Ενώ η γιαγιά και ο παππούς είναι μία αρκετά καλή λύση για την φύλαξη των παιδιών μας, μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, συχνά αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι αρκετό ή αν πρέπει να συνδυάζεται με κάποιο summer camp ή κατασκήνωση. Είναι αρκετά βοηθητικό να έχουμε κατά νου ότι τα παιδιά, όπως και εμείς, ψάχνουν τρόπο να αποφορτιστούν από τις υποχρεώσεις ολόκληρης της χρονιάς. Άλλωστε το σχολείο τελειώνει, οι μέρες είναι μεγάλες και τα παιδιά έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο. Πώς μπορούμε να επιλέξουμε τι είναι το καλύτερο γι’ αυτά; Το να μείνουν σε ένα σπίτι μήπως δεν τα βοηθά μιας και θα κεντρίσει την προσοχή τους η τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια και οι άλλες οθόνες;

Τι να επιλέξουμε;

Summer camp ή κατασκήνωση;

Η βασική διαφορά μεταξύ summer camp και κατασκήνωσης έγκειται στο ότι στο πρώτο τα παιδιά απασχολούνται συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Ώρες οι οποίες συνήθως συμπίπτουν με αυτές του σχολείου και δεν συμπεριλαμβάνουν τα Σαββατοκύριακα. Σε αντίθεση στην κατασκήνωση τα παιδιά μένουν στις εγκαταστάσεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και τα δύο έχουν συγκεκριμένες περιόδους λειτουργίας οι οποίες συνήθως ξεκινούν όταν τελειώνουν τα σχολεία.

· Τι προσφέρει το Summer camp

Στα summer camps το παιδί μπορεί να ασχοληθεί με δραστηριότητες που το ευχαριστούν και να συναναστραφεί παιδιά της ηλικίας του που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Συνήθως το ωράριο λειτουργίας τους είναι περίπου ίδιο με αυτό του σχολείου. Ενώ τα παιδιά περνάνε το υπόλοιπο της ημέρας τους με την οικογένειά τους, πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό των χειμερινών μηνών.

· Τι προσφέρει η κατασκήνωση

Επιλέγοντας την κατασκήνωση βοηθάμε το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί και να καλλιεργήσει την ομαδικότητα με τον πιο θετικό τρόπο. Στις κατασκηνώσεις τα παιδιά έχουν ένα πολύ δομημένο πρόγραμμα αναφορικά με την διατροφή, τον ύπνο και την ατομική υγιεινή ενώ παράλληλα έχουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων για να κάνουν στον ελεύθερό τους χρόνο που τα βοηθά να χτίσουν βαθιές φιλίες.

 

Εστιάζουμε

· Στα ενδιαφέροντα του παιδιού

Ξεκινώντας το ψάξιμό μας καλό είναι να κάνουμε μία βασική ερώτηση στον εαυτό μας. «Τι είναι αυτό που αρέσει στο παιδί μας;». Χρειάζεται να λάβουμε υπόψιν ότι τα παιδιά θέλουν να ηρεμήσουν και να περάσουν καλά και όχι να στρεσαριστούν. Θα βοηθούσε σημαντικά, λοιπόν, εάν επιλέξουμε με γνώμονα τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο του δίνουμε επιπλέον κίνητρα και βοηθάμε στο να γίνει όλη αυτή η εμπειρία πιο ευχάριστη.

Άλλωστε υπάρχει πληθώρα επιλογών σε θεματικά camps (καλλιτεχνικά, αθλητικά, επιστημονικά, θεατρικά, ποικίλου ενδιαφέροντος, υπαίθρια ή σε κλειστούς χώρους) αλλά και σε κατασκηνώσεις με ιδιαίτερες δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών.

· Στο χώρο και την ατμόσφαιρα

Είναι καλό αφού καταλήξουμε, μετά την έρευνά μας, σε κάτι που μας ενδιαφέρει να επισκεφθούμε τον χώρο για να δούμε τις εγκαταστάσεις, τους ανθρώπους που το στελεχώνουν και το γενικότερο «κλίμα». Σκεφτόμαστε ότι οι μικρές διαφορές κάνουν την μεγάλη διαφορά στα παιδιά μας. Διαφορές όπως το χαμόγελο των ανθρώπων που εργάζονται, οι πρωτότυπες παραδόσεις που μπορεί να έχουν (όπως οι κατασκηνωτικές κραυγές) αλλά και η φιλοσοφία όλης της ομάδας.

info

Summer camps ή κατασκηνώσεις με συγκεκριμένο αντικείμενο ή ποικίλου ενδιαφέροντος… Ότι και να επιλέξουμε είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά που θα τα βοηθήσει να χτίσουν νέα ενδιαφέροντα, να καλλιεργήσουν τα ήδη υπάρχοντα, να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες, να ανεξαρτητοποιηθούν και να δημιουργήσουν φιλίες.

Οι εγγραφές για τις περισσότερες κατασκηνώσεις και τα summer camps έχουν ήδη ξεκινήσει. Καλό είναι, λοιπόν, να οργανωθείτε από τώρα. Περιηγηθείτε στο διαδίκτυο και ψάξτε αυτό που ταιριάζει στο budget σας. Ελέγξτε αν το ταμείο ασφάλισης σας, ή η δουλειά σας, προσφέρει αυτή την παροχή για τα προστατευόμενα, ανήλικα, τέκνα. Μπορείτε να βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από δημόσιες αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε όλη την χώρα.