Οι ψείρες είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού. Αν έχετε παιδιά στο δημοτικό, πιθανότατα έχετε ήδη έρθει αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Αν όμως τα παιδιά σας είναι μικρότερα μπορεί να μην είχαν προλάβει να κολλήσουν ψείρες λόγω της καραντίνας, κάτι που δεν θα το αποφύγετε όμως τώρα που τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν αρθεί και τα παιδιά με αφορμή και τον καλό καιρό έρχονται σε στενή επαφή το ένα με το άλλο.

Αν η ιδέα να χρησιμοποιήσετε μια χημική θεραπεία δεν σας αρέσει, αναζητήσαμε και βρήκαμε για εσάς τις φυσικές εναλλακτικές, που είναι αποτελεσματικές με τις ψείρες και τις κόνιδες και, παράλληλα, φιλικές με το ευαίσθητο κεφαλάκι του παιδιού σας.

Τα πέντε βήματα για να απαλλαγείτε φυσικά από τις κόνιδες και τις ψείρες του κεφαλιού είναι:

Το βασικό σας εργαλείο: Μια χτένα με λεπτά δόντια

Μια χτένα με λεπτά δόντια που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των ψειρών και των κόνιδων θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τόσο τις ίδιες τις ψείρες όσο και τα αυγά τους. Μπορείτε να αγοράσετε μια χτένα με μεταλλικά δόντια ή μια ακόμη πιο οικονομική χτένα με πλαστικά δόντια, η οποία μπορεί να κάνει εξίσου καλά τη δουλειά. Οι χτένες διπλής όψης συνήθως έχουν τη μία ελαφρώς πιο λεπτή πλευρά από την άλλη, κάτι που βοηθά στην αφαίρεση των αυγών.

Χρήση tea tree oil

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι μυρίζει αρκετά ωραία, αλλά ίσως να μην ξέρετε ότι είναι επίσης ένα φυσικό εντομοκτόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει να σκοτωθούν οι ψείρες του κεφαλιού και ως λάδι θα βοηθήσει να πνιγούν και οι κόνιδες. Το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναμεμειγμένο με ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας ή ακόμα και με κανονικό σαμπουάν και να το εφαρμόσετε για λίγα λεπτά για να το αφήσετε να δράσει.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι μια άλλη φυσική θεραπεία με κόνιδες που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Φυσικά, δεν μυρίζει τόσο καλά όσο το έλαιο τεϊόδεντρου και δεν είναι υγρό. Αλλά αν θέλετε να το δοκιμάσετε, μπορείτε να συνθλίψετε έναν καθαρισμένο βολβό σκόρδου και να ανακατέψετε τη πάστα που θα δημιουργηθεί με ελαιόλαδο ή χυμό λάιμ. Μετά την εφαρμογή, αφήστε το για 30 λεπτά για να πνίξει τις ψείρες του κεφαλιού και μετά ξεπλύνετε.

Μαλακτικό

Η χρήση μαλακτικού μπορεί επίσης να διευκολύνει την αφαίρεση των ψειρών. Υπάρχουν πολλά απαλά μαλακτικά που όχι μόνο θα βοηθήσουν να ξεμπερδέψετε τα μαλλιά του παιδιού σας, παρότι χρησιμοποιείτε χτένα με πολύ λεπτά δόντια, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στην ασφυξία των ψειρών.

 

Tip: Ελέγχετε τακτικά το κεφαλάκι του παιδιού σας, αφού όσο νωρίτερα εντοπίσετε τις ψείρες τόσο πιο γρήγορη και αποτελεσματική θα είναι κάθε θεραπεία που θα εφαρμόσετε.

Όταν ολοκληρώσετε την θεραπεία, πλύνετε όλα τα ρούχα, τα σεντόνια, τα μαλακά παιχνίδια, τις βούρτσες και τα αξεσουάρ μαλλιών που ανήκουν στο παιδί σας σε ζεστό νερό (θερμοκρασία άνω των 60°C), για περίπου 30 λεπτά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τυχόν αυγά και κόνιδες ή ψείρες που μπορεί να είναι κρυμμένα σε αυτά.