Τώρα που ο καιρός φτιάχνει και το καλοκαίρι πλησιάζει δεν είναι λίγες οι φορές που επιλέγουμε μια απόδραση με το αυτοκίνητο για να περάσουμε το Σαββατοκύριακό μας.  Είτε όμως είναι μία ημερήσια εκδρομή, είτε ένα λίγο πιο μακρινό ταξίδι, τα παιδιά μας έχουν την ίδια αντίδραση… λίγη ώρα από την ώρα που θα ξεκινήσουμε αρχίζει συνήθης ερώτηση «Μαμά, φτάνουμε;». Είναι λογικό αφού δεν έχουν  ανεπτυγμένη την αίσθηση του χρόνου και νιώθουν ότι η ώρα περνάει πολύ πιο αργά από εμάς. Ιδίως αν πηγαίνουμε σε έναν προορισμό που δεν έχουμε πάει στο παρελθόν και, άρα,  δεν γνωρίζουν τις αποστάσεις.

 

Δραστηριότητες για μικρούς ταξιδιώτες

 

Μια ταινία για τον δρόμο

Ένας εύκολος τρόπος για να απασχοληθεί το παιδί μας είναι να κατεβάσουμε ταινία στο tablet. Προσαρμόστε το με θήκη στο πίσω μέρος του μπροστινού καθίσματος ή αν το παιδί είναι μεγαλύτερο δώστε του να το κρατάει.

 

Παραμύθι το ταξίδι ν’ αρχινήσει

Ξεκινάμε να λέμε ένα αυτοσχέδιο παραμύθι χρησιμοποιώντας αντικείμενα που συναντάμε στον δρόμο όπως ένα φορτηγό ή ένα περίεργο σπίτι. Προσπαθούμε να εμπλέξουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, το παιδί ζητώντας του να μας βοηθήσει. Ανάλογα με τις λεκτικές του ικανότητες μπορεί π.χ. να διαλέξει το όνομα του κεντρικού ήρωά του παραμυθιού, να μας πει το ίδιο τι θέλει να γίνει παρακάτω ή ό,τι άλλο σκεφτούμε.

 

Ένας κατάσκοπος στον δρόμο

Ξεκινάμε να περιγράφουμε στο παιδί ένα αντικείμενο που εντοπίζουμε εντός αυτοκινήτου. Του λέμε την φράση «Είμαι ένας κατάσκοπος και βλέπω κάτι που…». Το παιδί θα ψάξει να βρει την λύση του «γρίφου». Εναλλάσσουμε τον ρόλο του κατασκόπου ξεκινώντας πάντα με την φράση αυτή.

 

Μια μουσική για έξω

Φτιάχνουμε μια play list με τα αγαπημένα τραγούδια του παιδιού ώστε να μπορούμε να τραγουδήσουμε όλοι μαζί παρέα. Καλό είναι στην λίστα αυτή να έχουμε και πιο «ήρεμα» τραγούδια για μικρές στιγμές χαλάρωσης. Tip: Για να βοηθήσουμε το παιδί να κοιμηθεί μπορούμε να φτιάξουμε και άλλη μία play list μόνο με χαλαρωτική μουσική.

 

Time line ταξιδιού

Η ανυπομονησία είναι ένα συναίσθημα που κατευνάζεται αν ξέρουμε τι έχουμε να περιμένουμε. Ιδίως  στα παιδιά. Ένας ευρηματικός τρόπος για να την καταπολεμήσουμε είναι αν σε ένα χαρτόνι ζωγραφίσουμε έναν δρόμο. Στην μία άκρη θα φτιάξουμε το σπίτι μας και στην άλλη κάτι χαρακτηριστικό από το μέρος που πάμε. Ενδιάμεσα θα ζωγραφίσουμε διάφορα χαρακτηριστικά σημεία της διαδρομής με την σειρά που θα τα συναντήσουμε.  Το δίνουμε στο παιδί μαζί με ένα μικρό αυτοκινητάκι και κάθε φορά που φτάνουμε σε έναν προορισμό του ζητάμε να μετακινήσει το αυτοκινητάκι μία θέση πιο μπροστά. Tip: Μπορούμε να φτιάξουμε το αυτοκινητάκι με χαρτόνι βάζοντας από την πίσω μεριά του ένα κομμάτι βέλκρο. Στις στάσεις θα βάλουμε την άλλη πλευρά του βέλκρο. Έτσι κάθε φορά που θα μετακινεί το παιδί το αυτοκίνητο δεν θα φεύγει από την θέση του.

 

Ο Πικάσο ταξιδεύει

Ένα μπλοκ ζωγραφικής και μία κασετίνα γεμάτη χρώματα είναι ένας πολύ απλός, αλλά και δημιουργικός, τρόπος για να απασχοληθεί το παιδί, αρκεί να προσέξουμε κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Το πρώτο που πρέπει να έχουμε υπόψιν είναι το μπλοκ ζωγραφικής να έχει σκληρό οπισθόφυλλο για να λειτουργεί ως στήριγμα στα πόδια του παιδιού. Δευτερευόντως, καλό είναι, να έχουμε κατά νου να βάλουμε στην κασετίνα κηρομπογιές γιατί είναι πιο ασφαλές για τα παιδιά, αλλά και γιατί  είναι πιο εύκολες στην διαχείρισή τους (δεν χρειάζονται ξύσιμο και δεν έχουν καπάκι που μπορεί να χαθεί).

 

Το παιχνίδι του κρυμμένου οδικού θησαυρού

Φτιάχνουμε ένα χαρτόνι και ζωγραφίζουμε διάφορα αντικείμενα που θα συναντήσουμε στον δρόμο. Ένα φορτηγό, μία ταμπέλα με την ένδειξη STOP, ένα κόκκινο αυτοκίνητο… Δίπλα από κάθε αντικείμενο ζωγραφίζουμε ένα τετράγωνο. Κάθε φορά που συναντάμε ένα από τα αντικείμενα αυτά στο δρόμο ζητάμε από το παιδί να χρωματίσει το τετράγωνο με ένα κόκκινο χρώμα κηρομπογιάς. Tip: Αν έχουμε πάνω από ένα παιδί στο αυτοκίνητο φτιάχνουμε δύο διαφορετικούς πίνακες και παίζουμε το παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο. Η μόνη δια φορά είναι ότι το παιδί που θα συμπληρώσει όλα τα τετράγωνα πρώτο κερδίζει.