Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να σκέφτεστε «Πόσα πράγματα θα αλλάξουν τώρα που περιμένω δεύτερο παιδί;». Παρόλο που το ταξίδι στην μητρότητα είναι μια μοναδική εμπειρία, το ταξίδι σε αυτή για δεύτερη φορά έχει κι αυτό την δική του «μαγεία». Για εσάς αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια. Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχνάτε ότι μαζί με το δεύτερο παιδί «γεννιέται» και το μεγάλο  αδερφάκι που θα το συντροφεύει σε όλη του την ζωή σαν φίλος, συνοδοιπόρος και σύμμαχος στις αταξίες…

 

Κάθε παιδί είναι μοναδικό

Μπορεί να είναι κάτι πολύ προφανές όμως η δύναμη της συνήθειας και η παρόρμηση είναι δύο στοιχεία που μπορεί, στην αρχή τουλάχιστον,  να σας δημιουργήσουν το αίσθημα της έκπληξης, κι αυτό γιατί πράγματα που «δούλευαν» με το πρώτο παιδί δεν σημαίνει ότι θα «δουλέψουν» και στο δεύτερο. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και να προσπαθήσετε να βρείτε τα «κουμπιά» του νεότερου μέλους της οικογένειάς σας. Ποιες οι συνήθειές του στον ύπνου; Κάθε πότε θέλει να τρώει; Με τι ανακουφίζεται από τους κολικούς; Θα σας πάρει χρόνο μιας και πρέπει να ξεκινήσετε από το μηδέν, όμως μόλις «μπει το νερό στο αυλάκι» όλα θα κυλήσουν ομαλά.

 

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Ο ερχομός ενός παιδιού, είτε είναι το πρώτο είτε το δεύτερο, πάντα διαταράσσει λίγο τα νερά της οικογενειακής γαλήνης. Και ενώ οι πάντες σας προετοιμάζουν γι’ αυτό την πρώτη φορά, την δεύτερη φορά δεν γίνεται σχεδόν ποτέ λόγος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού τα πράγματα, ενδεχομένως, να είναι και λίγο πιο δύσκολα μιας και χρειάζεται να φροντίζετε, εκτός από τον εαυτό σας και το βρέφος, και το πρωτότοκο παιδί. Ιδίως συναισθηματικά. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε τον απαιτούμενο χρόνο και να ζητάτε βοήθεια, όπου και όποτε την χρειάζεστε.

 

Το πρωτότοκο παιδί

Η διαφορά ηλικίας μεταξύ των δύο παιδιών σαφώς και παίζει ρόλο στο πως θα αντιδράσει το μεγαλύτερο παιδί, μιας και τα επικοινωνιακά μέσα που έχει αναπτύξει βοηθούν στο τρόπο που εκφράζεται. Παρόλα αυτά χρειάζεται να παίρνει από εσάς την απαραίτητη προσοχή ώστε να μην νιώθει ότι μπαίνει σε δεύτερο πλάνο  τώρα που το μωρό έχει περισσότερες, βιολογικές, ανάγκες από το ίδιο. Μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά με το ελεύθερο χέρι την ώρα που θηλάζετε ή να ζητήσετε την βοήθειά του σε απλά πράγματα που αφορούν το βρέφος, για παράδειγμα,  να σας δώσει την πάνα… Όπως και να έχει δείξτε του το πόσο πολύ το αγαπάτε και επιλέξτε, τις στιγμές που κοιμάται το μωρό, να κάνετε κάτι μόνοι σας.

 

Μητρική κούραση

«Να κοιμάσαι όταν κοιμάται το παιδί!» Ξέρετε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όταν γίνεστε μητέρα για δεύτερη φορά. Νυχτερινά ξυπνήματα, σχολείο του μεγάλου παιδιού, θηλασμός και κολικοί είναι λίγοι από τους λόγους που μπορεί να μην σας επιτρέπουν να ξεκουραστείτε. Καταρχάς πρέπει να σκεφτείτε ότι είναι λογικό να κουράζεστε και, όπως αναφέραμε προηγουμένως, καλό είναι να ζητάτε βοήθεια. Παρόλα αυτά, αυτό που θα βοηθούσε είναι η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας και για τα δύο παιδιά τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μεγαλύτερα διαστήματα στην διάθεσή σας να ξεκουραστείτε ή απλά να απολαύσετε το μπάνιο σας.

 

Αδέρφια: οι καλύτεροι φίλοι

Μαζί με τα παιδιά σας μεγαλώνει και η σχέση τους. Τα αδέρφια σίγουρα δεν έχουν πάντα μια σχέση γεμάτη αγκαλιές και φιλιά όμως το να τους βλέπετε να την αναπτύσσουν, με την δική τους μοναδικότητα, είναι κάτι μαγικό. Με τα χρόνια να περνάνε θα γίνουν δύο ενήλικες που, ακόμα και αν επιλέξουν να μην έχουν κοινά βιώματα, θα έχουν ο ένας τον άλλο όποτε χρειαστεί.

 

Με το βλέμμα στο μέλλον

Από την στιγμή που θα φέρετε το νέο μέλος της οικογένειας στο σπίτι δεν θα μπορείτε να φανταστείτε την ζωή σας αλλιώς. Όση κούραση κι αν έχετε, αλλά και όσες φορές νιώσετε αποκαρδιωμένες, ξέρετε ότι αυτό είναι απλά μια στιγμή σε ολόκληρη την ζωή σας. Το παρόν θα γίνει παρελθόν και το μέλλον θα είναι πιο λαμπρό από ποτέ, έτοιμο να το γεμίσετε με όμορφες στιγμές, χαρές, λίγο κλάμα, μικρές διενέξεις και πολύ γέλιο… Τα απαραίτητα υλικά δηλαδή για να βοηθήσετέ τα παιδιά σας να γίνουν υπέροχοι ενήλικες…