Το μωρό σας μεγάλωσε και είναι πια σε ηλικία για να ξεκινήσει να τρώει στερεές τροφές; Πόσο σημαντικό είναι να το ενθαρρύνεται να φάει μόνο του; Παρόλο που η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει έναν μικρό «χαμό» ή να σας καθυστερεί από τις υπόλοιπες δουλειές σας είναι κάτι που σε βάθος χρόνου θα ωφελήσει και εσάς και το παιδί.  Για το μικρό σας είναι μια αισθητηριακή διαδικασία ανακάλυψης του γευστικού πλούτου ενώ παράλληλα το βοηθάει σε μεγάλο βαθμό και στην άσκηση της λεπτής του κινητικότητας. Εκτός όμως από αυτό τα παιδιά μαθαίνουν το πρώτο βασικό σημείο αυτοφροντίδας που είναι να μπορούν να τραφούν ανεξάρτητα. Πρώτα με το χέρι τους και σιγά σιγά, με μεγαλύτερη προσοχή, με πιρούνι και κουτάλι.

 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας;

Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως

Το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν ξεκινήσετε αυτό το «ταξίδι» είναι ότι η πρακτική και η επανάληψη τελειοποιεί τις δεξιότητες των ανθρώπων. Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση. Στην αρχή το παιδί θα αργήσει αρκετά μέχρι να ολοκληρώσει το γεύμα του, θα λερώσει το πάτωμα και φυσικά τα ρούχα του. Χρειάζεται υπομονή και κατανόηση από μεριάς σας.

 

Πάντα κοντά τους

Όταν το παιδί αρχίζει να τρώει μόνο του δεν σημαίνει ότι εσείς μπορείτε να απομακρύνεστε από κοντά του κατά την διάρκεια των γευμάτων. Πρέπει να είστε δίπλα του γιατί μπορεί κατά λάθος να πνιγεί, να βάλει κάποια τροφή στην μύτη του, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος διατροφικών αλλεργιών όταν δοκιμάζει νέες τροφές. Ταυτόχρονα μπορεί να νιώσει ότι χάνει τον χρόνο «σύνδεσης» που έχει μαζί σας κατά την διάρκεια του ταΐσματος και αυτό, υπάρχει περίπτωση, να λειτουργήσει ανασταλτικά στο να φάει. Μένοντας κοντά του, του δίνετε ένα επιπλέον κίνητρο για ποιοτικό χρόνο, μεταξύ σας.

 

Κάτι να πιάνεται

Προσφέροντας στο παιδί φαγητά με διαφορετικές υφές όχι απλά βοηθάτε στην ανάπτυξη των αισθητηριακών του μέσων αλλά και στην άσκηση της δεξιότητας του να «πιάνει». Αβοκάντο, δημητριακά, κομμένα μακαρόνια, κομμένη ντομάτα… Σκεφθείτε πόσες διαφορετικές λύσεις καλείται να βρει για να βάλει στο στόμα του τους διαφορετικούς διατροφικούς «θησαυρούς» ασκώντας ταυτόχρονα την λεπτή του κινητικότητα. Γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό να φροντίστε να μην του προσφέρετε συνεχώς τροφές που είναι δύσκολο να τις πιάσει μιας και αυτό μπορεί να το «αποκαρδιώσει» και να σταματήσει να προσπαθεί.

 

Το σωστό κάθισμα

Φανταστείτε τον εαυτό σας να προσπαθεί να φάει με μαχαίρι και πιρούνι ενώ κάθεστε στον καναπέ… Γίνεται; Δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Έχοντας στο μυαλό σας αυτό μπορείτε να φανταστείτε τον ρόλο που παίζει το σωστό κάθισμα φαγητού στην ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας. Βρείτε ένα κάθισμα που να πληρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Τοποθετήστε το μακριά από αντικείμενα που μπορεί να πιάσει το παιδί. Βεβαιωθείτε ότι έχετε «δέσει» τις ζώνες ασφαλείας του και αφήστε το μικρό σας να απολαύσει το γεύμα του.