιμετωπιστούν ή/και να προληφθούν με τα κατάλληλα βήματα περιποίησης, βοηθώντας σε όχι μόνο να δείχνεις και να αισθάνεσαι όμορφη, αλλά και να αποφύγεις μια σειρά από δερματικές ενοχλήσεις, ικανές να σου προκαλέσουν δυσφορία. Και, φυσικά, ειδικά αυτό το διάστημα αξίζεις όλη τη φροντίδα του κόσμου.

Πάμε να δούμε τη ρουτίνα ομορφιάς της κύησης, από την κορφή μέχρι τα νύχια.

Ασχολήσου με τρίχες

Στο πρώτο τρίμηνο, υπάρχει σοβαρή περίπτωση τα μαλλιά σου να σε απογοητεύσουν. Ίσως μακραίνουν πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, όμως δεν αποκλείεται να πέφτουν και σε μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά και να είναι πιο λιπαρά. Ένοχες είναι – φυσικά – οι ορμόνες, και σύντομα τα πράγματα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Ως τότε απλώς τόνωνέ τα με συχνά κουρέματα και άφησέ τα να ξεκουραστούν από βαφές και styling.

Μόλις αυτό το διάστημα περάσει, όμως, η κουπ σου θα κάνει πάρτι! Από το δεύτερο τρίμηνο και έπειτα, πολλές έγκυοι παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους είναι πιο όμορφα από ποτέ. Απλώς, οι βαφές – και τα χημικά που αυτές περιέχουν – είναι καλό να αποφεύγονται μέχρι και τον τοκετό. Αν δεν θέλεις να μείνεις άλλο με το φυσικό σου χρώμα, ρώτα τον γυναικολόγο σου αν θα μπορούσες να κάνεις μερικές ανταύγειες.

Βρες τη λάμψη σου

Υποφέρεις από εμετούς; Μεταξύ άλλων αυτό σημαίνει και ότι αφυδατώνεσαι. Και η επιδερμίδα σου, όπως καταλαβαίνεις, δε μένει ασυγκίνητη μπροστά σε αυτό το γεγονός. Αν έχεις λιπαρό δέρμα, ίσως εμφανίσεις ακμή, ενώ αν είναι πιο ξηρό, ενδέχεται να το δεις να θαμπώνει. Με τη βοήθεια του δερματολόγου σου, επίλεξε ήπια προϊόντα καθαρισμού, απολέπισης και – κυρίως – ενυδάτωσης. Και ποτέ, μα ποτέ, μη βγαίνεις από το σπίτι χωρίς να φορέσεις αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Αυτό ισχύει για όλες τις περιόδους, αλλά ειδικά τώρα, που οργανισμός σου έχει την τάση να υπερεκκρίνει μελανίνη, αυξάνεται το ενδεχόμενο να εμφανίσεις πανάδες.

Η περιβόητη λάμψη της εγκύου έρχεται συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο, όμως οι παραπάνω οδηγίες εξακολουθούν να ισχύουν. Για ακόμη καλύτερη υποστήριξη της επιδερμίδας σου, προσπάθησε να αποφεύγεις το βαρύ μακιγιάζ σε όλο το διάστημα μέχρι και τον τοκετό.

Ξέχνα τις ραγάδες

Ας φτάσουμε και στο ζήτημα που σίγουρα σε «καίει». Το αν θα εμφανίσεις ραγάδες ή όχι, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το οικογενειακό και ατομικό σου ιστορικό, αλλά και από τη διατροφή που θα ακολουθήσεις στο σύνολο των εννέα μηνών. Η τελευταία παρεμπιπτόντως, περιλαμβάνει και τη σωστή ενυδάτωση, με άφθονο νερό. Όμως, όπως και να ‘χει, είναι σημαντικό να επενδύσεις στα κατάλληλα προϊόντα, αν θες να κρατήσεις το δέρμα σου σφριγηλό και ελαστικό, παρά τον άθλο που κάνει αυτή την περίοδο.

Ένα από τα δικά μας αγαπημένα, είναι η κρέμα Simulcium g3 με Οργανικό Πυρίτιο, που αναδιοργανώνει το κολλαγόνο και την ελαστίνη στο δερματικό ιστό και έτσι επιτυγχάνει 70% γρηγορότερη ανανέωση κυττάρων και βοηθά το δέρμα να αντεπεξέλθει. Από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης μέχρι και τον τοκετό, άπλωνέ τη δυο φορές την ημέρα, στην κοιλιά, το στήθος, τους γλουτούς, τους μηρούς, τη μέση και τα μπράτσα σου, για να προλάβεις την εμφάνιση ραγάδων και να αντιμετωπίσεις όσες έχεις ήδη αποκτήσει. Έπειτα, κατά την περίοδο της λοχείας, περιόρισέ τη σε μια φορά την ημέρα.

Η λεπτόρρευστη υφή που επιτρέπει την άμεση απορρόφηση και αποτρέπει τη λιπαρότητα, η απουσία parabens και το διακριτικό, λουλουδάτο άρωμά της θα τη μετατρέψουν σε αγαπημένη συνήθεια, ενώ η ήπια σύνθεσή της εξασφαλίζει ότι δεν θα έχει καμιά ανεπιθύμητη ενέργεια. Και εκτός από την πρόληψη των ραγάδων, θα μειώσει σημαντικά την τοπική συσσώρευση λίπους, θα αποτρέψει τη δημιουργία κυτταρίτιδας και θα αφήσει το δέρμα σου εντυπωσιακά πιο απαλό. Καθόλου άσχημα, έτσι δεν είναι;

Φτάσε στα άκρα

Τα βερνίκια νυχιών δεν έχουν συνδεθεί με ανεπιθύμητες εκβάσεις κατά τη διάρκεια της κύησης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και πάλι σημαντικό να αποφεύγεις, όσο μπορείς, την έκθεση σε χημικά. Μια λύση είναι να επιλέγεις βερνίκια με πιο ήπια σύνθεση (θα τα βρεις στα φαρμακεία), ενώ πολλές έγκυοι αποφεύγουν το μανικιούρ και πεντικιούρ με χρώμα και προτιμούν την απλή περιποίηση των άκρων τους.

Εντέλει, η απόφαση είναι δική σου – σε συνεννόηση, πάντα, με τον γιατρό σου. Όμως κατά τη διάρκεια του ένατου μήνα, και κυρίως κατά τον τοκετό, είναι σημαντικό να είναι ορατό το φυσικό χρώμα των νυχιών σου, αφού μπορεί να αποτελέσει σημαντική ένδειξη για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σου.