Πολλές είναι οι αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε στο σώμα σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τις ραγάδες να αποτελούν μια από τις πιο συχνές δερματικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη.

Τροφές που προλαμβάνουν τις ραγάδες

Πάνω από το 90% των εγκύων εμφανίζουν ραγάδες, που δεν είναι επικίνδυνες απλώς προκαλούνται από το δέρμα το οποίο τεντώνεται καθώς το έμβρυο μεγαλώνει στην κοιλιά σας. Τα καλά νέα είναι ότι οι ραγάδες δεν είναι πάντα μόνιμες και μερικές φορές μπορούν να προληφθούν εκ των προτέρων. Ένας εύκολος τρόπος για να λάβετε προληπτικά μέτρα είναι να ενσωματώσετε στην προγεννητική διατροφή σας τροφές που καταπολεμούν τις ραγάδες, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω.

Τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-6

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι καλές για τη μείωση της φλεγμονής και την ενυδάτωση του δέρματος. Αυτό δεν είναι μόνο χρήσιμο για την επούλωση του δέρματος, αλλά και για την πρόληψη του σχηματισμού ραγάδων. Τροφές που είναι πλούσιες σε αυτά τα λιπαρά αποτελούν οι ξηροί καρποί, το τόφου, τα αυγά, το φυστικοβούτυρο, τα δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης.

Πολύχρωμα λαχανικά

Εάν θέλετε το δέρμα σας να φαίνεται καλύτερα στην εγκυμοσύνη, ενσωματώστε πολλά λαχανικά στη διατροφή σας. Τα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σε υγιές δέρμα, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Α και της βιταμίνης C.

Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, ο αρακάς αλλά και οι φακές, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, γι’ αυτό βοηθούν στην πρόληψη των ραγάδων. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το κολλαγόνο αποτελεί το 75% του δέρματος και το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνη για να παράγει κολλαγόνο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της δομής και της ελαστικότητας ενώ σας προστατεύει από τις ραγάδες.

Εκτός από τα όσπρια, μερικές τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο περιλαμβάνουν το ψάρι, το κοτόπουλο, τις ντομάτες, τα εσπεριδοειδή αλλά και τα φυλλώδη λαχανικά.

Μην ξεχνάτε το νερό σας

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της όψης του δέρματός σας. Η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και σκασμένο δέρμα, τα οποία και τα δύο μπορούν να επιδεινώσουν την εμφάνιση των ραγάδων. Θυμηθείτε, στην εγκυμοσύνη πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό από το συνηθισμένο για να υποστηρίξετε το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Οι τροφές που επίσης περιέχουν πολύ νερό πρόκειται για τα μήλα, το σπανάκι, το μπρόκολο, το αγγούρι και τις ντομάτες.